Medeltida guldskinnsbroderier – rekonstruktioner och nya tolkningar

Den 10 oktober öppnade utställningen Medeltida guldskinnsbroderier – rekonstruktioner och nya tolkningar, på Historiska museet, Stockholm. Den visas till den 14 februari 2021. Utställningen visar dels återskapade medeltida guldskinnstäcken, dels föreningens broderier med samtida motiv, gjorda i den medeltida tekniken – ett nätt skutt på åttahundra år.

Guldskinnsbroderi är en effektfull och genial teknik. Ur två olikfärgade, valkade ylletyger klipps samma mönsterform ut. De utklippta delarna byter plats och sys fast kant i kant med kastsöm i lintråd. Resultatet blir två tygstycken med samma mönster, men i motsatta färgställningar. Det som gett namn åt tekniken är de smala förgyllda guldskinnsremsorna som sys fast över skarven.

Förste antikvarie Amica Sundström på Historiska och länshemslöjdskonsulent på Slöjd Stockholm Maria Neijman har lett ett projekt där 40 brodöser från hela Sverige deltagit under 4 år för att rekonstruera några av de medeltida guldskinnstäcken som bland annat finns i Historiska museets samlingar.  Precis som under medeltiden delades arbetet upp på många som sydde en ruta var. Sedan fogades allt ihop till de stora täckena.

Uppgiften för oss i föreningen Skapande Broderi Stockholm var att använda den medeltida tekniken men med en modern twist. Vissa av föreningens brodöser har arbetat med andra material än de traditionella; bland annat har både syntettyger, pärlor och den blanka sidan från ett kaffepaket använts. Mest utmärkande är dock de humoristiska, politiska och miljöengagerade motiven som tillsammans ger en spännande bredd i uttryck och komposition.

Du som inte kunde vara med på invigningen kan se livesändningen i efterhand. Gå in på Facebook, Historical textiles så hittar du videon där.

Birgitta Norbäck, Rymdskrot.
Carina Rosèn, Vit katt, svart katt.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Marsma-kurs

Äntligen blev den av – den i våras uppskjutna kursen ”Sy en marsma med yllebroderi”.  Kursen görs i samarbete mellan Skapande Broderi Stockholm och ABF. Under två dagar i gemenskap kändes tillvaron nästan som före pandemin. Nu håller vi tummarna för att höstens kommande kurser också kan hållas.

Efter månader av corona- isolering var helgens kurs (19 – 20 sept 2020) särskilt efterlängtad av både deltagarna och kursledaren Eva Rosander. Tillsammans försvann vi in i broderibubblan under en helg av intensivt sömmande. I det folktomma ABF-huset hade vi tilldelats ett stort och ljust rum som tillät avstånd och gav möjlighet att breda ut oss med trådar och tyger.

Förutom att komponera ett motiv innehöll kursen en genomgång av hur man överför sin skiss till tyget genom ”prickning”. Dessutom gick vi igenom hur man monterar ihop marsmans olika delar och lager, så att de som valde att ägna mer tid åt att brodera ska klara av att göra det avslutande arbetet hemma. Att hinna sy en marsma på en helg är en utmaning så mönsterkonstruktionen var förberedd, men skapandet i färg och form var helt individuellt. Och vilka fina marsmor som skapades!

En marsma är en praktisk sypåse med plats för det viktigaste. Den håller ordning på nålarna, saxen, trådarna och annat nödvändigt. Ordet marsma (ibland masma, maschma eller pasma) är samiskt till sitt ursprung och betyder pung eller påse. Traditionellt var de mindre än de vi syr numera.

Det finns nästan inget som är så tyst som en sykurs i koncentration.
Man kan aldrig få för många. I entusiasmen över sin färdiga marsma klippte brodösen till ytterligare två innan kursen tog slut.
Man kan också applicera ett broderi man gjort i ett annat sammanhang.
Eller använda både applikation och broderi.
Eller skapa ytor med täta stygn.
En nöjd och nyfrälst brodös.
Men störst är ändå stoltheten över en helt färdig marsma.
Insidan.
Utsidan.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Inställda broderiträffar

Arbetet med Hyper Human fortsätter trots inställda broderiträffar. Här är ytterligare ett inlägg från Facebook som publicerades den 6 september.

