Se med nålens öga

Henriette Ousbäck
Föreläser om sin konst och sin inspiration
ABF-huset, Brantingsalenden 26 oktober Kl 12:30

Henriett återkommer med en kurs kallad
Mossa mylla murket trä
den 21-22 mars 2020

Välkomna!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Verksamhetsmöte 2019

Föreningen håller verksamhetsmöte den 26 oktober med föreläsning av Henriette Ousbäck; Se mer nålens öga.
På mötet tas beslut om verksamhetsplan och budget. Dessutom utlyses en loggatävling.

Här nedan hittat du länkar till möteshandlingarna:

Förslag till verksamhetsplan och budget ->

Loggotävling->

Du kanske vill läsa föreningens stadgar inför mötet.
Stadgarna finns här ->

(Flera utställare i Frimärksutställningen har ännu inte hämtat ut sina broderier. Du kan hämta ditt broderi i samband med verksamhetsmötet.)

Välkomna till Verksamhetsmötet!
Styrelsen för Skapande Broderi Stockholm

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Loggo-tävling

Under verksamhetsmötet den 26 oktober presenterar vi loggo-tävlingen.
Du kan redan nu ta del av tävlingsreglerna HÄR->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Workshop spännram

INBJUDAN till förberedelse inför kursen i guldbroderi

Du som är anmäld till någon av kurserna i guldbroderi i samarbete med Skapande Broderi Stockholm är välkommen till en förberedande broderiträff på Historiska museet onsdagen den 2 oktober kl 17.

Kursledaren önskar att deltagarna kommer med en broderiram som är helt klar inför kursen. Den ska vara förberedd med lakansväv och sidentyg. Du som behöver hjälp med detta är välkommen till föreningens broderiträff på Historiska museet. Då visar vi hur det går till.

Medlemmar som redan kan använda broderiram/spännram visar hur det går till. Vi är några i styrelsen som kommer att fungera som instruktörer.

Ta med en spännram och lakansväv till träffen. Lakansväven kommer att fungera som stödtyg under guldbroderiet. När den väl är på plats så är det enkelt att sätta fast bottentyget för broderiet – alltså sidentyget.

Om du inte har någon spännram och har svårt att komma över någon kan du använda en kilram. Den kan köpas i butiker som säljer konstnärsmaterial. Eftersom själva ramen då blir lite bredare så föreslår vi att du väljer en ram som är minst 35×35 cm. Lakansväven sätts då fast med häftklamrar.

(OBS! en vanlig syring, som många använder, kan inte spänna tyget tillräckligt hårt. Tyget ska vara spänna som ett trumskinn.)

Träffen är gratis och du behöver heller inte vara medlem i föreningen för att delta.

Anmäl om du kommer till info@skapandebroderi.se. Eventuella frågor kan mailas till samma adress.

VÄLKOMMEN till träffen!

Ulla-Britt Önnestam
styrelseledamot och kursansvarig
Skapande Broderi Stockholm
skapandebroderi.se

Dela denna post:
Facebooktwittermail

För utställare till “Spår av medeltida liv”

Inlämningsdagen den 18 september närmar sig. Föreningens styrelse har tidigare haft en hel del administrativt arbete med redigering av texter och sammanställning av information inför utställningar. Vi gör nu ett försök att skapa en rutin för hur detta ska ske inför kommande utställningar och ber dig som utställare att förja denna rutin för att undvika merarbete.

Text till ditt verk
1 Helst vill vi ha beskrivningen av ditt verk med e-post i en wordfil. Om du har tillgång till ett ordbehandlingsprogram som kan spara i Word-format så laddar du hem en blankett och besvarar frågorna enligt anvisningar i blanketten. Spara sedan filen med filnanmet “dittEfternamnFornamn.docw”. Skicka sedan ett mail och bifoga din fil till info@skapandebroderi.se.
Ladda ner wordfilen HÄR->

2. Om du inte har möjlighet att redigera wordfilen så finns anmälningsblanketten också som sk PDF-fil. Skriv ut den på din skrivare. Fyll i manuellt och lämna den till någon i styrelsen. HÄR finns PDF-filen->

3. Om inget av ovan passar dig så finns ett mindre antal blanketter för utdelning på broderiträffarna under tiden 4 – 18 september.

