Inför Postal Art

Vi medlemmar i Skapande broderi sätter nu fart med arbetet inför höstens utställning Postal Art och Postmuséum har kommit med en tidplan.

Broderiet till denna utställning har inga begränsningar avseende, storlek, teknik, material etc. Temat för motiven rymmer en rad bilder inspirerade av post, brev, vykort, frimärken och kommunikation. En ganska bred tolkning är alltså möjlig. Ett absolut krav är emellertid att broderiet är helt klart för visning och monterat för upphängning.

Medlemmar i föreningen Skapande Broderi Stockholm är välkomna med bidrag. Vi kommer att ställa ut tillsammans med elever från Gerleborgsskolan.

Tidplan inför utställningen:
2/9 Sista dag för att anmäla om man vill ha med sitt broderi i utställningen. Maila till Viveka.Nybom@postnord.com

1/10 Deadline för att meddela fakta om broderiet; mått, om objektet ska hänga eller ligga och övrigt av betydelse för planeringen av utställningen samt texter om objektet. Texterna ska vara ett Worddokument som mailas till museet. Ju tidigare ju bättre!

22/10 Alla verk ska vara helt färdiga och inlämnade. De ska var monterade för att hängas eller placeras. Muséet ska inte behöva skruva i fästen mm.

29/11 Invigning.

Välkommen med ditt bidrag!

Dela denna post:
Facebooktwittermail
IMG_0791

De sista stygnen

11 april – Med en vecka kvar till inlämningen av frimärksbroderierna sys de sista stygnen under koncentrerad tystnad.

Däremot samtalas det desto mer om montering och baksidesfoder. Det är just detta som är en del av föreningens kärna – att inspirera varandras kreativitet och att tipsa om praktiska lösningar. Vi får även tips på inspirerande böcker genom att en av medlemmarna tar med sig en bok i taget ur sin omfattande samling av textilböcker.

Bråttom bråttom med de sista stygnen.

Bråttom bråttom med de sista stygnen.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Inför frimärksutställningen på Postmuseum

Detta inlägg vänder sig till medlemmar i föreningen Skapande Broderi Stockholm och innehåller allt du behöver veta inför frimärksutställningen, inlämning, vernissage mm.

Tid: Utställningen öppnar den 4 maj för medlemmar och den 5 maj för allmänheten. 

Information om vernissagen
Vernissagen är av utrymmesskäl endast för föreningens medlemmar.
Du som har lämnat in bidrag till utställningen är välkommen kl 13. Förhandsanmälan till Ortrud Kasche på mail ortrud1@hotmail.com eller mobiltelefon 073-573 62 88.
Övriga medlemmar är välkomna kl 14. Ingen förhandsanmälan.

Information till utställare
1. Anmäl ditt frimärksbroderi till muséet så snart som möjligt:
Skicka mail med ditt namn och några rader om vad du inspirerats av så snart som möjligt till viveka.nybom@postnord.com. Använd följande mall för ditt mail, så att muséet kan kopiera utan att behöva redigera om texten:

<Rad 1: ditt namn>
<Rad 2 ->: en kort text om hur du inspirerats till broderiet. Om det är ett befintligt frimärke, ange vilket>

OBS! Använd inte formatteringar typ fet, kursiv stil el dyl. Ändra inte typsnitt eller textstorlek. Använd inte radbrytningar i den beskrivande texten. Alla ev formatteringar i ditt mail måste behandlas manuellt och försvårar för museet, som kommer att sammanställa informationen om verken i en pärm i utställningsrummet.

Endast medlemmar kan lämna in broderier.

2. Märkning: Märk med namn och kontaktuppgifter på baksidan av broderiet.

3. Upphängning: Broderierna kommer att sättas upp med nålar, sida vid sida, i en glasmonter. Det är viktigt att man kan sticka nålar genom broderiet och att det föreskrivna formatet 10×15 cm hålls. Alltså hårda baksidor på broderiet kommer inte att fungera, inte heller avvikande format.

