Värd på broderiträffarna

De ordinarie broderiträffarna på onsdagarna är ett bra tillfälle för styrelsen att informera om sådant som är på gång. Samtidigt är det ett bra tillfälle för de närvarande medlemmarna att ställa frågor om sådant som är pågående eller planerat. För att fördela ansvaret för att ge information samt svara på medlemmarnas frågor har styrelsen beslutat ha ett rullande schema för värdskap. Med början den 19 februari ser fördelningen ut så här:

 • 19 feb Eva Rosander
 • 26 feb Olenka Lahovary Eriksson
 • 4 mars Ortrud Kasche
 • 11 mars Anja Rönnmark
 • 18 mars Eva Sylwander
 • 25 mars Ulla-Britt Önnestam
 • 1 april Ingela Gréau
 • 8 april Eva Rosander
 • 15 april Olenka Lahovary Eriksson
På föreningens facebooksida finns information för dig som inte haft möjlighet att närvara.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

4 textilare och en föreläsning: Norrtälje

Onsdagen den 4 mars reser vi tillsammans till utställningen THREADS på Norrtälje Konsthall. På kvällen håller Britta Marrakatt Labba en föreläsnig om sin konst och sin samiska kultur.

Utställare är textilkonstnärerna
Britta Marakatt Labba
Ayedin Rowaghi
Linnea Sjöberg
Leyun Wang

Läs om utställningen HÄR-> –
Läs om föreläsningen HÄR ->

Bild från Norrtälje konsthalls Facebooksida

Öppet kl  12:00 – 20:00
Lunchvisning kl 12 – 12:30
Föreläsning kl 19 – 20 av Britta Marakatt Labba  
Fri entré.      

Vi reser med buss 676 från Tekniska Högskolan till Norrtälje Station kl 10:20 och är framme kl 11:25. Därefter är det 5 minuters promenad till konsthallen.

Bussar går varje kvart under dagen. På kvällen är det halvtimmestrafik.
Om du deltar i föreläsningen av Britta Marrakatt Labba kan du ta bussen tillbaka kl 20:18. Den är framme vid Tekniska Högskolan kl 21:23
(SL:s månadskort gäller för resan.)

Till lunchvisningen är deltagarantalet obegränsat men vi vill ändå ha en indikation på hur stort intresset är. Meddela Olenka Lahovary Eriksson, antingen på broderiträffen eller via mail till olenkalahovary@hotmail.com eller SMS till 073-934 61 84.

OBS! Särskild anmälan till föreläsningen med Britta Marrakatt Labba:
Olenka har preliminärbokat 10 platser till föreläsningen. Om intresset är stort kan antalet utökas. FÖRHANDSANMÄLAN HÄR->

Restauranger och kaféer finns omkring 100 m från Konsthallen.

Välkommen till en härlig utflyktsdag till Norrtälje!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

VIKTIGT ang monterbroderierna (uppdatering 2)

Genom monterglas ser vi engagerade brodöser i full aktion

Denna post kommer att uppdateras när det finns mer att säga om monterbroderierna – uppdateringens ordningsnummer visas i rubriken.

På tekniska museet finns 69 föremål i glasmontrarna i matsäcksrummet. Dessa föremål är inspiration till vår senaste broderiuppgift. Alla föremål ”delades ut” till medlemmarna i Skapande Broderi Stockholm, vars uppgift är att brodera en kommentar/komplement till föremålen. Broderierna kommer att visas i montrarna tillsammans med de befintliga föremålen i april.


Vi har fria händer
att utforma våra broderier efter eget huvud.

Kravet är att broderiet och inspirationsföremålet ska kunna visas tillsammans i montern och att vi inte gör någon åverkan på montern. Vad detta innebär förtydligades vid en träff med utställningsansvariga.
– Inget kan hängas i taket ini montern.
– Inga andra föremål än de du själv har sytt/gjort får sättas in.
– Inget får fästas/sättas på museiföremålet i montern.
– Ditt verk får inte skymma föremålet i montern.

OBS! En monter kan innehålla flera föremål. Ditt broderi kommer att ställas ut tillsammans ditt inspirationsföremål. Om du har en monter som delas med någon annan måste ni komma överens om hur utrymmet i montern ska fördelas mellan er.