4. Får du ändå problem med blankettern skicka ett mail till info@skapandebroderi.se och beskriv problemet så ska vi hitta en lösning.

Bild på ditt verk
Om du har möjlighet att fota ditt verk eller en detalj från ditt verk som vi kan använda för att koppla text med bild i utställningförteckningen så underlättar det ytterligare. Även här bör du namnge filen med ditt efternamn följt av förnamn enligt modellen “FornamnEfternamn.jpg”. Om du har flera filer, lägg ett ordningsnummer i slutet av filnamnet. Maila bildfilen som en separat fil. Lägg inte in den i Worddokumentet.

Varmt välkommen med ditt bidrag till utställningen Spår av medeltida liv den 18 september.

Skicka in den beskrivande texten så snart som möjligt. Läs gärna vårt tidigare inläggInför utställningen HÄR ->

Ett keramikkärl i utställningen Medeltida liv på Historiska museet

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Inför utställningen “Spår av medeltida liv”

Under hösten kommer föreningen Skapande Broderi Stockholm att visa verk i Historiska museets medeltida utställning. Våra verk är ett resultat av studier av medeltida textilier och särskilt de sömmar som användes under medeltiden. Textilier från Historiska museets textila samlingar, visning av medeltidsutställningen på Historiska museet samt en föreläsning på Medeltidsmuseet har varit våra gemensamma inspirationskällor. Sedan är det upp till förenings medlemmar att göra egna tolkningar av temat “Spår av medeltida liv”.

Inlämning av verk sker den 18 september. Bland de inlämnade verken kommer museet att välja ut de som bäst kompletterar museets befintliga utställning.

Vi har fört en dialog med Historiska museet om hur temat kan tolkas och vi har kommit fram till tre tolkningar:

1. Spår som finns kvar i dag av medeltiden, byggnader, konst, föremål på museer och i kyrkor osv.

Från Medeltidsrummet på Gotlands fornsal, Visby

2. Hur levdes livet under medeltiden? Scenerier, kända händelser, krig, över/underklass, yrken, fester, kläder, smycken osv.

Medeltida kam från Örja, Skåne. Under medeltiden var kammar med dubbla tandrader populära

3. Moderna uttryck som bygger på medeltida formspråk, tekniker etc. och/eller eget skapande inspirerat av medeltida föremål/företeelser i ett helt nytt sammanhang, som kanske inte vid första ögonblicken för tankarna till medeltiden. Sådana tolkningar bör förklaras vid behov.

Ibland kan medeltida tolkningen synas långsökt. Namnet Bauhaus anspelar på en medeltida byggnadshytta och blev en symbol för en plats där hantverkare, arkitekter och konstnärer kunde samlas och arbeta tillsammans.
(Wikipedia: Bauhausskolan, Tyskland, 1919-1932)

Vi håller oss till svensk (nord europeisk) medeltid, ca 1050 – 1527. (Medeltiden började mycket tidigare i andra delar av Europa. )

Storleken på våra verk är fri, men vi uppmuntras att inte göra för stora verk då det kan bli ont om utrymme. Våra verk kommer att hänga på nu tomma ytor i museets medeltida utställning.

Vernissage i oktober i medeltidssalen.

Obs! Endast medlemmar i Skapande Broderi Stockholm kan bidra med verk.

Från historiska museets hemsida: Bonad från Skogs kyrka i Hälsingland. Inventarienummer: 15275. Foto: SHM
Bonad från Skogs kyrka i Hälsingland. Inventarienummer: 15275. Foto: SHM
Från historiska museets webb

Besök gärna Historiska museets hemsida för inspiration till din egen tolkning. Sök bland utställningar, artiklar, föremålsdatabas mm.

