Möt en brodös – Pia Edgren

Vi är vana att ses en gång i veckan men denna gång måste samtalet föras via telefon eftersom corona-epidemin har satt stopp för föreningens veckoträffar på Tekniska museet. Tråkigt, obegripligt, obehagligt och skrämmande är ord vi använder. Men vi enas om att det gäller att vara konsekvent och uthållig, och försöka hålla kontakt med familj och vänner ändå. Och att brodera!

Det är starka ord när Pia beskriver slöjdlektionerna under skoltiden, – “Det var bara jobbigt och funkade inte, jag hatade slöjd”. Men som det ofta är var det bristen på uppmuntran från lärarna som förtog glädjen att ens försöka. Pia vet vad hon talar om efter ett yrkesliv som både låg- mellan- och speciallärare. Broderiintresset kom istället genom en skolkamrat i tonåren genom vilken hon lärde känna Clara Waevers korsstygnsbroderier från Köpenhamn. Ett av projekten var en present till mammans 50-årsdag år 1963. Uppskattningen som Pia fick för den broderade duken till pianot var det som behövdes för att ge den nödvändiga positiva skjutsen. – ”Förresten är det den tidens broderisatser som fortfarande utgör grunden i min moulinésamling, dom och en hel drös från en kompis släkting”, säger Pia. – ”Att brodera med moulinégarn har förblivit favorit eftersom det finns i alla tänkbara (och otänkbara) nyanser, och genom att dela tråden får man olika effekt på stygnen”.

Steget från det bundna till det fria broderiet gick via en inspirerande utställning. – ” Jag minns inte längre var den var men den öppnade mina ögon för de fria stygnen och det ledde vidare till den fyraåriga kvällskursen på HV i fritt broderi”. Det var också där Pia hörde talas om föreningen Skapande Broderi Stockholm, i vilken hon är medlem sedan 2013. Redan samma år var hon med på sin första utställning, på Stockholms stadsmuseum.

Inspirationen kommer ofta efter en tids funderande, när en idé ligger i bakhuvudet för att mogna. Efter det följer en intensiv tid med dagligt broderande då matbordet ockuperas och materialet får ligga framme. Det är bara gäster och middag som lyckas flytta på högarna. När broderiet är färdigt plockas allt undan och trådarna läggs tillbaka i sina askar, bomull och lin var för sig och samlade färgvis, som ett manifesterat avslut. Och så börjar det om med nya idéer.

Att vi i föreningens samarbete med museerna styrs tematiskt är bara uppskattat och utmanande, men när Pia sömmar på egna broderier är det ofta behovsstyrt och funktionellt. Nyligen behövdes ett fodral till en nyköpt I-Pad. Då blev det ett fodral med en broderad padda, så klart.

Vi pratar också en stund om den pågående uppgiften på Tekniska museet, att brodera något som inspirerats av, eller som en kommentar till, artificiell intelligens (AI) och utställningen Hyper Human. Det är ett tema som kräver eftertanke och att man söker inspiration utanför våra vanliga källor som Digitalt museum, Instagram, Pinterest eller böcker. Framför allt kanske att leta upp olika tv-program om AI eller lyssna på radio-program, eller titta på Tekniska museets digitala visningar. Vi som är medlemmar i föreningen kan också diskutera ämnet i en egen Facebookgrupp som är skapad bara för AI-temat. Så även om träffarna på museet för tillfället är inställda avslutar vi vårt samtal genom att hoppfullt säga – Vi hörs.

Pia Edgren, i en paus på Vindö.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Inspiration till AI-broderi och Hyper Human-utställningen

Det är inte bara broderiträffarna på Tekniska museet som behövt ställas in på grund av coronakrisen, museet kunde inte heller öppna utställningen Hyper Human som planerat den 21 mars, trots att utställningen fanns på plats. Men ett museum med tekniskt kunnande låter inte coronaviruset sätta käppar i hjulen, utan har guidade livesända visningar av utställningen varje vardag klockan 12.30 till 12.40. Visningarna sänds på Instagram, om du följer Tekniska museet där kommer du att få en påminnelse när de börjar sända. Även på museets hemsida finns information och en kort introduktionsfilm om utställningen. https://www.tekniskamuseet.se/upplev/utstallningar/hyper-human/

För dig som hellre lyssnar på radio finns också program om AI (artificiell intelligens) att lyssna på; dels programmet Dystopia i P1 som har ett avsnitt om AI https://sverigesradio.se/avsnitt/1177786 samt programmet Människor och tro i P1 som har ett mer filosofiskt sätt att närma sig temat https://sverigesradio.se/avsnitt/1301860

Vill du riktigt fördjupa dig i ämnet AI hänvisar IT-seniorernas hemsida till en blogg  https://www.advectas.com/sv/blogg/author/victor-backman/ som är uppdelad i några lagom avsnitt.

