Y-stygn med varianter

Y-stygnet, Fly Stitch på engelska, är lätt att lära sig. Det kan användas på många olika sätt och har några intressanta varianter. 

Så här syr du Y-stygnet. Det skulle kunna beskrivas som ett öppet kedjestygn som sys ett och ett.

Trots sin enkelhet är Y-stygnet mycket effektfullt. Nedan visas några broderier som enbart bygger på y-stygnet, i olika garnkvaliteter och färger.

Lägg märke till hur y-stygnet och tyllen ger intryck av strömmande vatten. Läs mer på pintangle.com HÄR->
Denna blomma är en detalj från ”Provlapp XL” som visades på föreningens utställning ”Av hjärtans lust” och bygger enbart på Y-stygn. Broderat av Ulla-Britt Önnestam.
Hos Million Little Stitches hittar du dessa varianter av Fly Stitch HÄR->

Vill du se fler exempel? Gör en bildsökning på Google. Du hittar massor.

Y-stygn med variation

Variera längden på ”benen” i Y-stygnet och förkorta det lilla stygnet som håller ner öglan så kan du forma ett hjärta. Hedvigs Handarbete visar hur man syr hjärtstygnet HÄR->
Du kan också sy hjärtstygnen på rad. Instruktion finns på Instagram. Scanna koden nedan med din smartphone så hittar du instruktionen instruktionen.

Needle’n Thread visar hur man kan sy ett litet fint löv med Y-stygn HÄR->

Följ länken ovan för att se hur man kan fylla en yta med Y-styng.

Kombination med andra stygn
Genom att kombinera två stygn får man ett stygn som ibland har egna namn. Y-stygnet kombinerat med Franska Knutar bildar en Italiensk kant eller Italian Border Stitch.
Lär dig stygnet HÄR-> eller i Youtube-filmen HÄR->

På knitting-and@com finns provlappar med olik stygn, här Italiensk Kant. Bloggen är omfattande och behandlar många olika textila tekniker, så man kan behöva leta och använda sökverktyg. Bilden finns HÄR->

Om du kombinerar Y-stygnet med ett fristående kedjestygn får du ett litet motiv som liknar huvudet på en oxe. Kombinationen kallas Tete de Boéuf på franska och Bulls Head eller Ox Head på engelska.

Även detta stygn beskrivs på pintangle.com HÄR->

 

Ett bra sätt att öva på y-stygn är att sy många tillsammans i olika storlekar, färger och garnkvaliteter. Lägg gärna y-stygnet till din verktygslåda av stygn. 

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Stjälkstygn

Ett av de bästa stygnen för konturer är Stjälkstygn. Men stygnet kan användas på många olika sätt. Så länge stygnet följer en linje, såväl rak som böjd är det lätt att sy. Ibland kan man få problem då linjen ändrar riktning, men du lär dig snart.

Sy stjälkstygn med tråden under nålen. Bilden kommer från Penguin & Fish

Att sy kurvor och hörn med stjälkstygn kan ibland vara knepigt.
Flera rader av stjälkstygn tätt tillsammans ger en speciell effekt och kan fylla ytor. Vitbroderi med konturer i stjälkstygn samt fyllning mellan konturerna i rader av stjälkstygn. Motiv inspirerat av ett skånskt yllebroderi men utfört i lin, vitt på vitt.

Stjälkstygn heter Stem Stitch på engelska.
En instruktion hittar du här ->

Upphovskvinnan till instruktionen är Sharon Boggon från Australien. Hon har ett omfattande Stygnbibliotek på sin hemsida och driver, sedan 2007, årslånga broderiprojekt på nätet som kallas TAST, (Take a Stitch Tuesday).

Stem Stitch contra Outline Stitch
Om man surfar runt på nätet och läser om stjälkstygn kan man bli  lätt förvirrad. Det finns nämligen ett snarlikt stygn som kallas Outline Stitch (svenskt namn saknas). Det sys på nästan samma sätt men tråden läggs ovan nålen. Att Stem Stitch och Outline Stitch ibland behandlas som synonymer gör det än mer förvirrande.
Läs mer om Outline Stitch på Needle’n Thread HÄR->

Bild från Needl’n Thread. Outline Stitch sys med tråden över nålen. Hur tråden är spunnen har betydelse för hur stygnen ser ut. (S-spunna och Z-spunna trådar beter sig olika. De flesta broderigarn är S-spunna.)
Klicka på bilden för att se en Youtube-film som visar de båda stygnen.

Kurvor och hörn
Filmen visar också att de båda stygnen beter dig olika i kurvor.
Hörn kan ibland vara knepigt. Se instruktionen från Needle ’n Thread HÄR ->
Artikeln från Penguin & Fish (länken till detta avsnitts första bild, högst upp på sidan) visar också hur man syr en 90-graders vinkel med själkstygn. Se punkt 5 i artikeln från Penguin & Fish.

Portugisiskt stjälkstygn
En trevlig variant av stjälkstygn är det portugisiska. Du kan nog se hur man syr i bilderna nedan. Pintangle har också en instruktion HÄR->

En variant an stjälkstygn, det portugisiska får illustrera denna lucka. Många av er kan ju redan sy själkstygn. Om inte så hittar du det ”vanliga” i instruktionen nedan.
Portugisisk variant av stjälkstygn för dig som redan känner till stygnet. Bilden kommer från StitchSchool HÄR->

Om du är nybörjare.Träna då på det vanliga stjälkstygnet. Om du vill fördjupa dig i stjälkstygn contra Outline Stitch föreslås läsning av artiklarna på Needln’ Thread. Gör också ett försök med kurvor och hörn. Varför inte testa den portugisiska varianten också. 

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>

 

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Workshop om broderade porträtt mm UPPDATERAD

Eva Fagerholm broderar gärna porträtt. På utställningen ”Jugend i vår” tid på Strindbergsmuseet visade hon ett strindbergsporträtt som museet köpte. På utställningen ”Hemsöborna genom nålsögat” fick vi se Carlsson anlända till Hemsö med höganöskruset runt halsen.

Den 17 april kl 14 -18 håller Eva workshop om hur hon broderar sina porträtt och bygger upp motiv.
Hon beskriver sin workshop så här
Jag kommer att visa lite av mina broderade porträtt. Jag har bilder som visar hur jag bygger upp motivet. Jag använder olika material,  tyger  och lägger till små detaljer för att göra det personligt. Det blir lite collage av det.
Jag gör annars olika “skulpturer” i textil, bygger typ tittskåp av återvinningsmaterial och målar.”
Som ni vet, är det på grund av problem med akustiken svårt att göra sig hörd i rummet för broderiträffarna. Vi håller därför workshop i det sk klubbrummet, som ligger i Stadsmuseets café, andra dörren till höger om serveringen. Där kan vi bara ta emot 9 personer + kursledaren runt ett bord, som rymmer 8 personer plus en soffa för ytterligare två. Rummet är tyst och har bra ljus.
Workshopen blev snabbt fullbokad och reservlistan lång. Därför stänger vi anmälan nu (9/3).
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Varianter av kedjestygn, länkad kedjesöm m fl

Förra avsnittet i stygnskolan handlade om kedjestygn, vackert och användbart. Vi visade också på hur efterstygn och kedjestygn kan kombineras på ett fint sätt för att förstärka linjer, några lustiga figurer med fristående kedjestygn mm.

Detta avsnitt handlar om ännu fler varianter och som avslutning ett lästips. 

Länkade kedjestygn. Garnet snos runt nålen mellan varje kedjestygn. Bilden från denna webbplats HÄR->

En intressant variant av kedjestygn är länkade kedjestygn (Cable Chain Stitch) som visas i bilden ovan.
En instruktion från Pintangle HÄR->

Länkade kedjestygn: Från arbetet med broderiet som blev profilbild för utställningen Av Hjärtans Lust i Skogås vintern 2022.