Hej allihop!
Styrelsen har rådgjort och kommit fram till att vi behöver ställa in broderiträffarna på Tekniska museet under hösten. Det är ett svårt beslut då vi kommer att sakna att träffas, men det som avgör är att resorna med T-bana och bussar under tider då det är mycket folk i rörelse kan vara riskfyllda under pandemin. Om läget förändras längre fram omprövar vi detta.
Vår Hyper Human utställning kommer att äga rum, så ni som inte börjat…gör det! 
Åk och se utställningen, om ni har möjlighet, den är intressant! 
Visa upp medlemskortet i Skapande Broderi Stockholm så kommer ni förstås in gratis!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Våra utställningarna Historiska museet

Här kommer två inlägg från Facebook från den 1 och 5 september. Vi har nu fått veta vad som händer med våra utställningar på Historiska museet.

Hej igen kära medlemmar!
Vi har fortfarande inte fått besked från Tekniska museet om våra broderiträffar under hösten, men hoppas det kommer inom den närmaste tiden.
När det gäller kurserna på ABF kommer den första kursen “Sy en marsma med yllebroderi” 19-20/9 att bli av. ABF ordnar en lämplig sal där man kan hålla corona avstånd m.m. 
Henriette Ousbäcks kurs “Mossa och mylla” blir inställd då Henriette inte kan komma till Stockholm.
Fortfarande inga nyheter från Historiska museet och vår kommande utställning där.
Så fort vi får besked skriver vi om det här och på hemsidan!
Inlägg av Ingela Greau den 1 september


———
HÄR KOMMER NYHETER FRÅN HISTORISKA MUSEET!
Vår utställning “Spår av medeltida liv” tas ner den 25 september.
Alla verk, utom några skrymmande och ömtåliga, kommer att packas och skickas till var och en direkt från museet. De andra kommer att kunna hämtas på museet eller hos Eva Rosander. De får meddelande via mail.
Vår nästa utställning “Guldskinnsbroderi” kommer att ha vernissage den 10 oktober. 
Amica skriver om vernissagen apropå covid 19: Förmodligen kommer jag göra en blandning av på plats med tidslotter man kan anmäla sig till och en digitalsändning/visning för de som inte kan eller bör komma till museet.
Nyheter om vår “Hyper Human” utställning kommer nästa vecka! 
Ha det bra och använd tiden till att göra ett häftigt AI broderi!
Inlägg av Ingela Greau den 5 september


Dela denna post:
Facebooktwittermail

Läget i början av hösten

Här kommer Facebookinlägget från den 19 augusti främst för dig som inte har tillgång till Facebook. Håll utkik de närmaste dagarna. Fler inlägg kommer att publiceras.


Hej!
Förstår att ni alla börjar undra vad som planeras till hösten.

Historiska museet:
Vi har precis fått kontakt med Amica som är mitt uppe i planeringen av när och hur vår nästa utställning “Guldskinnsbroderier“, ska öppna.
Utställningen “Spår av medeltida liv” ska tas ner och verken återlämnas eftersom utställningen på Gotlands museum inte blir av på grund av coronan. Vi får se hur återlämningen ska gå till.

Tekniska museet:
Vi har ännu inte fått besked från de ansvariga angående broderiträffarna i höst. Skrev att det säkert inte kommer lika många som tidigare då många undviker T-bana och bussar i dessa tider.
Det blir en utställning med våra AI broderier, så jobba på!

ABF kurser:
Vi har ännu inte fått besked från ABF om deras strategi för höstens kurser. Vi behöver även höra med kursledarna om de känner att de kan hålla kurs.

Årsmöte:
Vi fick ställa in årsmötet i mars och anser att det skulle bli för krångligt att ha det digitalt och har enats om att den nuvarande styrelsen får sitta kvar till mars 2021 och hoppas att ni kan acceptera det.

Som ni hör, just nu kan vi inte ge bestämda besked om många saker. Så fort vi vet meddelar vi det här och på hemsidan!


Detta inlägg på Facebook publicerades den 19 augusti av Ingela Gréau.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Planer för framtiden

Trots den förlamande coronakrisen ser vi framåt. Planer för 2021 har tagit form trots att vi inte vet hur möjligheten till broderiträffar kommer att se ut efter årsskiftet.
Under den senaste tiden har föreningen kommunicerat främst via Facebook. Några medlemmar nås då inte av informationen och därför kommer vi att lägga ut facebookinläggen även här. Vi börjar med inlägget från den 9 juni.

Hej alla medlemmar!
Våren har gått och en stor del av världens befolkning har tvingats hem under hotet av pandemin
Mycket har lagts på is eller skjutits upp.
Vi har fått ställa in vårens broderiträffar, kurser, möten och monterutställningen på Tekniska museet. Vi har ändå haft den stora fördelen att kunna ”jobba hemifrån” med våra broderier, ta promenader och träffas utomhus.

IDAG SER LÄGET UT SÅ HÄR FÖR DE PLANER VI HAFT:
Historiska museet öppnar den 14 juni igen.
Vår utställning ”Spår av medeltida liv” blev kvar när museet stängde i mitten av mars. Utställningen skulle sedan visas på Gotlands museum under sommaren och vi skulle ha lett workshops där i samband med utställningen.

Igår kom följande meddelande från Gotland ”alla som jobbar med publik verksamhet dvs tekniker, pedagoger med mera är permitterade och kommer att fortsatt vara det. Det finns därför inga resurser att ställa ut era verk, som situationen ser ut just nu.”

Historiska museet har därför önskat att vår utställning får fortsätta visas hos dem under sommaren, vilket ju bara är en fördel för oss och som vi därför sagt ja till, i hopp om att det är ok för er alla! Våra små bottensömsrutor finns kvar på museet hos Amica och får vara kvar där till slutet av augusti.

Vår nästa utställning ”Guldskinnsbroderi” blir uppskjuten till september.

Som de flesta redan vet ska vi samarbeta med Dansmuseet hela 2021 med början i januari.
Vi fick följande text från dem som kommer in i deras kalendarium över verksamheter nästa år:

Skapande Broderi Stockholm broderar Svenska Baletten
Med Jean Börlin och danskompaniet Svenska Baletten som inspiration broderar föreningen Skapande Broderi Stockholm en utställning i samarbete med Dansmuseet under 2021. Broderierna kommer att skapas på plats i museets utställningssalar.

Den 25 oktober 2020 öppnar Dansmuseet jubileumsutställningen ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925.
Det är från denna utställning, om Svenska Baletten i Paris, som medlemmarna i Skapande Broderi Stockholm kommer att hämta inspiration för att ta fram egna verk. Projektet, som är ett samarbete mellan Skapande Broderi Stockholm och Dansmuseet, börjar i januari 2021 och avslutas med i en utställning i slutet av året.

Föreningen, som verkar för att öka intresset för broderi som konstform, kommer att brodera på plats i utställningen och kunna diskutera med besökare under projektets gång. Det första temat för ett mindre broderi, utgår från ett fotografi av koreografen Jean Börlin, som poeten/galningen i Skating Rink 1922. Det andra temat är att skapa ett större broderi inspirerat av den komplexa och mångfacetterade Svenska Baletten.
______

Under hösten fortsätter vi att brodera till Tekniska museets utställning ”Hyper Human”. I dagsläget kan vi inte säga om det blir möjligt att ha broderiträffar på museet, om inte, fortsätter vi brodera på temat hemifrån.

Läs mer om 100-årsjubileet av Jubileumsutställningen om Svenska Baletten.