Eller så bildgooglar du helt enkelt på ”artificiell intelligens” och får då upp en massa bilder som kan inspirera din fantasi.

Håll er friska alla brodöser så ses vi förhoppningsvis snart igen!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Om läget på Tekniska museet

Vår ordförande Ingelas inlägg på Facebook om samarbetet med Tekniska museet i coronakrisens spår

Publicerat av Ingela Gréau 

Till er medlemmar!
Fick igår följande meddelande från Tekniska museet angående läget:
“Tekniska följer sammankomstrestriktionerna från myndigheterna och besökssiffrorna är mycket låga, vilket drabbar oss hårt. Detta gör att vi tvingas prioritera om inom vår verksamhet vilket innebär att vi inte kommer kunna erbjuda Skapande Broderi att ställa ut i Serviceutrymmena under våren. 
Hoppas att situationen förbättras under våren och att samarbetet kring Hyper Human kan fullföljas under hösten.”

Vårt svar till museet:
“Vi förstår läget och får som alla andra finna oss i det som uppstår.
Vi hoppas att det ska vara möjligt att komma på visningen den 22 april och starta vårt nästa tema Hyper Human ”på riktigt”. Vi har redan uppmanat alla att försöka se de program som visas på TV i ämnet, kolla på nätet, i tidningar och böcker och sätta sig in i tänket, för att sätta igång den egna fantasin.
Även om vi under en längre tid inte kan ha broderiträffar kommer vi att brodera på temat och jag är säker på att det blir riktigt många fina verk!”

Vårens resterande kurser på ABF är inställda och kommer att läggas in i höst. ABF informerar alla som är anmälda och de som betalat får pengarna i retur.

Tur att vi har broderi som vårt stora intresse, nu har vi tid att ägna oss åt det!
Ha det bra hela gänget! Vi håller er informerade om läget på hemsidan och här på Facebook!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Värd på broderiträffarna

De ordinarie broderiträffarna på onsdagarna är ett bra tillfälle för styrelsen att informera om sådant som är på gång. Samtidigt är det ett bra tillfälle för de närvarande medlemmarna att ställa frågor om sådant som är pågående eller planerat. För att fördela ansvaret för att ge information samt svara på medlemmarnas frågor har styrelsen beslutat ha ett rullande schema för värdskap. Med början den 19 februari ser fördelningen ut så här:

  • 19 feb Eva Rosander
  • 26 feb Olenka Lahovary Eriksson
  • 4 mars Ortrud Kasche
  • 11 mars Anja Rönnmark
  • 18 mars Eva Sylwander
  • 25 mars Ulla-Britt Önnestam
  • 1 april Ingela Gréau
  • 8 april Eva Rosander
  • 15 april Olenka Lahovary Eriksson
På föreningens facebooksida finns information för dig som inte haft möjlighet att närvara.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

4 textilare och en föreläsning: Norrtälje

Onsdagen den 4 mars reser vi tillsammans till utställningen THREADS på Norrtälje Konsthall. På kvällen håller Britta Marrakatt Labba en föreläsnig om sin konst och sin samiska kultur.

Utställare är textilkonstnärerna
Britta Marakatt Labba
Ayedin Rowaghi
Linnea Sjöberg
Leyun Wang

Läs om utställningen HÄR-> –
Läs om föreläsningen HÄR ->

Bild från Norrtälje konsthalls Facebooksida

Öppet kl  12:00 – 20:00
Lunchvisning kl 12 – 12:30
Föreläsning kl 19 – 20 av Britta Marakatt Labba  
Fri entré.      

Vi reser med buss 676 från Tekniska Högskolan till Norrtälje Station kl 10:20 och är framme kl 11:25. Därefter är det 5 minuters promenad till konsthallen.

Bussar går varje kvart under dagen. På kvällen är det halvtimmestrafik.
Om du deltar i föreläsningen av Britta Marrakatt Labba kan du ta bussen tillbaka kl 20:18. Den är framme vid Tekniska Högskolan kl 21:23
(SL:s månadskort gäller för resan.)

