Studiebesök på Länsmuseet Gävleborg

 

Tolv medlemmar och tre gäster deltog på visningen av Hedvig Ulfsparres textilsamling på Länsmuseet Gävleborg den 14 november 2023.

 

Ibland är det roligt att gå en praktisk kurs för att lära sig en ny broderiteknik. Andra gånger är det intressant att höja blicken och lära sig något om de som aktivt gjort något för att bevara det hantverk och den konst vi i föreningen ägnar oss åt. Visningen av Hedvig Ulfsparres textilsamling var en sådan.

På vindlande vägar möttes två eldsjälar, Hedvig kom med sin adliga titel och sjuksköterskeexamen till den ekonomiskt oberoende brukspatronen Per Eriksson på Hofors bruk. De blev inte ett par men fann varandra i det medvetna arbetet att förändra herrgården i den moderna stilen präglad av Arts and Craft, samtidigt som Hedvig började arbetet med att bygga upp textilsamlingen.

Hedvigs samlande var målmedvetet och starkt präglat av den goda smaken och handens arbete. Vid 1900-talets början kom nya industriella tekniker och syntetiska färger som kom atthota det hantverksmässiga och genuina. Hennes avsikt var att samla de goda förebilderna. Att uppmärksamma allmogens broderier och vävnader betydde i Hedvig Ulfsparres fall att också ge utförarna uppmärksamhet. Bland annat beskriver hon i uppsatsen Hemslöjdsarvet ”…kvinnor begåvade med omdöme, skicklighet och oförvillad blick, med finaste uppfattning om vad naturen ger och med stark känsla för ornamentikens rytm och avvägning i trofast anslutning till sina släktmödrars gärning, låtit växa fram som sina händers verk.”Ett erkännande så gott som något!

I sin strävan hade hon kontakt med idel textila kändisar; Thyra Grafström, som ledde NK:s textilverkstad, Märta MååsFjetterström, textilkonstnär och företagare, och en hel rad textilkonstnärer vars namn blivit kända i sen tid; Annie Frykholm, Maja Sjöström, Ellen Ståhlbrandt, Hilda Lilienberg med flera. Lilly Zickermann, grundare av föreningen Svensk hemslöjd, hade också en självklar plats i nätverket runt Hedvig Ulfsparre.

Vi hade beställt en visning av den tematiska utställningen om Hedvig Ulfsparre och Per Eriksson kallad Smaken och Kapitalet, visad av intendent Kristina Lindkvist på museet.Kristina passade även på att visa några av museets moderna textila konstverk innan vi visades Textilrummet. I hundratalet draglådor och skärmar kan man på nära håll studera broderier, vävnader, spetsar och mycket mer därtill. Där kan man med lätthet få en timme att gå i flygande fläng.

Efter en kopp kaffe och besök i butiken kanade vi på isblankavägar tillbaka till stationen, bara fem minuter bort. Om du inte var med denna gång så åk dit ändå – museet är väl värt en utflykt även på egen hand.

En film om Hedvig Ulfsparre
https://youtu.be/nXuj1t1nWUU?si=O9wJB_uZI_AkoJnr

Länk till utställningen
Smaken och kapitalet | Länsmuseet Gävleborg (lansmuseetgavleborg.se)

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Program våren 2024

Detta program är under utveckling.
10 januari
: Visning av stadsmuseet och punkutställningen ca 1 tim och 15 minuter.
17 januari: Visning av museet och punkutställningen ca 1 tim och 15 minuter. Visningarna sker i två grupper. Förhandsanmälan. Max 25 personer per grupp. Anmälan via Simple Sign up.
24 januari: Första broderiträffen På Stadsmuseet. Lokal meddelas senare.
Under fastan: Vi ser Erika Cyrillus utställning med broderier som tolkar Jona bok. Södertälje. Datum ej fastställt
6 mars: Workshop/demonstration. Prel. Heli Saarne visar hur man kan överföra en bild till tyg samt användning av försvinnande material.
17 mars, söndag kl 13 – 16: Årsmöte i Stadsmuseet hörsal, Sevenbomsalen.
27 mars: Workshop för barn med några av föreningens medlemmar.
29 maj: vårens sista broderiträff.
3 april: Workshop för barn.
17 april: Workshop/demonstration. Prel Att brodera porträtt/brodera med sytråd medEva Fagerholm.
8 maj: Onsdagen före Kristi Himmelsfärdsdag. Broderiträffen inställd.
15 maj: Workshop med Hélene Forsberg. Transparens och skuggor.
29 maj: Vårens sista broderiträff.
31 maj: Vernissage av punkutställningen.
5 juni: Publik workshop i Fritt Broderi med start i utställningen.
28 augusti: Höstens första broderiträff.
Mitten av september: Punkuställningen avslutas. Några visningar och ev publik workshop under utställningstiden.