Det finns många varianter av kedjestyg. Du kan trä dem på samma sätt som förstygn och efterstygn, alltså Wipped och Laced.

Wipped Chain Stitch ger en kraftig distinkt linje.
Två rader kedjestygn som kastats över i mitten. Wipped Double Rows of Chain Stitch bildar också en kraftig distinkt linje. Instruktion HÄR->

Ytterligare en variant på kedjestygn är Barred Chain Stitch  HÄR ->. Stygnet har en liten tagg som sticker ut på sidan. stygnet med två taggar kallas Wheater Stitch,

Provlapp med Barred Chain Stitch. Längst till höger och i mitten visas Wheatear Chain Stitch, kanske vetestygn på svenska.
Wheatear chain i ett blommotiv.
Wheatear i en oregelbunden form. Lär dig Wheatear Stitch HÄR->
Det finns betydligt fler varianter av kedjestygn. Wikipedia har en bra artikel HÄR->

Det finns mycket effektfullt man kan göra med kedjestygnets varianter. Du hittar säkert någon variant du vill testa.

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Presentation av överföring av bild/foto till tyg mm

Den 6 mars hålls broderiträffen på Tekniska Museet kl 14 -17. Heli Saarne berättar hur hon överför bilder till tyg samt hur man kan använda försvinnande material. Det krävs ingen förhandsanmälan. Alla är välkomna. 

Så här beskriver Heli sin presentation:
”Jag visar hur man kan använda vattenlöslig material, SOLUVLIES, i broderier och hur man kan kopiera bilder på bomullsark med bläckkopiator.

Jag har använt SOLUVLIES mest på maskinbroderier tex. för att sy fjärilar, olika blad, mossa eller lav. Ofta använder jag chiffong mellan två bitar av soluvlies för att binda stygnen när man har sköljtbort soluvlies. Jag visar olika exempel hur jag använder materialet.

Jag visar exempel hur jag använt bomullsark för att kopiera mina fotografier med bläckkopiator för att sedan brodera direkt på bilden med symaskin.

Jag beställde tidigare bomullsarken från Göteborg men där kan man inte längre beställa. Nu beställer jag från en finsk firma som heter ULLAKA. Soluvlies säljs tex på Slöjddetaljer på Mäster Samuelsgatan i Stockholm.”

Nedan visas några av Helis arbeten.

Läs gärna mer om Heli: Möt en brodös – Heli Saarne

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Kedjestygn

Kedjestygn tillhör, liksom förstygn och efterstygn, de mest grundläggande broderistygnen. Det kan användas till linjer men också till fyllda ytor. Stygnet är lätt att lära sig och går ganska fort att sy.

Kedjestygnet kan också varieras på många olika sätt. Bilden nedan visar kedjestygn fyllda med efterstygn vilket ger en fin och fyllig effekt. Det kan också sys ett och ett som i de små bladen i bilden, sk Daisy Stitch.

Kedjestygn fyllda med efterstygn.
Ytor fyllda med kedjestygn.

Karolina Graff visar hur man gör i en liten Youtube-film HÄR->
Royal School of Needlework
har tydliga och bra instruktioner.. Instruktionen finns HÄR->

Kedjestygn heter Chain Stitch på engelsk

Daisy Stitch är ett fristående kedjestygn. Det kallas även Detached Chain Stitch på engelska.

Instruktion finns HÄR->
Stygnet används ofta i blommotiv. Här visas två fina exempel från okända brodöser.

På Playful stitching hittades en lek med stygnet. Se HÄR->

Kedjestygnet har många fler varianter, några visas i senare inlägg.

Om du redan behärskar kedjestygn testa då att kombinera det med efterstygn eller hitta på helt egna små figurer med Daisy Stitch om du tröttnar på att brodera blommor.