Till lunchvisningen är deltagarantalet obegränsat men vi vill ändå ha en indikation på hur stort intresset är. Meddela Olenka Lahovary Eriksson, antingen på broderiträffen eller via mail till olenkalahovary@hotmail.com eller SMS till 073-934 61 84.

OBS! Särskild anmälan till föreläsningen med Britta Marrakatt Labba:
Olenka har preliminärbokat 10 platser till föreläsningen. Om intresset är stort kan antalet utökas. FÖRHANDSANMÄLAN HÄR->

Restauranger och kaféer finns omkring 100 m från Konsthallen.

Välkommen till en härlig utflyktsdag till Norrtälje!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

VIKTIGT ang monterbroderierna (uppdatering 2)

Genom monterglas ser vi engagerade brodöser i full aktion

Denna post kommer att uppdateras när det finns mer att säga om monterbroderierna – uppdateringens ordningsnummer visas i rubriken.

På tekniska museet finns 69 föremål i glasmontrarna i matsäcksrummet. Dessa föremål är inspiration till vår senaste broderiuppgift. Alla föremål ”delades ut” till medlemmarna i Skapande Broderi Stockholm, vars uppgift är att brodera en kommentar/komplement till föremålen. Broderierna kommer att visas i montrarna tillsammans med de befintliga föremålen i april.


Vi har fria händer
att utforma våra broderier efter eget huvud.

Kravet är att broderiet och inspirationsföremålet ska kunna visas tillsammans i montern och att vi inte gör någon åverkan på montern. Vad detta innebär förtydligades vid en träff med utställningsansvariga.
– Inget kan hängas i taket ini montern.
– Inga andra föremål än de du själv har sytt/gjort får sättas in.
– Inget får fästas/sättas på museiföremålet i montern.
– Ditt verk får inte skymma föremålet i montern.

OBS! En monter kan innehålla flera föremål. Ditt broderi kommer att ställas ut tillsammans ditt inspirationsföremål. Om du har en monter som delas med någon annan måste ni komma överens om hur utrymmet i montern ska fördelas mellan er.

Föremålen delades ut vid årets första broderiträff. Därefter har vi haft ytterligare två träffar då vi diskuterat lösningar och visat några exempel på 3-dimensionellt broderi.

Alla föremål är nu fördelade på medlemmarna och det finns inte några fler att dela ut. Några föremål är återlämnade så det finns 2-3 föremål att dela ut till den som ännu inte fått något föremål.

Några av er som fick ett föremål den 8/1 har inte varit med på de senare broderiträffarna, då vi upprättat en lista över vem som broderar på vilket föremål. Denna lista är viktig för att kunna följa hur arbetet utvecklas. Om någon av er hoppar av projektet måste vi få veta det, så att ev ledigt föremål kan delas ut till de som blivit utan föremål.

Var vänlig maila ditt namn och föremålets nummer till info@skapandebroderi.se om du inte redan antecknat dig på listan som cirkulerat under broderiträffarna.

Inlämning kommer att ske i slutet av mars eller i början av april. Information om hur detta kommer att ske meddelas när det närmar sig.

Lycka till med den nya broderiuppgiften!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Monterbroderierna tar form

Vid årets första broderimöte på Tekniska museet den 8 januari 2020 lottades föremålen i matsäcksrummets montrar ut. Hoppas att du på din lott fick ett föremål som sätter igång din fantasi och kreativitet.

Avsikten är att du ska brodera något till den monter du fick i lottningen. Vissa montrar innehåller bara ett (1) föremål medan andra innehåller flera. Om du delar monter med en annan brodös behöver ni stämma av med varandra så att det ni broderar får plats. Oavsett om du är ensam eller om ni är flera så ska de färdiga broderierna samsas med föremålen i montern.

Tredimensionellt eller platt?

I de allra flesta montrarna är ett tredimensionellt broderi att föredra, i några enstaka, lågt placerade montrar, passar det att lägga ett broderi på monterns botten. Hur du än formar ditt broderi ska det vara stabilt och synas bra. Kolla också med den eller de som broderar till montern över eller under dig så att era broderier inte skymmer varandras. Vill du veta mer om ditt föremål kan du läsa om det på Digitalt museum. Så här gör du.

Inlämning

När vi vet närmare hur och när museet kan ta emot broderierna återkommer vi med vilket datum de ska lämnas in. Men räkna redan nu med att det blir ungefär vid mitten av mars.