Intressant för oss på Stadsmuseet den 2 december. Boken om punken släpps: https://stadsmuseet.stockholm/aktuellt/kalendarium/2023/12/stockholms-vinterbokhelg/

 

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Tolka punkens uttryck

Tema Punkbroderi
De av oss som inte själva var en del av punkrörelsen tänker genast på säkerhetsnålar, skottsrutiga byxor och spretande frisyrer. Punken var extremt visuellt tydlig.
Punk är en subkultur som uppstod bland unga under mitten av 1970-talet, med rötter framför allt i Storbritannien. England gled baklänges nerför den ekonomiska tillväxtkurvan och släckte framtidshoppet för många unga. I Sverige föddes punken mellan förortens höghus och källarutrymmen. Den föddes i ilskan att inte passa in. I ilskan att inte vilja passa in i det som samhället och de vuxna erbjöd. Punken var en social protest. Den chockar och provocerar, och gav både sammanhållning och utanförskap.
Punken är en proteströrelse mot allt kommersiellt: musik, kläder och frisyrer. Man gjorde allting själv och inga förkunskaper var nödvändiga. Det skulle synas och höras att det var hemmagjort. Musiken är lättspelad och ofta aggressivt rå.


Broderiuppgiften är att tolka punkens uttryck.
Kanske i ett broderi som är opolerat och oförutsägbart. Kanske argt och politisk. Kanske inspirerat av musiken, kläderna, sminket. Kanske ömsint betraktande. Kanske som ett möjligt skivomslag.

Förutsättningarna vi har att förhålla oss till i denna uppgift:

  • Yttermåttet ska vara 30×30 cm.
  • Mjuk montering.
  • Broderierna kommer förmodligen hängas upp med klämmor vid utställningen. Om du inte gillar klämmor på ditt broderi måste du lösa upphängningen på annat sätt.
  • Inlämning i början av maj 2024. Exakta besked kommer när vi börjat på Stadsmuseet.

Besök Stadsmuseet webbplats: https://stadsmuseet.stockholm/

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Fritt broderi med utdragna trådar UPPDATERAT

En workshop under två tisdagseftermiddagar, den 21 och 28 november samt ytterligare ett tillfälle, den 9 januari, för reserverna, med en teknik vi inte sett någon använda på våra broderiträffar. Här får du verkligen lära dig något nytt. 

Birgitta Norbäck leder denna workshop med en teknik hon har hon lärt sig i Frankrike.

Intresset för denna kurs är stort. Även reservlistan fylldes snabbt. Vi organiserar om lite så att alla ska få plats. Under det första tillfället är all välkomna i två grupper om 1,5 timme per grupp.

Under 1:a träffen börjar vi att dra ur trådar vilket är lite pillrigt i början. Sedan fortsätter du att dra ur trådar hemma till nästa träff. Vi går också igenom vilket material du behöver.
Tider för första träffen
13:00 – 14:30 för de 8 personer som anmälde sig först.
14:30 – 16:00 för de 9 reserverna.
Under 2:a träffen ska vi brodera.

Vi syr på linneväv i olika grovlekar som kursledaren tar med.

Du tar med dig:

  • Knappnålar gärna med glashuvud. Lättare att hålla i.
  • Brodersax
  • Ev Förstoringsglas. Svårt att se trådarna i tätt linne.

Välkommen att lära dig en ny teknik.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Studiebesök till Gävle museum

Tisdag 14 november, klockan 13.30 till 15.00, har föreningenbokat en visning av textilsamlingen på Länsmuseet Gävleborg. Vi kommer att guidas av intendent Kristina Lindkvist.

