Fritt naturbroderi på maskin

Föreningens andra kurs i maskinbroderi hölls den 8 och 9 december. Kursledare var Heli Saarne. Hon höll två endagarskurser med vardera 8 deltagare. Tema för kurserna var naturbilder.

Heli är känd inom föreningen för sina vackra och detaljrika naturbilder ofta broderade med ett foto som förlaga.

Vi fick se prov på hennes broderier och lärde oss några av de knep hon utvecklat. Kursen skiljde sig från föreningens förra kurs och passade både för nybörjaren och den som testat lite tidigare. Det kändes inte som en upprepning även om man deltagit i tidigare kurs.

Vi fick först en genomgång av grunderna och om hur man ställer in symaskinen (se kursrapporten från den tidigare maskinbroderikursen).

Ett fång chifongscarfs till våra broderier

Heli hade tagit med tyger och trådar i främst gröna färger samt förberett ett grönt bakgrundstyg med vlieselin.

Materialbord med inspirationsbilder, böcker mm. Lägg märke till de blå plastburkarna i nedre högra hörnet. Förklaras längre ner på sidan.
Den första övningen handlade om att testa olika stygn och trådar.

Vi ombads ta med en Naturbild som utgångspunkt för vårt broderi: Det blev allt från egen akvarell till foton på exempelvis fåglar och löv.

Efter en akvarell som förlaga
Påbörjad bakgrund med ett foto av en duva som förlaga. Lägg märke till olika lager av chiffong, tyll och ull..

På bakgrundstyget lade vi  bitar av olika tyger, främst tunna tyger som sedan täcktes av ett tunt flor av chiffong, som höll allt på plats.

Inspirationsbild ock övningar med löv

Förutom att laborera med olika lager av chiffong visade Heli hur man kan använda ytterst tunna flor av kardad ull, garnstumpar mm för att skapa effekter.

Bakom björkstammen ser vi ett tunt flor av kardad ull

I Helis bilder finns ofta lösa motiv som monteras till en sammanhängande bild.

Löv broderade av Heli på ett vattenlösliga material som tvättas bort före montering

Så här arbetade vi med de lösa motiven: Heli hade förberett pappramar med material i tre lager, två lager vattenlöslig film och däremellan ett lager chiffong. Detta blev både stadigt och smidigt att sy på, dessutom var det lätt att rita upp motivet med en blyertspenna. När materialet sedan sköljs bort försvinner ev synliga ritade linjer och motivet hålls samman av chifongen. Tack för detta tips. Mina tidigare försök med vattenlösliga material har slutat i katastrof.

Ett annat bra tips från Heli gäller tråd. Hon rekommenderade en glansig och fin viskostråd. Den var väldigt tunn och glatt, rullade lätt upp sig när man sydde och gick av. Detta problem löstes genom att lägga trådrullen i en plastburk bakom maskinen i stället för att sätta den på symaskinens trådhållare. Se de blå plastburkarna i bilden på materialbordet ovan.

Till slut några fler bilder:

Heli kommer att hålla en kurs i ABF:s regi under våren, vardagar, dagtid. Så om du missat denna kurs får du ytterligare en chans. Vårens kurs ingår inte i föreningens kursprogram och vi får alltså inte föreningsrabatt. Läs mer HÄR->

Tack Heli för en rolig och inspirerande kursdag!

Foto Heli Saarne och Ulla-Britt Önnestam
.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *