Det kom ett mail med frågor

Vi fick ett mail med frågor som kan vara av intresse för fler än frågeställaren. Frågor och svar publiceras därför här.

Hej!
Jag är intresserad av att komma på era broderiträffar. Jag undrar om man behöver vara med i föreningen för att komma på dem? Det stod på hemsidan att ni broderar på ett givet tema, gäller detta varje gång? Kan man ta med sig egna projekt.
När är nästa broderiträff?
Tack på förhand!
Med vänliga hälsningar
Amanda

Hej!
Du behöver inte vara medlem för att delta i broderiträffarna. När vi är på museet ses det också som en del av museets öppna verksamhet. (Det händer att vi gör vissa arrangemang för enbart medlemmar, t ex visning av en utställning, workshops mm. Sådant annonseras alltid i förväg på hemsidan och på Facebook )

Under sommaren är det dock lite annorlunda. Museet låter oss sitta där på onsdagar från och med den 20 juni. Det är dock inga organiserade träffar under sommaren utan mer en möjlighet för oss som ev är kvar i stan att träffas. Det är första gången vi håller sommaröppet på detta sätt och vi vet inte alls hur, eller ens om, det kommer att fungera. Under sommaren visar vi medlemskort för att få fri entré.

De ordinarie träffarna på Postmuseum börjar igen onsdagen den 29 augusti kl 13-16. I augusti har museet fortfarande sommartider. Därefter träffas vi onsdagar kl 16-19 under hela hösten.

Vi arbetar på ett tema som planeras tillsammans med de museer vi samarbetet med. Dessa temabroderier ställs i regel ut på museet. För att delta i utställningen måste man vara medlem. Det är inget krav på att delta i arbetet med utställningen, men många brukar bli intresserade och inspirerade av andra att delta.

Många av oss arbetar med egna projekt då och då. Så gör också nya deltagare som vill prova på hur det känns att brodera tillsammans med oss. Du är alltså hjärtligt välkommen med ditt eget broderi från och med den 29 augusti.

Ge dig till känna, fråga efter någon av oss i styrelsen när du kommer så kan vi ge dig en närmare presentation av hur det fungerar på syträffarna.

Med vänliga broderihälsningar
Ulla-Britt

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Vi broderar på stickat tillsammans

image

Föreningen Skapande broderi inbjuder till studiercirkel/workshops kring Britt-Marie Cristofferssons bok ”Brodera på stickat”. Vi utgår från en enkel fråga: Vad händer om man adderar välkända broderistygn, till exempel enkla för- och efterstygn, franska knutar, läggsöm etc, till en stickad yta? Vi provar, experimenterar och lär av varandra.

Med Britt-Maries bok som inspirationskälla testas olika metoder för maskbundet broderi, erfarenheter och lösningar diskuteras. Mellan träffarna provar vi Britt-Maries idéer och förslag. Du behöver tillgång till boken.

Inför den första träffen får du information om vad du ska ta med i form av stickat att brodera på, nålar samt garn för själva broderiet. Visst material kan köpas av cirkelledaren men du kan även ta med eget material.

Vi träffas 4 gånger under hösten, på dagtid kl 12 – 14 följande dagar: to 6 sep, ti 9 okt, to 8 nov, to 6 dec. Lokalen blir Bohusrummet, 5 tr på ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm.

Det finns plats för 8 -12 deltagare och kostnaden är 150 kronor. Ta med ett eget ex av boken. Den kan lånas på biblioteket eller köpas på Bokus eller Adlibris.

Mer inspiration finns i videon där Britt-Maries presenterar sitt projekt:

Anmälningsformulär finns här->

VÄLKOMMEN med din anmälan.!

Samarrangör: ABF-Stockholm

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Terminsavslut och sommarbroderi

Den 30 maj avslutades den sista onsdagsträffen för denna termin med en gemensam fika i museets restaurang.

Nu övergår den högsommarvarma våren i den första sommarmånaden och vi får hoppas att det finns värme och vackra dagar kvar för den riktiga sommaren. Gärna med några sköna timmar av utomhusbroderi.

Men om man är kvar i Stockholm och vill träffa andra föreningsmedlemmar på Postmuseum är vi välkomna att från den 20 juni sitta och brodera i lokalen, onsdagar mellan klockan 13 och 16, mot uppvisande av medlemskort. Föreningens officiella onsdagsträffar börjar igen den 29 augusti och efter det finns det några datum att ha koll på inför utställningen Postal Art.
Ha en fin sommar!

När dagarna är varma är det skönt att sitta och brodera i skuggan eller ute i sista kvällsljuset .

När dagarna är varma är det skönt att sitta och brodera i skuggan eller ute i sista kvällsljuset .

När dagarna är varma är det skönt att sitta och brodera i skuggan eller i kvällsljuset .

 

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Visning för Skapande Broderi på Liljevalchs

En av de sista gemensamma aktiviteterna denna termin var en bokad visning av Lars Lerins konst på Liljevalchs.

Utan att på något sätt vilja förhäva oss finns det likheter mellan Lerins konst och att brodera. Till exempel i motivens repetitiva rytm och hur detaljerna bygger helheten. Men också att det i de flödande akvarellfärgerna finns inspiration för broderier på tyll och tunna tyger. Perfekt inför en lång och kreativ sommar.

Med en kunnig guide ser man alltid mer än man hade gjort på egen hand.

Med en kunnig guide ser man alltid mer än man hade gjort på egen hand.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

För medlemmar om personuppgifter

Information om personuppgiftsbehandling 
för medlemmar i Skapande Broderi Stockholm

Skapande Broderi Stockholm behandlar personuppgifter och från och med den 25 maj 2018 gäller ett nytt EU-direktiv som också omfattar föreningen. Föreningen måste ha en uttalad policy för registrering av personuppgifter, en sådan antogs av föreningens styrelse den 24 maj 2018. Du har rätt till information om denna och måste godkänna den. Efter den 1 oktober 2018 anses du ha godkänt policyn när du betalat in medlemsavgiften. Dessförinnan meddelas nuvarande medlemmar via hemsidan.
Om du har några frågor kan du alltid komma i kontakt med föreningen på info@skapandebroderi.se. Meddela föreningens styrelse om du inte vill godkänna policyn.

Vilka uppgifter avses?
De personuppgifter som vi behandlar om dig är medlemsnummer, namn, adress, e-postadress, telefonnummer samt datum för inbetald medlemsavgift. För den som deltar i våra utställningar registreras ditt namn tillsammans med data om verket, såsom titel, kort beskrivning och en bild av själva verket.
Personuppgifter som är känsliga, exempelvis sådant som gäller hälsa, religion mm kommer inte att registreras.
Om du av någon anledning inte kan lämna personuppgifter exempelvis pga att du har skyddad identitet kan du ändå vara medlem i föreningen. Samtala då med föreningens ordförande så att ni tillsammans kan komma överens om hur det ska lösas.

Vad används uppgifterna till?
Ändamålen för att behandla dina personuppgifter är att sköta medlemsadministrationen, skicka ut kallelser till medlemsmöten och medlemsnyheter samt genomförande och marknadsföring av föreningens aktiviteter.

Hur hanteras uppgifterna?
Dina personuppgifter kommer att behandlas i ett digitalt medlemsregister samt i ett bildgalleri på föreningens hemsida. I bildgalleriet visas enbart sådana bilder medlemmen själv skickat in och/eller på annat sätt medgivit för publicering samt bilder på broderier från våra broderiutställningar.
Dina personuppgifter kan komma att lämnas ut till samarbetsorganisationer endast då det är nödvändigt för att bedriva verksamheten t ex i samband med gemensamma projekt såsom utställningar tillsammans med stadens museer, kurser, tryck och framtagande av medlemskort, deltagarlistor till vissa aktiviteter, passagerarlistor vid ev resor etc. Vid all hantering av dina personuppgifter iakttar vi säkerhet och sekretess.

Om/när du inte längre är medlem
Skapande Broderi Stockholm behandlar dina personuppgifter så länge du är medlem hos oss. Senast ett år efter det att ditt medlemskap upphör raderas dina personuppgifter. Skapande Broderi Stockholm kommer då endast att fortsätta lagra dem om någon sådan skyldighet följer av lag. Det innebär att om du gör uppehåll i ditt medlemsskap och sedan vill komma tillbaka till föreningen betraktas du som en ny medlem. Vi kan inte använda ditt gamla medlemsnummer för att hitta data om dig och vi kan inte längre se vilka år du tidigare varit medlem.
Om du däremot har bilder i föreningens bildgalleri eller deltagit i någon av våra utställningar som publicerats på nätet kommer dessa bilder att ligga kvar om du inte aktivt ber oss ta bort dem.