Ha en fin sommar, vi hörs slutet av augusti igen!
Ingela Gréau

Inspirationsbild för vår första uppgift på Dansmuseet

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Möt en brodös – Pia Edgren

Vi är vana att ses en gång i veckan men denna gång måste samtalet föras via telefon eftersom corona-epidemin har satt stopp för föreningens veckoträffar på Tekniska museet. Tråkigt, obegripligt, obehagligt och skrämmande är ord vi använder. Men vi enas om att det gäller att vara konsekvent och uthållig, och försöka hålla kontakt med familj och vänner ändå. Och att brodera!

Det är starka ord när Pia beskriver slöjdlektionerna under skoltiden, – “Det var bara jobbigt och funkade inte, jag hatade slöjd”. Men som det ofta är var det bristen på uppmuntran från lärarna som förtog glädjen att ens försöka. Pia vet vad hon talar om efter ett yrkesliv som både låg- mellan- och speciallärare. Broderiintresset kom istället genom en skolkamrat i tonåren genom vilken hon lärde känna Clara Waevers korsstygnsbroderier från Köpenhamn. Ett av projekten var en present till mammans 50-årsdag år 1963. Uppskattningen som Pia fick för den broderade duken till pianot var det som behövdes för att ge den nödvändiga positiva skjutsen. – ”Förresten är det den tidens broderisatser som fortfarande utgör grunden i min moulinésamling, dom och en hel drös från en kompis släkting”, säger Pia. – ”Att brodera med moulinégarn har förblivit favorit eftersom det finns i alla tänkbara (och otänkbara) nyanser, och genom att dela tråden får man olika effekt på stygnen”.

Steget från det bundna till det fria broderiet gick via en inspirerande utställning. – ” Jag minns inte längre var den var men den öppnade mina ögon för de fria stygnen och det ledde vidare till den fyraåriga kvällskursen på HV i fritt broderi”. Det var också där Pia hörde talas om föreningen Skapande Broderi Stockholm, i vilken hon är medlem sedan 2013. Redan samma år var hon med på sin första utställning, på Stockholms stadsmuseum.

Inspirationen kommer ofta efter en tids funderande, när en idé ligger i bakhuvudet för att mogna. Efter det följer en intensiv tid med dagligt broderande då matbordet ockuperas och materialet får ligga framme. Det är bara gäster och middag som lyckas flytta på högarna. När broderiet är färdigt plockas allt undan och trådarna läggs tillbaka i sina askar, bomull och lin var för sig och samlade färgvis, som ett manifesterat avslut. Och så börjar det om med nya idéer.

Att vi i föreningens samarbete med museerna styrs tematiskt är bara uppskattat och utmanande, men när Pia sömmar på egna broderier är det ofta behovsstyrt och funktionellt. Nyligen behövdes ett fodral till en nyköpt I-Pad. Då blev det ett fodral med en broderad padda, så klart.

Vi pratar också en stund om den pågående uppgiften på Tekniska museet, att brodera något som inspirerats av, eller som en kommentar till, artificiell intelligens (AI) och utställningen Hyper Human. Det är ett tema som kräver eftertanke och att man söker inspiration utanför våra vanliga källor som Digitalt museum, Instagram, Pinterest eller böcker. Framför allt kanske att leta upp olika tv-program om AI eller lyssna på radio-program, eller titta på Tekniska museets digitala visningar. Vi som är medlemmar i föreningen kan också diskutera ämnet i en egen Facebookgrupp som är skapad bara för AI-temat. Så även om träffarna på museet för tillfället är inställda avslutar vi vårt samtal genom att hoppfullt säga – Vi hörs.