Föremålen delades ut vid årets första broderiträff. Därefter har vi haft ytterligare två träffar då vi diskuterat lösningar och visat några exempel på 3-dimensionellt broderi.

Alla föremål är nu fördelade på medlemmarna och det finns inte några fler att dela ut. Några föremål är återlämnade så det finns 2-3 föremål att dela ut till den som ännu inte fått något föremål.

Några av er som fick ett föremål den 8/1 har inte varit med på de senare broderiträffarna, då vi upprättat en lista över vem som broderar på vilket föremål. Denna lista är viktig för att kunna följa hur arbetet utvecklas. Om någon av er hoppar av projektet måste vi få veta det, så att ev ledigt föremål kan delas ut till de som blivit utan föremål.

Var vänlig maila ditt namn och föremålets nummer till info@skapandebroderi.se om du inte redan antecknat dig på listan som cirkulerat under broderiträffarna.

Inlämning kommer att ske i slutet av mars eller i början av april. Information om hur detta kommer att ske meddelas när det närmar sig.

Lycka till med den nya broderiuppgiften!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Monterbroderierna tar form

Vid årets första broderimöte på Tekniska museet den 8 januari 2020 lottades föremålen i matsäcksrummets montrar ut. Hoppas att du på din lott fick ett föremål som sätter igång din fantasi och kreativitet.

Avsikten är att du ska brodera något till den monter du fick i lottningen. Vissa montrar innehåller bara ett (1) föremål medan andra innehåller flera. Om du delar monter med en annan brodös behöver ni stämma av med varandra så att det ni broderar får plats. Oavsett om du är ensam eller om ni är flera så ska de färdiga broderierna samsas med föremålen i montern.

Tredimensionellt eller platt?

I de allra flesta montrarna är ett tredimensionellt broderi att föredra, i några enstaka, lågt placerade montrar, passar det att lägga ett broderi på monterns botten. Hur du än formar ditt broderi ska det vara stabilt och synas bra. Kolla också med den eller de som broderar till montern över eller under dig så att era broderier inte skymmer varandras. Vill du veta mer om ditt föremål kan du läsa om det på Digitalt museum. Så här gör du.

Inlämning

När vi vet närmare hur och när museet kan ta emot broderierna återkommer vi med vilket datum de ska lämnas in. Men räkna redan nu med att det blir ungefär vid mitten av mars.

Fullt program. Vi byter trådar, tips, idéer, kunskap och referenslitteratur med varandra.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Tack men inte hejdå

Den 11 december var dagen för årets sista broderiträff på Historiska museet och vid det tillfället passade vi också på att tacka 1:e antikvarie Amica Sundström för ett år av samarbete. Genom Amica har vi fått komma nära de medeltida broderierna i museets samlingar och guidats genom dåtidens stygn och sömnadssätt. Det har varit roligt, lärorikt och inspirerande. Tack!

Men samarbetet fortsätter ytterligare en tid både genom kommande och planerade utställningar. Till att börja med öppnas broderiutställningen Spår av medeltida liv på söndag 15 december 2019. Den utställningen visar broderier som inspirerats av museets utställning Medeltida liv. Med utgångspunkt i de utställda föremålen, och i studier av medeltida företeelser, har föreningen medlemmar ägnat några månader åt att brodera motiv inspirerade av dessa. Det har resulterat i ett fyrtiotal broderier som visar såväl bevarade medeltida byggnader och föremål, som fria tolkningar av berättelser, religion och musik. Utställningen pågår till mitten av mars 2020.

Parallellt med det har inlämningen av guldskinnsbroderier till nästa utställning börjat. Den kommer att öppna senare i vår och hänga över sommaren 2020. Men det har vi anledning att återkomma till senare.

I januari börjar vi vårt samarbete för år 2020 med Tekniska museet i Stockholm. Väsensskilt men precis lika intressant!

Amica Sundström, 1:e antikvarie, textil, Historiska museet i Stockholm
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Utställningen Spår av medeltida liv

Välkommen till vernissage av utställningen spår av medeltida liv söndagen den 15 december kl 14.

Vernissagekortet finns även som pdf-fil. Då blir texten tydligare. Filen kan också skrivas ut.

Vernissagekortet som PDF-fil finns här->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Märta Måås Fjetterström på slottet

Hon såg sin design som musik . Hennes skisser kan ses som noter. Väverskor liksom musiker tolkar noterna på sitt eget sätt. Därför produceras mattor av Märtas kompositioner även idag.