Dina rättigheter
Du har rätt till insyn i hur dina personuppgifter behandlas. Det betyder att du kan begära att få tillgång till information om behandlingen. Du har även rätt att begära att få felaktiga personuppgifter ändrade, överflödig behandling begränsad och ogrundad behandling raderad.
En sådan begäran skickas till info@skapandebroderi.se eller skriftligt till föreningens styrelse. Du har också rätt att vända dig till Datainspektionen med eventuella klagomål om du är missnöjd med personuppgiftsbehandlingen. Vi hoppas dock att du i första hand vänder dig till oss för att reda ut ev problem.
Genom att betala medlemsavgiften godkänner du föreningens sätt att behandla personuppgifter.

Styrelsen för Skapande Broderi Stockholm

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Stygn på målat tyg

Broderiterminen närmar sig avslutning.

Antalet deltagare på onsdagarnas broderiträffar blir långsamt färre, men bland de som kom till veckans möte kunde man se några prov på de broderiunderlag som målades på workshopen för några veckor sedan.

Målade tyger med några provstygn.

Målade tyger med några provstygn.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Workshop Måla på tyg

Den 8 maj var en av vårens allra soligaste dagar och ändå lockades ett femtontal medlemmar till Sjöhistoriska museets hantverksrum för att delta i några timmars workshop Måla på tyg.

Med två kursledare och två teman på programmet glömdes den lockande solen snabbt. Inger Larnemark gick igenom flera av de kreativa möjligheter användningen av Vliesofix kan ge, både som underlag för applikationer men även som underlag för målning. Rita, måla, skrynkla, klippa eller riva är bara lite av det man kan göra. Man kan också göra intressanta broderiunderlag genom att låta slumpmässigt placerade trådar, spetsar eller tyllbitar fästa i Vliesofixen och sedan styrka fast på tyg.
Måla på tyg är just vad det heter. Anita Holmén visade hur man med penslar, moddlare eller förresten vilket verktyg som helst kan applicera färg på tyget. Antingen för att låta det bli ett underlag för broderier eller som färdig dekoration.

En tygkasse fick en dekor av målad och riven Vliesofix

En tygkasse fick en dekor av målad och riven Vliesofix

Den målades med både breda och smala penseldrag.

Den målades med både breda och smala penseldrag.

Lust till färg.

Lust till färg.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Kurs med Britta Marakatt-Labba i september

I höst blir det av, den efterlängtade kursen med Britta Marakatt-Labba. Hon tvingades inställa den planerade kursen 2017 pga en störtflod av uppmärksamhet efter utställningen Dokumenta i Kassel. Den 15 – 16 september blir kursen äntligen av.

Idag den 8 maj öppnar ABF sin anmälan efter att de som var anmälda till det inställda kurstillfället erbjudits förtur.

Föreningen har tidigare genomfört en uppskattad kurs med Britta Marakatt-Labba och några av oss besökte hennes utställning i Gävle i vintras. Läs gärna Expressens artikeln om utställningen. https://www.expressen.se/kultur/den-samiska-traden-spinns-allt-starkare/

image

Britta Marakatt-Labbas broderier är en stark röst i samhället och hon pekar tydligt på samernas utsatta situation och förtryck från majoritetssamhället. Förutom att vi under kursen får ta del av Brittas råd och broderiteknik får vi också en  förebild för hur broderiet kan tala i samhällsdebatten.

Direktlänk till anmälningsblanketten finns HÄR->

Läs om föreningens kurser i höst HÄR->


Kl 9:30
Oj, vilken rusning det blev. Marakatt-Labbas kurs blev fulltecknad redan kl 9.30. Om du anmäler dig nu hamnar du på reservlistan och kan hoppas på en reservplats.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Medlemmar håller kurser i höst

Från och med i morgon, den 7 maj, kan man börja anmäla sig till tre av våra fyra kurser i höst. Dessa kurser leds av medlemmar i föreningen Skapande Broderi Stockholm. Vi har många duktiga brodöser i föreningen som gärna delar med sig av sina kunskaper.