4. Inlämning: Brodet lämnas in på museet den 18 april kl. 16-18. Lägg ”frimärket” och en lapp med ditt namn och vad du inspirerats av (samma som i mailet) i ett kuvert. Har du flera broderier skriv vilket av dem som är din favorit. Intresset för projektet ”Broderade frimärken”  har varit oväntat stort. Vi hoppas att alla inlämnade frimärken kan komma med. Alla får visa minst ett broderi. Om det blir för många inlämnade broderier väljs de efter din prioritering. Om du inte kan komma till inlämningen 18:de går det bra att dessförinnan lämna in broderiet i receptionen.

5. Till sist: Rummet där frimärksbroderierna kommer att hänga är inte stort. Inbjud alltså inte vänner och bekanta till vernissagedagen, de får resten av året på sig att se utställningen!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Fotografering på broderiträffen den 4 april

4 april – Det kom ett drygt trettiotal brodöser som hade nästan dubbelt så många frimärksbroderier med sig. Broderierna visade en blandning av broderade faktiska frimärken och fantasifullt nya komponerade. Mångfalden i motiv-, material- och teknikval imponerade på både fotografen, PostNords representant och på oss alla som var där. Broderierna kommer att visas på Postmuseum under våren. Närmare besked om utställningen kommer inom kort.

Med frimärksbroderierna uppradade framför oss i väntan på fotografering.

Med frimärksbroderierna uppradade framför oss i väntan på fotografering.

Bilderna kommer att vara underlag till att planera den kommande utställningen.

Bilderna kommer att vara underlag till att planera den kommande utställningen.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Onsdagsträff på Postmuseum

Linjer och ytor i stygnövning.

Linjer och ytor i stygnövningen.

28 mars – Trots att det var mitt i påskveckan kom ett tjugotal brodöser till veckans träff. De som den gångna helgen hade varit på stygnövningskurs under Ulla-Britt Önnestams ledning berättade och visade några av de arbeten de gjort, eller satt igång. En övning bestod bland annat av att släppa kontrollen över motivet och i stället ta hjälp av slumpen genom att blundande rita en fri form och därigenom skapa linjer och slutna ytor.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Styrelsen 2018 presenteras

Vid årsmötet den 17 mars valdes nya styrelsemedlemmar och den nya styrelsen ändrade fördelningen av arbetsuppgifter något.

Vi hälsar först nya styrelseledamöter välkomna till styrelsearbetet:
Eva Rosander blir vår nye vice ordförande samt skribent på hemsidan.
Anja Rönnmark valdes som suppleant och blir föreningens kassör.
Olenka Lahovary Eriksson valdes också som suppleant. Hon kommer att vara styrelsens kontaktperson i studieresegruppen som utsågs på årsmötet.

Vi ”gamlingar” jobbar vidare:
Ingela Gréau omvaldes till ordförande.
Ortrud Kasche lämnade sitt suppleantuppdrag och valdes till ledamot. Ortrud sköter kontakterna med de företag som ger oss medlemsrabatter samt diverse uppgifter såsom att svarar för att ta in anmälningar till föreningens arrangemang mm.
Eva Sylwander fortsätter som sekreterare.
Ulla-Britt Önnestam lämnar kassörsuppdraget, fortsätter som webmaster och tar över kursansvaret.

Styrelseledamöterna presenterar sig själva HÄR ->

Valberedningen omvaldes och består av Christina Wallskog och Pia Edgren.

Revisor Britt-Marie Lövgren omvaldes och till revisorssuppleant utsågs Heli Saarne.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Vi tackar avgående styrelseledamöter

Föreningens årsmöte den 17 mars innebar några förändringar i styrelsen. I samband med att deras mandatperioder gick ut avgick två ordinarie ledamöter och en suppleant; Heléne Forsberg och Heli Saarne samt Heléne Polite.

