Enköpingsutställningen avslutad

Idag plockas den fina utställningen på Enköpings konsthall ner. Men du kan fortfarande se utställningen på vårt bildgalleri HÄR->


Vernissagen och lördagen en vecka senare.
Enköpingspostensfina artikel
Konsthalens bildspel på hemsian.

Vi är så nöjda och stolta över utställningen och glada åt det fina samarbetet med Konsthallen. Tack Bo Sundqvist som gjorde denna utställning möjlig.

Prick klockan tolv öppnade konsthallens chef, Bo Sundqvist, dörrarna till utställningen.

Några verk är sålda. Frimärksbroderierna skickas till Kristianstad för en utställning under tiden 4 maj – 30 juni. Resterande verk återlämnas den 16-17 april. Läs mer HÄR->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Spår av medeltida liv – Föreläsning

Spår av medeltida liv är temat för föreningens nästa broderiprojekt på Historiska muséet. Just nu befinner vi oss i inledningsskedet. Vi funderar på tolkning av temat och studerar olika inspirationkällor.

Föreningens medlemmar har fått en visning av utställningen Medeltida liv på muséet.

För att få ännu mer kött på benen besöker vi Medeltidsmuseet den 25 april kl 13 – 14:30 för en föreläsning av muséechefen Tina Rohde.

Medeltidsmuseet ligger under Norrbo, på Strömparterren, mellan Slottet och Operan.

VÄLKOMMEN!
Vi önskar förhandsanmälan!

Spår av medeltida liv: En föreläsning på Medeltidsmuseum.
Anmäl dig genom att klicka nedan.
 

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Uthämtning av verk från utställningen i Enköping

Utställningen i Enköping avslutades söndag den 14 april. Frimärksbroderierna skickades direkt från Enköping med värdepost till Kristianstads Länsmuseum, där de ställs ut den 4 maj – 30 juni. Övriga packades och fraktades tillbaka till Stockholm måndagen den 15 april (utom de två sålda). Alla ombads hämta sina verk den 16:de eller 17:de april. Eftersom många missade det kan ni hämta även nästa vecka hos Olenka Lahovary Eriksson.
tisdag den 23 april kl.15 – 17
onsdag den 24 april kl.15:30 – 16:30
Adress: Vegagatan 6, 1 tr, portkod 0556, nära Odenplan
Mob: 073-934 61 84

( Det är ett omfattande arbete att få allt att klaffa med utställningen. Vi har varken försäkring eller förvaringsplats för era verk och kan inte ta ansvar för outhämtade verk. Vänligen hämta dem under de tider som erbjuds.)

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Oväntad tillströmning till Enköpings konsthall

35 besökare efter bara en halvtimmes öppethållande.

Lördag den 30 mars är det Helena Andersson från Enköpings konstförening som ansvarar för att öppna och stänga konsthallen. Vi får ett kort samtal med henne mellan besökare som kommer och går. – Jag har aldrig varit med om en sådan tillströmning en vanlig lördag när det inte är vernissage, utbrister Helena. Det har bara varit öppet i en halvtimme och vi har redan haft nära 40 besökare och nya strömmar hela tiden till!

Sedan hinner vi inte talas vid mer för Helena behöver berätta om utställningen för besökare som tyvärr inte kan få låna en katalog. – Vi måste trycka upp fler!

Det är inte utan stolthet vi ser utställningen ännu en gång och samtidigt får möjlighet att lyssna till besökarnas spontana kommentarer.

Torsdag den 4 april klockan 19 är det Möte med konstnären i konsthallen. Föreningen Skapande Broderi Stockholm representeras av föreningens ordförande Ingela Gréau och ledamot Ulla-Britt Önnestam. Anmälan till evenemanget ska göras senast tisdag 2 april till May-Britt 0702-770353 eller Evy 0735-629676.

Konsthallen öppnade för en knapp halvtimme och det har redan kommit 35 personer


Dela denna post:
Facebooktwittermail

Vernissage på Konsthallen i Enköping

När konsthallens chef Bo Sundqvist slog upp dörrarna till vernissagen var det redan kö på trappan. Under tre timmar kom mellan tvåhundra och trehundra besökare. – Inte rekord men en av de bättre besökta, konstaterar Bo, som dessutom är Enköpings konstförenings ordförande.

Mellan den 23 mars och 14 april visar vår förening broderier från samarbetet med tre Stockholmsmuseer. I det första av konsthallens tre rum visas broderier från samarbetet med Stockholms stadsmuseum år 2013 på temat Skuggsidan. Utställningen tog upp svåra ämnen som brott och straff, både ur historiska och nutida aspekter. Genom samarbetet med museet kom det fram starka och berörande textila bilder och broderier, varav några visas i konsthallen. 

I nästa rum visas de Frimärksinspirationer vi gjorde under 2018 i samarbete med Postmuseum i Stockholm. Uppgiften där var att brodera frimärken – faktiska eller nyskapade. De fria förutsättningarna gjorde att broderierna spänner över en stor vidd, både i motiv- och materialval.

