Lucka 11: Plattsöm

Liksidig Plattsöm med lika mycket tråd på rätsidan som på avigsidan.

Du känner säkert till Plattsöm, kanske från monogram och märkning av lakan och handdukar. Det är är en tät söm som ofta användas för att täcka mindre ytor. Bilden visar Liksidig Plattsöm.

I lucka 6 beskrevs hur man kan luta stjälkstygnet och successivt göra det bredare och bredare tills det till slut övergår i plattsöm. Det kan bli en fin övergång från stjälkstygn till plattsöm i exempelvis ett löv med ett litet skaft.

I Oliksidig plattsöm hamnar det mesta av tråden på rätsidan av tyget. Man sticker upp nålen på kanten av motivet vid sidan om föregående stygn så att det bara blir ett litet stygn på avigsidan. Oliksidig plattsöm är vanlig i folkliga broderier för att hushålla med garnet.

Delsbosöm i Oliksidig Plattsöm.

Delsbosömen ovan har ganska långa stygn. För att inte få för långa flotteringar är dessa fästade med en ring av stjälkstygn.

Avigsidan från ytterligare ett exempel på folkligt broderi med Oliksidig Plattsöm.
Rätsidan från broderiet ovan.

Plattsöm kallas Satin Stitch på engelska. En variant är upphöjd plattsöm, Padded Satin Stitch. Man syr stygnen över en fyllning, t ex några rader kedjestygn, stjälkstygn eller något annat stygn som fyller bra. Man kan även sy den över en fyllning av tjockare trådar som i denna instruktion från Pintangle HÄR->
Royal School of Needlework har också en utmärkt instruktion HÄR ->

Som du säker förstår finns det mycket mer att lära om plattsöm. I denna kalender har vi visat på några källor på nätet. Använd dem och sök dig vidare.

Lite broderimys i advent önskar vi även idag!