Föreningen medlemmar besökta slottet för en guidad visning av utställningen om Märta Måås Fjetterströms verk. Utställningen visade endas Märtas kompositioner och inte sådant som tillkommit efter hennes död 1941. Nya tolkningar av Märtas verk visades också. Många mattor kom från privata ägare och ett 10-tal från kungahuset.

22 förväntansfulla medlemmar väntar i Rikssalen på att visningen ska börja. I bakgrunden Silvertronen. (Denna sal användes för riksdagen under ståndsriksdagen.)
Vita Spetsporten – ett praktverk. Nyvävd matta, ett välkänt populärt MMF-verk uppvävt i många versioner och storlekar. Denna matta är ännu inte levererat till beställaren. Den är mer 40 kvadratmeter stor och ligger under Silvertronen. Det är det första man möter då man stiger in i Rikssalen.
Vår guide, med kraftfull stämma och stor berättarglädje lotsade han oss genom utställningen.
Svarta Trädgårdsmattan. Inspirerad av Märtas barndomshem, prästgården i Vadstena, omgivet av stora ekar. En populär komposition som vävts upp i flera versioner. Finns idag på Handelsbankens direktionsrum och i Högsta domstolen.
Detaljer av Höga Visan och Ordspråksmattan (t v).
Gustav den VI Adolf inredde det sk ”vardagsrummet” på Ulriksdals slott i tidsenlig Art Deco-stil med möbler av Carl Malmsten och matta av Märta Måås-Fjetterström.
Staffan Stalledräng: För denna väv fick hon sparken. Hemslöjden ville ha skånska motiv men hon gjorde en egen modern komposition. Motgången ledde så småningom till en egen verkstad och beställningar från kapitalstarka privatpersoner och företag.
Svenska Amerikalinjen beställde 37 meter av den vackra kompositionen Ängarna.
Rutig blå halvflossa och Joakim beställdes av kungahuset
Joakim vävdes till Stockholmsutställningen 1930 och visades senare på den Internationella scenen. 1937 beställdes den av prinsessan Sibylla till Haga slott.

Det finns mycket mer att se på utställningen av framgångssagan. Märta Måås-Fjätterström har till och med beskrivits som Nordens Picasso. Utställningen pågår till den 19 april 2020. Läs mer på Kungliga slottets hemsida ->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

För utställare av guldskinnsbroderi med en modern twist

Nu börjar våra guldskinnsbroderier med modern twist ta form och det är dags att förbereda den kommande utställningen. Föreningens styrelse har en aktiv roll när det gäller beskrivning av verken, både inför utställningskatalog och för galleriet på hemsidan.

Vi önskar därför att du lämnar in en beskrivning av ditt verk i såväl text som bild så snart som möjligt och i god tid innan du lämnar in ditt verk. Detta kan ske även om broderiet inte är helt klart.

Det blir två inlämningstillfällen:

 1. Den 11 december i anslutning till ordinarie broderiträff
 2. Den 8 januari kl 14:30 på Historiska museet, matsäcksrummet.

  Styrelsens arbete underlättas betydligt om du noga följer anvisningarna nedan.

Text till ditt verk
1) Skicka helst din beskrivning med e-post i en wordfil. Ladda hem vår blankett och besvarar frågorna enligt anvisningar i blanketten. Spara sedan dokumentet med filnamn enligt mallen ditt “EfternamnFornamn” (inga mellanslag, specialtecken eller å,ä,ö). Skicka sedan ett mail och bifoga din fil till info@skapandebroderi.se. Skriv ditt namn i mailets rubrikrad.
Ladda ner wordfilen HÄR->

2) Om du inte har möjlighet att redigera wordfilen så finns anmälningsblanketten också som sk PDF-fil. Skriv ut den på din skrivare. Fyll i manuellt och lämna den till någon i styrelsen. HÄR finns PDF-filen->

3) Om inget av ovan passar dig så finns ett mindre antal blanketter för utdelning på broderiträffarna.

4) Om du ändå får problem med blankettern skicka ett mail till info@skapandebroderi.se och beskriv problemet så ska vi hitta en lösning.