Fullt program. Vi byter trådar, tips, idéer, kunskap och referenslitteratur med varandra.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Tack men inte hejdå

Den 11 december var dagen för årets sista broderiträff på Historiska museet och vid det tillfället passade vi också på att tacka 1:e antikvarie Amica Sundström för ett år av samarbete. Genom Amica har vi fått komma nära de medeltida broderierna i museets samlingar och guidats genom dåtidens stygn och sömnadssätt. Det har varit roligt, lärorikt och inspirerande. Tack!

Men samarbetet fortsätter ytterligare en tid både genom kommande och planerade utställningar. Till att börja med öppnas broderiutställningen Spår av medeltida liv på söndag 15 december 2019. Den utställningen visar broderier som inspirerats av museets utställning Medeltida liv. Med utgångspunkt i de utställda föremålen, och i studier av medeltida företeelser, har föreningen medlemmar ägnat några månader åt att brodera motiv inspirerade av dessa. Det har resulterat i ett fyrtiotal broderier som visar såväl bevarade medeltida byggnader och föremål, som fria tolkningar av berättelser, religion och musik. Utställningen pågår till mitten av mars 2020.

Parallellt med det har inlämningen av guldskinnsbroderier till nästa utställning börjat. Den kommer att öppna senare i vår och hänga över sommaren 2020. Men det har vi anledning att återkomma till senare.

I januari börjar vi vårt samarbete för år 2020 med Tekniska museet i Stockholm. Väsensskilt men precis lika intressant!

Amica Sundström, 1:e antikvarie, textil, Historiska museet i Stockholm
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Utställningen Spår av medeltida liv

Välkommen till vernissage av utställningen spår av medeltida liv söndagen den 15 december kl 14.

Vernissagekortet finns även som pdf-fil. Då blir texten tydligare. Filen kan också skrivas ut.

Vernissagekortet som PDF-fil finns här->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Märta Måås Fjetterström på slottet

Hon såg sin design som musik . Hennes skisser kan ses som noter. Väverskor liksom musiker tolkar noterna på sitt eget sätt. Därför produceras mattor av Märtas kompositioner även idag.

Föreningen medlemmar besökta slottet för en guidad visning av utställningen om Märta Måås Fjetterströms verk. Utställningen visade endas Märtas kompositioner och inte sådant som tillkommit efter hennes död 1941. Nya tolkningar av Märtas verk visades också. Många mattor kom från privata ägare och ett 10-tal från kungahuset.

22 förväntansfulla medlemmar väntar i Rikssalen på att visningen ska börja. I bakgrunden Silvertronen. (Denna sal användes för riksdagen under ståndsriksdagen.)
Vita Spetsporten – ett praktverk. Nyvävd matta, ett välkänt populärt MMF-verk uppvävt i många versioner och storlekar. Denna matta är ännu inte levererat till beställaren. Den är mer 40 kvadratmeter stor och ligger under Silvertronen. Det är det första man möter då man stiger in i Rikssalen.
Vår guide, med kraftfull stämma och stor berättarglädje lotsade han oss genom utställningen.
Svarta Trädgårdsmattan. Inspirerad av Märtas barndomshem, prästgården i Vadstena, omgivet av stora ekar. En populär komposition som vävts upp i flera versioner. Finns idag på Handelsbankens direktionsrum och i Högsta domstolen.
Detaljer av Höga Visan och Ordspråksmattan (t v).
Gustav den VI Adolf inredde det sk ”vardagsrummet” på Ulriksdals slott i tidsenlig Art Deco-stil med möbler av Carl Malmsten och matta av Märta Måås-Fjetterström.
Staffan Stalledräng: För denna väv fick hon sparken. Hemslöjden ville ha skånska motiv men hon gjorde en egen modern komposition. Motgången ledde så småningom till en egen verkstad och beställningar från kapitalstarka privatpersoner och företag.
Svenska Amerikalinjen beställde 37 meter av den vackra kompositionen Ängarna.
Rutig blå halvflossa och Joakim beställdes av kungahuset
Joakim vävdes till Stockholmsutställningen 1930 och visades senare på den Internationella scenen. 1937 beställdes den av prinsessan Sibylla till Haga slott.

Det finns mycket mer att se på utställningen av framgångssagan. Märta Måås-Fjätterström har till och med beskrivits som Nordens Picasso. Utställningen pågår till den 19 april 2020. Läs mer på Kungliga slottets hemsida ->

Dela denna post:
Facebooktwittermail