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Flitiga fingrar och punkiga broderier

Nu är det full fart på broderiträffarna varje onsdag på Stadsmuseet. Vi har anledning att se fram emot en variationsrik och fantasifull utställning i sommar.
Uppföljningen av december månads adventskalender presenteras i föreningens stygnskola. Detta ger också avtryck på broderiträffarna.

Fina samtal, erfarenhetsutbyte och hög ljudnivå kännetecknar våra träffar.
Punkprinsessan själv, förortsmiljöer och uppkäftiga uttryck möts i våra broderier.
Punkens frisyrer missar vi inte
Här broderar Renée Rahn förstygn med varianter som presenterades i stygnskolans båda första avsnitt.

Stygnskolan hittar du HÄR->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Efterstygn

Efterstygn tillhör också de grundläggande stygnen. Det är är mycket användbart och kan varieras på många sätt.

Om du vill ha riktigt raka linjer är efterstygn ett bra val, men då måste du sticka ner nålen i exakt samma hål som i föregående stygn. Sedan sticker du upp den igen, två stygnlängder bort, exakt på linjen. Det fungerar bäst på ett tyg där du kan räkna trådarna eller rita upp en perfekt linje.

Lite vingliga och oregelbundna efterstygn kan också vara charmiga. Renée Rudebrandt har lekt med dem i detta broderi

Renee skriver på sin blogg: ”Efterstygn är ett av mina favoritstygn. Det är en stor skillnad att sy förstygn fram och tillbaks och att sy efterstygn. Stygnet blir mindre platta och får en mer ruffig karaktär.”
Ett fint exempel på efterstygn broderat av Elin Jannze från bloggen ”Med nål och tråd”. Läs inlägget med många fler bilder HÄR->

Royal School of Needlework i London har en omfattande bank med stygnbeskrivningar med steg-för-steg-beskrivningar. Där finns både fotografier, illustrationer och videor.
Efterstygn heter Back Stitch på engelska.
Instruktioner finns HÄR->

Youtube är också en rik källa till ny kunskap. Här måste man emellertid se upp. Vem som helst kan ju lägga upp filmer och kvalitén varierar. Här är i alla fall en charmig film, indisk tror jag. Utan att förstå ett ord av språket får jag se hur ett litet broderi med efterstygn växer fram: Titta HÄR->

Efterstygn kan varieras på ungefär samma sätt som förstygn, alltså Wipped och Laced.
Ytterligare en variant är sk Pekinese Stitch. En tydlig instruktion finns i Youtube-filmen från Needle’nThread HÄR->

Bild från 100 Stitches på flickr.com
Detalj från Renée Rahns srygnvepa.

Om du redan behärskar efterstygn, testa några av de trädda varianterna. Du kan också sy ett litet motiv i både dubbla förstygn och efterstygn och sedan jämföra resultatet.

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Förstygn med variation

Andra inlägget i Stygnskolan visar några varianter på förstygn, det fanns en bild i föregående inlägg broderade av Renée Rahn som visade varianter. Gå gärna tillbaka dit för att se hennes varianter. Förra avsnittet ->

Trädda förstygn, Wipped Running Stitch.

Trädda förstygn kan göras på på två sätt. Antingen trär man nålen uppifrån och ner, som i bilden ovan (Whipped) eller också trär du växelvis uppifrån och nerifrån (Laced). Genom att använda avvikande färg eller olika garner och grovlekar varieras stygnet.

Laced Running Stitch. Läs mer på Embroidery for Beginners HÄR ->

Dubbla förstygn: Först sys en rad med förstygn och därefter syr man tillbaka och täcker mellanrummen mellan stygnen. På så sätt bildas en linje som liknar efterstygn men med ett något annorlunda uttryck. Double Running Stitch på engelska. Royal School of Needlework visar hur man syr stygnet:
Instruktion HÄR->

Stygnet kan även användas för att täcka ytor. Double Darning på engelska. Instruktion HÄR->

Double Running Stitch. Bild från Royal School of Needlework.

En japansk variant, Ainu Running Stitch, hittar du HÄR->
Mer om Ainu HÄR->

Ainu Running Stitch. Bild från Pintangle.com.

