Kurser våren 2017

Föreningen arrangerar i regel  4 kurser per termin i samverkan med ABF Stockholm. Här presenteras kursprogrammet för vårterminen 2017.

Kurserna äger rum i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm. Du kan anmäla dig till kurs på http://www.abfstockholm.se eller per telefon 08-453 41 80. Ange i anmälan om du är medlem i Skapande Broderi Stockholm.  Medlemmar i föreningen får 250 kr. Kursanmälan är bindande. En direktlänk till kursanmälan hittar du direkt efter kursbeskrivningen nedan.

Kursprogram våren 2017

Sashikobroderi
Datum: 11 – 12 februari
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Ann-Margret Wallner
Beskrivning: Sashiko är en traditionell japansk broderiteknik som bygger på förstygn och har utvecklats från en enkel brukssöm till avancerat konstbroderi. Kursen ger kunskap i den traditionella tekniken  och omfattar såväl historik som materialkännedom och formspråk. Stor vikt läggs vid nyskapande design som utvecklas i Japan m fl länder och hur den kan integreras i ett nutida arbete. Praktiska moment med att göra egna mallar och överföring av mönster ingår också.
Ta med: Nålar och sax.
Pris: 925:- för medlemmar och 1175:- för icke medlemmar
Materialkostnad: Ett rikligt materialpaket för 100 kr och ev. en specialpenna för 50 kr. Betalas kontant till kursledaren under kursen.

Kursanmälan ->


Fritt broderi – berättande bilder 
Datum: 11 – 12 mars
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Britta Marakatt Labba. Hemsida.
Beskrivning: Britta Marakatt Labba berättar om samiskt kultur och vardagsliv i sina broderade bilder. Under kursen delar hon med sig av sin kunskap och sin teknik. Hon skriver själv: “Vi jobbar mycket spontant. Jag kommer bara att gå igenom några stygn sorter, eftersom jag själv bara jobbar med det jag kallar för “huller om buller ” stygn.”
Ta med: Tyger, trådar, nålar och sax. En del material kan köpas av kursledaren, t ex hennes favoritnål.
Pris: 1675:- för medlemmar och 1925:- för icke medlemmar
Materialkostnad: Ev en mindre kostnad, betalas kontant till kursledaren.

Kursanmälan ->


Dogmabroderi 
Datum: 8 april
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Kicki Strid Johnsson. Hemsida.
Beskrivning: I dogmabroderi utgår man från några få regler som man själv ställer upp. Under kursen ger kursledaren några regler och berättar om vad som händer när man broderar efter förutbestämda regler. Vi använder enkla stygn så alla kan vara med. I Dogmabroderi fokuserar man snarare på processen än på det färdiga resultatet. Man vilar från alla beslut, som måste tas när man broderar. Vi broderar utifrån lust. Under kursen använder vi sybåge, tyger på 25×25 cm samt 1-trådigt DMC garn.
Ta med: Material och sybåge kan tas med eller köpas under kursen. Sybåge finns även att låna. Ta med nålar och liten sax.
Pris: 695:- för medlemmar och 945:- för icke medlemmar
Materialkostnad: Det kommer att finnas en materialsats för  ca  30 kr exkl moms med 2 tygbitar ca 25×25 cm, tråckeltråd, nål, lite pärlor och även lite textilfärg för den som vill måla på sitt tyg. Extra material finns även att köpa. Betalas kontant till kursledaren.

Kursanmälan ->


Landskapsbroderi 
Datum: 6 maj
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Karin Holmberg, utbildad vid HV Skola och har gett ut böckerna Karins broderier (2010), Små och stora broderier (2012) samt Karins syjunta (2013). Hon håller kurser och workshops i alla sorters broderi, ofta med en fot i folkkonsten och den andra i sin egen fantasi. Hemsida.
Beskrivning: Landskapssömmar finns i hela landet, från den romantiska Blekingesömmen i söder till den naiva Jämtlandssömmen i norr. Under kursen får du testa några av de vanligaste varianterna. Du får lära dig de utmärkande dragen, vilka stygn som används till vilken teknik och får ett kompendium om stygn som används. Vi inspireras av både äldre och nutida broderier.
Ta med: Tyger och garner i lin och bomull. Material finns även att köpa på plats för den som önskar. Nålar och sax.
Pris: 870:- för medlemmar och 1120:- för icke medlemmar
Materialkostnad: Ca 50 kr om du inte har eget material. Betalas kontant eller via Swish till kursledaren under kursen.

Kursanmälan ->