Vi tackar de avgående ledamöterna för deras insatser i styrelsearbetet. Alla tre är flitiga deltagare i våra veckovisa broderiträffar så vi kommer även i fortsättningen att mötas ofta, och inspireras av deras engagemang.

Både Heléne F och och Heli är kursledare i var sin kurs i föreningens regi i höst. Heléns kurs kallas Inches och  kommer att handla om broderi i litet format, inspirerat av en resa. Heli gör fantastiska maskinbroderier och under hennes kurs använder vi symaskinen och ett foto som främsta inspirationskälla. Kurserna presenteras närmare när höstens kursprogram är klart.

Heléne, som varit vice ordförande och kursansvarig vill ha mer tid för sitt eget skapande. Vi kan se hennes verk på temat Fåglar och hus på Stockholms Konstsalong i Nacka 7-15 april. Läs mer på Hélenes hemsida.
image

VI TACKAR DE AVGÅENDE STYRELSEMEDLEMMARNA FÖR DERAS VÄRDEFULLA INSATSER!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Den blå tråden nu på vår hemsida

image
Vår utställning Den blå tråden är nu avslutad. Under tre månader har utställningen visats på Sjöhistoriska museet.

Utställningen har varit välbesökt. Den förlängdes en månad för att kunna visas för en lärarkonferens som hölls på museet under januari månad.

Det har varit inspirerande att träffas varje vecka på museet för att brodera tillsammans. Resultatet blev denna utställning med 48 verk.

Nu kan du se alla i vårt bildgalleri HÄR->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Se Britta Marakatt-Labbas broderier i Gävle

Den 28 januari reser vi till Gävle Konstcentrum för att se Marakatt-Labbas broderier.  Du är välkommen att följa med!
image
Vi möts vid ringen i huvudhallen på Centralen kl 10:30
Du köper själv biljett till tåget.
Tågets avgångstid kl. 11:22
Ankomst Gävle kl.12:46
Buss 2 utanför stationen till Västra vägen-Gävle sjukhus.
Gå igenom parken (5 min)
Gratis inträde
Lunch i bistron
Visning av utställningen
Buss 2 tillbaka till Rådhuset
Besök på Länsmuseet med modern och äldre konst (stänger kl.16)
Tåg hem avgångstid kl. 17:14
Ankomst Stockholm kl 18:36
Kontakt för frågor Karin Ager 070 560 98 32

Läs mer om utställningen HÄR->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Tidplan för utställningen på Sjöhistoriska muséet: uppdaterat

INFORMATION till medlemmar som vill ställa ut broderier på sjöhistoriskt tema i höst.

Tisdag den 12 september kl. 14 -17 fotografering och måttagning av de verk som ännu inte fotograferats (går bra även om de inte är helt klara).
Det går också att skicka foto och mått på verket till Ingela G. per mail.
OBS! Verk som inte anmälts den 12 september kan inte delta i utställningen.

Tisdag den 26 september sista dag för att sända en kort text om ditt verk till Ingela G. Ett formulär för detta har skickats till medlemmarna via mail. Kontakta oss om du inte fått det.

Tisdag den 17 okt kl. 16 -17:30 inlämning av verken på Sjöhistoriska museet. Märk ditt verk på baksidan med namn, e-postadress/mobilnummer. Om du gjort ett tredimensionellt verk ombeds du lämna in just den dagen för planeringens skull.

Tisdagen den 24 oktober kl 14 -16. Andra och sista tillfället för inlämning av verk till utställningen.

Söndag den 12 nov kl.14 – 17 Vernissage.

Söndag den 14 jan 2018 sista utställningsdag. 

Utställningen förlängd till den 11 februari.

E-post:ingela.greau@comhem.se
Adress: Ingela Gréau,
Vinggatan 2, 128 36 Skarpnäck

image

 

Dela denna post:
Facebooktwittermail