Hedvig Ulfsparre

Museet i Gävle har en ovanligt innehållsrik textil samling av broderier, vävar, förlagor och skisser. Samlingen består av nästan 10 000 textilier. En stor majoritet av textilierna kommer från hemslöjdsrörelsen, men där finns också konstnärlig textil. Samlingen skapades mellan åren 1909 och 1963 av Hedvig Ulfsparre (1877–1963) som år 1912 är med och grundar Gästriklands hemslöjdsförening. Vid hennes död donerades textilsamlingen till Nordiska museet som 2005 i sin tur beslutade att samlingen skulle doneras till Länsmuseet Gävleborg.

Museet har ett café och en museibutik.

Anmälan
Anmälan behövs för att vi ska kunna informera museet om ungefärligt antal deltagare. Gå till startsidan så hittar du länk till anmälningsblanketten. 

Att ta sig till Gävle
Varje medlem ansvarar själv för att ta sig till Gävle. Antingenmed tåg, eller gå ihop några stycken om en bil. Mellan Gävle central och museet är det fem minuters promenad.

Med SJ föreslår vi:
Tåg från Stockholm kl 10.30. Ankomst i Gävle 12.00. Tid för lunch på valfritt ställe.
Tåg från Gävle kl 16.16. Ankomst i Stockholm 17.38.

(Pris med pensionärsrabatt ToR 280 kr (2023 09 26)

Läs mer om museet och textilsamlingen här:
https://lansmuseetgavleborg.se/se-gora/utstallningar/textila-monster-tekniker/
https://lansmuseetgavleborg.se/smaken-kapitalet/

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Södra Trögdtapeten – en spännande bussutflykt

Under hösten 2022 stiftade vi först kontakt med brodrigruppen som arbetade med ett gigantiskt broderiprojekt i Södra Trögd, utanför Enköping. Gruppen besökte oss på Etnografiska museet och vi utbytte tankar kring våra respektive broderiprojekt. Nu har deras projekt resulterat i en 46 meter lång tapet som skildrar bygden ur många olika aspekter. Tapeten premiärvisades i juni och under hösten visas den runt om i kyrkorna. Det är hög tid för ett besök.


Södra Trögd-tapeten är en resa med nål och tråd genom de sex socknarna i Södra Trögd: Boglösa, Vallby, Lillkyrka, Kungs-Husby, Torsvi och Veckholm. Den visar bygdens historia, från istid fram till idag. Över 60 personer har under pandemin broderat den långa bonaden, tillsammans men på avstånd och i smågrupper. Arbetet leddes av Eva Emmanuelsson, Erika Cyrillus, Solveig Grystad och Göran Lacksell.

Den 24 oktober abonnerar vi en buss för 30 personer, till Veckholms kyrka för att se det 46 meter långa bygdebroderiet. Initiativtagaren till projektet, Erika Cyrillus, tar emot oss och presenterar tapeten. 

Vi kan inte ordna lunch eller fika så medtag matsäck. Vår lunch kan ätas i Veckholms Gamla Prästgård. Det kan bli väntan vid mikrovågsugnen så kall lunch är kanske smidigast.

Äventyret kostar 200 kr per person tur och retur.

Anmäl dig senat den 12 oktober och betala avgiften till föreningens plusgiro 640511-2 först ett par dagar efter sista anmälningsdagen. (Vi vill veta att vi har tillräckligt många deltagare för att kunna genomföra resan innan vi tar emot avgifterna.) Ju tidigare du anmäler dig desto bättre för vår planering.

Avresa från Cityterminalen kl 11:15 den 24/10
Ankomst till Veckholm ca kl 12:30
Hemresa kl 15:00
Ankomst Cityterminalen ca 16:30

VÄLKOMMEN!

Länk till anmälan:  http://simplesignup.se/private_event/209199/ed86200235

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Tyvärr, Covid igen

Tyvärr ett tråkigt meddelande till dig som går på våra broderiträffar. Efter träffen den 5/9 insjuknade flera deltagare, minst 2 har bekräftad Covid. På gårdagens träff var vi betydligt färre än vanligt. Det kan ju betyda att fler insjuknat.