Välkommen med ditt bidrag den 18 september!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

I bottensömmens rutor ryms både enhetlighet och fantasi

Utställningen Medeltida bottensömmar öppnade den 22 maj. Vid den välbesökta vernissagen invigningstalade Historiska museets 1:e antikvarie med ansvar för museets textilier, Amica Sundström samt föreningens ordförande Ingela Gréau. Broderierna visas i Gotiska hallen på Historiska. Utställningen pågår till den 25 augusti 2019.

Under våren 2019 har medlemmarna i föreningen träffats på museet varannan onsdagskväll för att utifrån museets medeltida broderier inspireras till att använda bottensömmarnas olika stygn i nya former. Uppgiften var att på en yta av 10×10 cm göra sin tolkning. Sammanlagt är det 77 rutor som broderats av ett sjuttiotal av föreningens brodöser.

Historiska museet har en rik och varierad samling av medeltida kyrkliga broderier. Många av dem är broderade med olika sorters bottensömmar som läggsöm, klyvsöm, plattsöm, atlassöm och schattersöm. Dyrbara material som silke, guld eller silvertråd täcker tygets yta. Som underlag används stadiga linnetyger. Motiven är ofta föreställande och knyter an till bibliska berättelser. Mellan de föreställande formerna finns ytor som är av mer dekorativ karaktär.

För museets öppettider se deras webb www.historiska.se

Det var många som kom till vernissagen.
Det går att variera 10x10cm på hur många sätt som helst. Här är några.
Mycket att se och mycket att granska.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Vernissage: Medeltida bottensömmar

Inbjudan till vernissage den 22 maj 2019
Vernissageinbjudan
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Frimärksbroderier på turné

Den 4 maj 2019 öppnade utställningen Broderade frimärken på Regionmuseet i Kristianstad. Utställningen består av alla frimärksbroderier som tidigare visats både på utställningen på Postmuseum och, nu senast, på föreningens utställning på Konsthallen i Enköping.

Det betyder att frimärkena varit utställda i precis ett år eftersom öppnandet av utställningen i Kristianstad skedde exakt på dagen ett år efter det att utställningen på Postmuseum invigdes. En rolig tillfällighet.

Frimärkena visas i fyra montrar och är hängd av regionmuseets Jill Ohlsson. Till skillnad från tidigare exponeringar är broderierna nu tematiskt placerade; växter, djurmotiv, konst och organisationer är placerade för sig, bland annat. Det gör att likheter och skillnader blir mer påtagliga, och ger ett helt nytt intressant sätt att se på frimärkena.

Vid öppnandet representerades föreningen av Ingela Gréau och Eva Rosander som höll ett föredrag om föreningen, våra broderier och om hur vi samarbetar med olika museer.

Utställningen avslutas den 9 juni 2019.

Länk till Regionmuseet i Kristianstad

Frimärksbroderierna visas i fyra flexibla montrar.
En av montrarna.
Affischen.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Från broderad bild till dialog

Den 27 april 2019 höll Mari-Ann Levin-Pölde kurs på ABF på temat Broderi och kommunikation.

Efter den grundliga introduktionen av både Mari-Ann och kursdeltagarna kunde vi alla konstatera att det finns mycket både teoretisk och praktisk kunskap samlad i rummet. Det som hade lockat oss alla till kursen var hur vi använder den kunskapen i det kreativa arbetet.

För att inte fastna i den tomma vita ytans hämmande effekt fick vi alla ett stycke tyg delvis infärgat i en mjölkchokladliknande färg. Att välja den färgen placerade oss direkt på en utgångspunkt vi normalt inte själva väljer. Broderiets tema och inspiration var att alla försågs med något verkligt namn på en skalbagge – t ex vårsolslöpare – för att utforska vad det namnet ger för associationer. Broderierna cirkulerade sedan mellan oss i tre gånger 45 minuter under vilket vi satte oss i nya konstellationer och diskuterade hur vi arbetar med motiv, material och teknik.

Förutom att Mari-Ann visade några av sina broderier och berättade hur hon samlar idéer är det alltid intressant att få ta del av hur andra skapar och, inte minst, att tvingas verbalisera sina egna tankar.

Dela denna post:
Facebooktwittermail