Du kanske själv har en kursidé du vill  genomföra. Kontakta föreningens styrelse och berätta lite om din idé, gärna med mail till info@skapandebroderi.se

Här presenteras höstens kursledarna genom sina broderade frimärken som ju just nu ställs ut på Postmuseum i Gamla stan.

Först möter vi Heléne Forsberg. Hon håller en kurs i den 6 oktober på temat Inches – små broderier med oändliga möjligheter. Kursen bygger på en idé Heléne fått under en resa.

Här nedan ser vi ett av de tre frimärken Heléne visar på Postmuseum.

Foppa i farten. Broderat av Heléne Forsberg

Foppa i farten. Broderat av Heléne Forsberg

Ulla-Britt Önnestams favoritmaterial är ull som ger en härlig struktur. Den 10 november håller hon en kurs på temat Stygn. Vi arbetar i ull och det kommer att handla om stygn som ger relief och volym. Ulla-Britt visar ett broderade frimärke på Postmuseum, ett hjärtat sytt med schattersöm, stjälkstygn och franska knutar.

Ett hjärta av kött och blod eller lin och ull. Broderat av Ulla-Britt Önnestam

Ett hjärta av kött och blod eller lin och ull. Broderat av Ulla-Britt Önnestam

I december plockar vi fram symaskinen och lär av Heli Saarnes fantastiska maskinbroderade naturbilder. Heli är en mästare på symaskinen. Vi har många gånger beundrat hennes fantastiska fria maskinbroderier. På Postmuseum visar hon just nu två broderade frimärken.  Heli använder gärna naturfoton som förlaga och hon ber oss ta med var sitt foto som grund för kursens övningar. Det blir två kurstillfällen. Du kan välja mellan den 8:de och 9:de december.

Påfågelsöga. maskinbroderi av Heli Saarne.

Påfågelsöga. maskinbroderi av Heli Saarne.

Välkommen med din anmälan till höstens kurser. Mer information och länk till anmälningsformulären hittar du HÄR->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Invigning av utställningen Frimärksinspirationer

Nära ett femtiotal förväntansfulla medlemmar samlades tillsammans med Postmuseums utställningsproducent Viveka Nybom för invigningen av utställningen Frimärksinspirationer.

Broderierna är resultatet av onsdagseftermiddagarnas gemensamma träffar. Viveka har under våren 2018 av och till besökt oss under broderiträffarna och sett broderierna växa fram. I sitt invigningstal erkände hon att mötet med föreningens medlemmar och de inspirerande broderierna även väckt en slumrande lust till egna textila arbeten. Vi som broderar förstår det mer än väl.
De 81 bidragen har broderats av 54 av föreningens medlemmar och det är bara den på förhand givna storleken, 10×15 cm, som frimärksbroderierna har gemensamt. I övrigt spänner bredden över motiv som visar frimärksskisser, frimärksförslag, faktiska frimärken och framtidsvisioner. Men det är även en stor bredd i material-, stygn- och teknikval.
Utställningen presenteras i två skilda montrar i två olika salar och till varje monter finns var sin pärm med korta texter om broderiernas inspiration samt brodösernas namn. Utställningen kommer att visas i sin helhet till november 2018. Därefter kommer bara den ena av montrarna visa broderier, men å andra sidan ända till januari 2019.
Under senhösten 2018 kommer Postmuseum förbereda för en större utställning där Skapande broderi kommer att visa verk tillsammans med Gerleborgsskolan i Stockholm på temat Postal Art. Men det återkommer vi till senare.
För information om museets öppettider se Postmuseum.

Föreningens ordförande Ingela Gréau i samspråk med Postmuseums utställningsproducent Vivi Nybom (t.v.)

Föreningens ordförande Ingela Gréau i samspråk med Postmuseums utställningsproducent Vivi Nybom (t.v.)

Dokumentation av egna och andras broderier.

Dokumentation av egna och andras broderier.

Montrarna rymmer många varierande broderier av olika uttryck och tekniker.

Montrarna rymmer många varierande broderier av olika uttryck och tekniker.

Dela denna post:
Facebooktwittermail