I den tredje rummet visas broderier och broderade föremål från utställningen Den röda tråden som visades på Östasiatiska museet år 2016. Broderierna där är inspirerade både av det politiska läget, museets textilier och av föremål i olika material. 

Sammanlagt visar utställningen ca 130 verk broderade av drygt 50 av föreningens medlemmar.

För öppettider se konsthallens webb. Det går tåg till Enköping en gång i timmen, och under rusningstid varje halvtimme. Resan tar ca 40 minuter och kostar ca 200 kr ToR från Stockholm.

Klockan tolv prick öppnade konsthallens chef, Bo Sundqvist, dörrarna till utställningen.
Vernissagevimmel.
Ljuset flödar in genom husets stora fönster och ger utställningen ett särskilt ljus.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Möte med Teresa Oscarssons bildvärld

Som en del av föreningens årsmöten har vi för vana att bjuda in en föredragshållare. 2019 års föredragshållare, Teresa Oscarsson, överträffade mångas redan höga förväntningar.

Mötesrummet var fyllt till sista plats och trots trängseln hade man kunnat höra en synål falla när Teresa med stillsam humor berättade om sina inspirationskällor och intressen. Att gå igång på det okända och mystiska, eller mytiska, är hennes signum. Det kan lika väl röra sig om indianska sagor som cellens uppbyggnad.

Teresa broderar uteslutande med ullgarn på aidaväv. Garnet färgar hon själv för att få de nyanser hon helst arbetar med, och att använda sig av aidaväv, som orättfärdigt har låg status i broderisammanhang, ger onekligen en extra dimension. Det finns ju ingen som skulle säga annat än att det är det konstnärliga uttrycket och utförandet det handlar om, inte materialet. Med täta stygn, i kors eller i rader, vågrätt eller på snedden, fylls hela ytan. Uttrycket ”att måla med nål och tråd” passar ovanligt väl när man beskriver Teresas broderade konst.

Läs gärna mer om Teresas konst på hennes webb www.teresas.se och missa för all del inte nästa gång hon har utställning.

Teresa Oscarsson
Så vackert allt ändå är, 2019.
Teresa målar med nål och tråd, med stygn i kors, på snedden, rakt eller ovanpå andra stygn.
Teresa hade tagit med några broderier till årsmötet, detta är ett av dem.
Detalj av broderi
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Restider mm – Enköping

Välkomna till vår utställning på Enköpings Konsthall den 23/3
Tullgatan 18
Vernissage kl 12-15

Biljett beställs billigast på nätet sj.se
Tåg avgång varje timme, resan tar ca 40 minuter.

Avgångstider från Stockholm C till Enköping:
10.13
11.13
12.13

Avgångstider från Enköping till Stockholm C
14.04
15.04
16.04

Gångavstånd mellan stationen och konsthallen 950 m ~ 12 min.  Det finns i regel inga taxibilar utanför Enköpings station. Taxi förbeställs på tel 0171440000.

Välkomna !
Skapande BroderiDela denna post:
Facebooktwittermail

Möteshandlingar inför årsmötet den 9 mars

Klicka på länkarna för att komma till möteshandlingarna:

Verksamhetsberättelse ->

Ekonomisk berättelse ->

Revisionsberättelse ->

Valberedningens förslag ->

Alla medlemmar hälsas välkomna till mötet. Kallelse har skickat ut i mail till alla som betalat medlemsavgiften den 1 mars. Om du inte fått något mail kontakta oss via info@skapandebroderi.se

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Det ofullständigas charm

Löst spunna trådar av enklare silke och broderade med mer svepande former berör nästan mer än det perfekta.

Silke har alltid varit ett exklusivt material och därför har även det enklare råmaterialet i tillverkningen tagits tillvara. Till exempel silket från de kokonger som fått kläckas till nya fjärilar. För att komma ut ur puppan har fjärilens spott löst upp kokongens sericin (ett klistrigt protein) och silkestrådarna har därmed blivit kortare. De fibrerna har man sedan spunnit till trådar. Idag, nära 600 år efter att man broderat med trådarna, ser man att de under årens lopp snott upp sig. Kanske var det också så att det enklare materialet användes av inte lika tekniskt fulländade brodörer eller brodöser. Men charmen är det inget fel på!

Det spunna silket har snott upp sig och bildar en lös yta av läggsöm.

Hej! Det är fantastiskt att få ögonkontakt.

Detalj av läggsömmen på ett broderat kors från 1400-talet. Alla bilder är från samma broderi. Det finns idag på Historiska museet i Stockholm, men kommer från Österhaninge kyrka.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Spännande tävling

VIll du vara med och utforma föreningen Skapande Broderi Stockholms ansikte utåt.Vi behöver en logga och utlyser en tävling. Alla medlemmar inbjuds att delta.

Läs allt om tävlingen HÄR->Dela denna post:
Facebooktwittermail