Covidfaran är inte alls över. Hålla avstånd, handsprit och munskydd blir åter aktuellt. Vi bör också stanna hemma om vi känner oss det minsta sjuka. Vi rekommenderar alla som tänker komma på broderiträffen den 19/9 att testa sig samma dag. Allt för att inte smitta andra.

Ta hand om er så får vi nog många friska tisdagsträffar under hösten.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Visning på slottet den 15 mars 2023

Medlemmar i föreningen är välkomna till en visning av utställningen Från Vasa till Bernadotte måndagen den 15 maj kl 15:30.

Föreningen subventionerar visningen med kostnaden för guide samt en del av entréavgiften till Slottet. Du betalar 100 kr till föreningen som sedan faktureras av slottet. Du behöver inte betala entréavgift i kassan på Slottet. 

Gör så 
1. Boka först din plats. Se länken nedan. Det finns 30 platser. Sista anmälningsdag den 9 maj.
2. Betala sedan 100 kr till föreningens plusgiro 640511-2 eller Swish 123 001 39 79.
3. Kom i god tid gärna redan kl 15:15. Gruppindelning sker på plats. Grupp 2 kan se utställningen på egen hand kl 15:30 – 16:00, grupp 1 kan se utställningen på egen hand efter guidningen.

Boka din plats på visningen HÄR->

Läs om utställningen på Kungliga Slottets hemsida HÄR->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

2020 – 2022 Guldskinnsbroderi och Spår av medeltida liv

Föreningen visade 3 utställningar under vårt samarbete med Historiska museet. Två av dessa visas nu i vårt uppdaterade bildgalleri. Välkommen till en tillbakablick på lärorika stunder på Historiska museet och två fina utställningar. Varav den ena fick hänga länge på grund av pandemin.

1. Guldskinnsbroderi med en modern twist
2. Spår av medeltida liv

2022 Guldskinnsbroderi med en modern twist

Hur skulle guldskinnstekniken kunna användas idag? Den frågan fick vi i föreningen Skapande Broderi Stockholm av Historiska museet. Vårt uppdrag var att göra moderna tolkningar i den medeltida tekniken. Resultatet blev 37 broderier av 32 brodöser och visar en spännande bredd i både uttryck och komposition. Föreningens bidrag till utställningen är den ena av ut-ställningens två delar, vars andra del är re-konstruerade medeltida broderier. Utställningen planerades att visades mellan 10 oktober 2020 och 14 februari 2021 på Historiska museet. på grund av Pandemin blev utställningsringen förlängd och visades hela 2021.

2020 Spår av medeltida liv

I Historiska museets fasta utställning Medeltida liv visas olika föremål ur museets samlingar. Med utgångspunkt i dem, och i studier av medeltida företeelser, har föreningen Skapande Broderi Stockholm ägnat några månader under 2019 åt att brodera motiv inspirerade av dessa. Det har resulterat i ett femtiotal broderier som visar såväl bevarade medeltida byggnader och föremål, som fria tolkningar av berättelser, religion och musik. Utställningen pågick till mitten av mars 2020.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Led en workshop och berätta om föreningen I Bodafors

 

I Bodafors, på småländska höglandet, finns ett levande och aktivt besöksmål med fokus på hantverk, design och skapande.I sommar kommer de bland annat att visa en broderiutställning på temat Brodera livet, 17 juni – 10 september.

Veckan 11 – 16 juli planerar de hålla en Broderifestival. Kulturgatan Bodafors har sökt kontakt med föreningen Skapande Broderi Stockholm för att höra om vi kan leda en programpunkt under den veckan; kanske en workshop eller ett föredrag där vi berättar om vår verksamhet. Eller en kombo av båda.

Vi söker dig medlem som är intresserad av att leda, eller assistera vid, en workshop och att berätta om föreningen.

Man kommer även att bjuda in till mindre föreläsningar, dånågra av de deltagande utställande brodöserna berättar om sina egna verk. På lördagen i festivalveckan vill man bjuda in till ett längre samtal inför publik.

Hör av dig till styrelsen på info@skapandebroderi.se om det här låter intressant, eller tala med någon ur styrelsen.

Gå in på www.kulturgatan.se/ och läs mer om Kulturgatan. Om inte annat är det ett tips att besöka utställningen i sommar. Instagram #kulturgatan_bodafors

Dela denna post:
Facebooktwittermail