Bild på ditt verk
Fota ditt verk eller en detalj från ditt verk som vi kan använda för att koppla text med bild i utställningförteckningen. Även här bör du namnge filen med ditt efternamn följt av förnamn enligt modellen “EfternamnFornamn.jpg”. Om du har flera bilder, lägg ett ordningsnummer i slutet av filnamnet. Maila bilden som en separat fil. Lägg inte in den i textdokumentet.

Varmt välkommen med ditt bidrag till utställningen!

Skicka in den beskrivande texten så snart som möjligt.

Kopia av ett guldskinnsbroderi från ett medeltida täcke.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Möte med Henriette Ousbäcks bildvärld

Till föreningens verksamhetsmöte, som hålls varje oktober, bjuder vi in intressanta och inspirerande föredragshållare. Det var ett sextiotal medlemmar som, förutom de sedvanliga mötesförhandlingarna, lyssnade till textilkonstnären Henriette Ousbäcks föreläsning Se genom nålens öga.

Inte oväntat började Henriettes berättelse i den tyska barndomens sagovärld. Det första broderiet visade de förskrämda ansiktena av de barn som tagits av Kornhäxan. I Tyskland, som i de flesta länder, skrämde man tidigare barnen med onda sagoväsen, allt för att hålla dem borta från det som var farligt eller värdefullt. I Sverige skrämdes barnen bland annat med Brunnsgubben för att hålla dem borta från den farliga brunnen. Att ha barnen springande i växande gröda ville man ju inte, så genom att skrämma dem med att de kunde tas tillfånga av Kornhäxan höll man dem borta från åkrarna.

Att Henriettes föreläsning tog avstamp i det mytiska och mystiska förstår man när hon visade sina broderier. Berättelser, sagor och poesi är det som sätter igång hennes fantasi och skapar de bilder som är hennes konst. I de allra flesta fall börjar arbetet med en skiss ”för att veta vart man är på väg”, men ibland gör hon små, små snabba broderier utan långa förberedelser och där nålen och tråden tar kommandot över hjärnan. Dessa tillfällen beskriver Henriette som nästan meditativa tillstånd.

Två sorters stygn dominerar hennes arbetssätt – dels att genom enkla upp-och-ner stygn måla motivet, ibland i lager på lager och kors och tvärs, och dels genom att använda det yttäckande Bayeuxstygnet.

Henriette hade tagit med sig några verk som vi fick tillfälle att se närmare på. Särskilt inspirerande var det att se några av de tredimensionella broderier hon också gjort. Generöst och oväntat skänkte Henriette ett av sina monterade broderier till verksamhetsmötets lotteri. Det behöver nog inte påpekas att lottförsäljningen fick en extra skjuts!

Läs mer om Henriette Ousbäcks konst: http://www.ousback.net/ och https://henrietteousback.com/

Del av ett större broderi med vallmoblommor.
Studie av lavar i serien Mossa, mylla och murket trä.

Bilderna är lånade från hemsidorna ovan.

(I mars 2020 håller Henriette en kurs på temat Mossa Mylla Murket trä. Håll utkik här på hemsidan när kurserna presenteras. Anmälan öppnar den 2 december,)

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Anmälan till visning på slottet

Föreningen Skapande Broderi Stockholm ordnar en visning på Slottet för sina medlemmar.  Just nu pågår en utställning med mattor och skisser av Märta Måås-Fjetterström. Vi har begärt att visningen ska ha en textil inriktning. Efter visningen kan man på egen hand gå runt på slottet för att se andra publika avdelningar.

Föreningen bjuder på avgiften för guidningen. Du betalar själv entréavgiften till slottet via föreningens plusgiro. Vi samlar in avgifterna för att slippa kö vid kassan.

Sista anmälningsdag är den 6 november.

Anmäl dig så här:

1) Betala in 80 kr för entréavgiften till föreningens plusgiro 640511-2. Skriv ditt namn på betalningen.

2) Följ anvisningarna nedan för att boka din plats på visningen.

Det finns plats för 30 deltagare.
Visning på slottet den 11 nov kl 13.
(Den lilla 1:an till vänster visar att du bokar för en person.) Klicka på knappen ”Boka” nedan och fyll i dina uppgifter i formuläret som då visas. Godkänn att vi sparar dina uppgifter. Klicka sedan på knappen ”Skicka anmälan”.

Dela denna post:
Facebooktwittermail