Pia Edgren, i en paus på Vindö.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Inspiration till AI-broderi och Hyper Human-utställningen

Det är inte bara broderiträffarna på Tekniska museet som behövt ställas in på grund av coronakrisen, museet kunde inte heller öppna utställningen Hyper Human som planerat den 21 mars, trots att utställningen fanns på plats. Men ett museum med tekniskt kunnande låter inte coronaviruset sätta käppar i hjulen, utan har guidade livesända visningar av utställningen varje vardag klockan 12.30 till 12.40. Visningarna sänds på Instagram, om du följer Tekniska museet där kommer du att få en påminnelse när de börjar sända. Även på museets hemsida finns information och en kort introduktionsfilm om utställningen. https://www.tekniskamuseet.se/upplev/utstallningar/hyper-human/

För dig som hellre lyssnar på radio finns också program om AI (artificiell intelligens) att lyssna på; dels programmet Dystopia i P1 som har ett avsnitt om AI https://sverigesradio.se/avsnitt/1177786 samt programmet Människor och tro i P1 som har ett mer filosofiskt sätt att närma sig temat https://sverigesradio.se/avsnitt/1301860

Vill du riktigt fördjupa dig i ämnet AI hänvisar IT-seniorernas hemsida till en blogg  https://www.advectas.com/sv/blogg/author/victor-backman/ som är uppdelad i några lagom avsnitt.

Eller så bildgooglar du helt enkelt på ”artificiell intelligens” och får då upp en massa bilder som kan inspirera din fantasi.

Håll er friska alla brodöser så ses vi förhoppningsvis snart igen!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Om läget på Tekniska museet

Vår ordförande Ingelas inlägg på Facebook om samarbetet med Tekniska museet i coronakrisens spår

Publicerat av Ingela Gréau 

Till er medlemmar!
Fick igår följande meddelande från Tekniska museet angående läget:
“Tekniska följer sammankomstrestriktionerna från myndigheterna och besökssiffrorna är mycket låga, vilket drabbar oss hårt. Detta gör att vi tvingas prioritera om inom vår verksamhet vilket innebär att vi inte kommer kunna erbjuda Skapande Broderi att ställa ut i Serviceutrymmena under våren. 
Hoppas att situationen förbättras under våren och att samarbetet kring Hyper Human kan fullföljas under hösten.”

Vårt svar till museet:
“Vi förstår läget och får som alla andra finna oss i det som uppstår.
Vi hoppas att det ska vara möjligt att komma på visningen den 22 april och starta vårt nästa tema Hyper Human ”på riktigt”. Vi har redan uppmanat alla att försöka se de program som visas på TV i ämnet, kolla på nätet, i tidningar och böcker och sätta sig in i tänket, för att sätta igång den egna fantasin.
Även om vi under en längre tid inte kan ha broderiträffar kommer vi att brodera på temat och jag är säker på att det blir riktigt många fina verk!”

Vårens resterande kurser på ABF är inställda och kommer att läggas in i höst. ABF informerar alla som är anmälda och de som betalat får pengarna i retur.

Tur att vi har broderi som vårt stora intresse, nu har vi tid att ägna oss åt det!
Ha det bra hela gänget! Vi håller er informerade om läget på hemsidan och här på Facebook!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Värd på broderiträffarna

De ordinarie broderiträffarna på onsdagarna är ett bra tillfälle för styrelsen att informera om sådant som är på gång. Samtidigt är det ett bra tillfälle för de närvarande medlemmarna att ställa frågor om sådant som är pågående eller planerat. För att fördela ansvaret för att ge information samt svara på medlemmarnas frågor har styrelsen beslutat ha ett rullande schema för värdskap. Med början den 19 februari ser fördelningen ut så här:

  • 19 feb Eva Rosander
  • 26 feb Olenka Lahovary Eriksson
  • 4 mars Ortrud Kasche
  • 11 mars Anja Rönnmark
  • 18 mars Eva Sylwander
  • 25 mars Ulla-Britt Önnestam
  • 1 april Ingela Gréau
  • 8 april Eva Rosander
  • 15 april Olenka Lahovary Eriksson
På föreningens facebooksida finns information för dig som inte haft möjlighet att närvara.

Dela denna post:
Facebooktwittermail