En Youtube-video med många varianter av förstygn finns HÄR->
Filmen visar
Wipped and Laced Running Stitch. (Lägg märke till hur man använder nålens trubbiga ände.)
Interlaced Running Stitch
Looped Running Stitch
Ainu Running Stitch
Beaded Running Stitch
Beaded Smocking

Så här kan man också sy förstygn .Broderad av Guzzi Sue i Facebookgruppen TAST. Liknande teknik används i vitbroderier på svenska folkdräkter, t ex Sollerösöm.

Förstygn används i många traditionella broderitekniker såsom Kantha från norra Indien och Bangladesh. Broderiet nedan är inspirerat av just den tekniken.

Broderad av Riitta Nilsson inspirerat av Kantha. Publicerad som en kommentar till Lucka 1 i föreningens adventskalender 2023 i Facebookgruppen ”Vänner som gillar Skapande Broderi Stockholm”.

Lägg märke till hur granen är sydd. I stället för att sy varje gren för sig syr man förstygn längs stammen nerifrån och upp till toppen och därifrån tillbaka, uppifrån och ner. Detta upprepas tills grenarna fått det utseende man önskar. På så sätt kan man utforma vilket motiv som helst.

Hur använder du förstygn? Utforska varianter!

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Förstygn

Detta är första inlägget i Stygnskolan, som är en bearbetning av föreningens adventskalender 2023. Ett nytt inlägg postas varje söndag under våren.
Förstygn är det första man brukar lära sig, enkelt och vacker. Det används i alla möjliga sammanhang allt ifrån simpla tråckelstygn till stor konst.

image
Då här syr man förstygn
Renée Rahn broderade en lång vepa med prov på nästan alla stygn i adventskalendern. Vi kommer att visa dem i stygnskolan bit för bit. Här förstygn med varianter. Nästa inlägg visar mer om varianter.
image
Mina egna första förstygn: Året var 1955. Alla små förstaklassare fick sy var sin duk. Flickorna sydde förstygnen i rött och pojkarna i blått. Jag älskade denna lilla duk och hade den i mitt rum ända tills jag flyttade hemifrån. (Spåren av ett färgat stearinljus får jag inte bort.)
image
Idag syr jag förstygn på allt möjligt: På gamla jeans
image
I konstsilke på en enkel linnegardin.
image
På stickat
I den här teckningen av Heléne Forsberg från utställningen ”Hemsöborna genom nålsögat” hittar vi fina förstygn tillsammans med andra grundläggande stygn.
Detalj ur verket “Mota tristessen, en mörker och ljusbild av Eva Douhan Lundkvist, på en botten tovad av ull och silke, broderade förstygn i fria rörelser och former.

Förstygn heter Running Stitch på engelska.
Läs mer om förstygn och se hur man gör HÄR->

I Japan har man utvecklat förstygnet från ett sätt att lappa och laga till stor konst med strikta regler i tekniker som Boro och Sashiko.image

image
Bilder från utställningen NÖDENS KONST på Östasiatiska museet.

Föreningen gjorde ett besök på utställningen Nödens konst. Eva Rosander skrev en rapport HÄR->

Henriette Ousbäck, har skrivit en intressant artikel om Boro på sin blogg Fibertiger. Läs mer HÄR->

Runt om i världen används förstygn i båda traditionella och nyskapande broderier. Kantha i Bangladesh, quiltning i USA, Boutis i Frankrike, för att nämna några exempel. Även i Sverige har vi traditionella broderier i förstygn, t ex halsklädet till leksandsdräkten i så kallat Svartstick.

Bilden från digitala museet HÄR->

Visst är förstygnet enkelt, variationsrikt och användbart.

Gå loss på något med förstygn, en provlapp, ett par gamla jeans, en kökshandduk, en grytlapp. Ja, du tar vad som finns till hands. Sedan är du igång med ett roligt broderi.

Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail