Artikel om vår utställning i tidningen Syre

Tidningen Syre har en liten artikel om vår utställning. En länk HÄR->

Kultursvepet juni – krig, broderi och dansband

Tema för hösten 2025

Tema för hösten
Nu börjar det bli dags att tänka på nästa tema där vi tar inspiration från utställningen ”Värld av vatten”.
Vi kommer att få en visning av utställningen den 11 juni kl. 15.00Ingen föranmälan krävs.

Projektbeskrivning:
Liv i vatten

Visste du att det finns mer vatten i jordens inre än i världshaven? Vem bor var i havet? Och hur kan vi skydda våra vatten?

Utställningen ”Värld av vatten” berättar om livet i haven och vattnets betydelse för vår planet genom fyra olika teman – vattenplaneten, organismers anpassning till vatten, svenska vatten samt människans påverkan på vattenmiljöer.

Att leva i vatten är annorlunda än att leva på land. I vattnet finns syre och mat och solens energi fångas in av små växtplankton. Det är många som lever av dessa växtplankton, andra äter varandra, några sitter fast, flera simmar snabbt. Liksom på land gäller det att inte synas., få tag i mat och föröka sig (text från museets hemsida).

Låt oss dyka in i vattnets värld och undersöka vad som döljer sig i havsdjupen.
Kanske möter vi jättebläckfisken med sina långa armar, snäckor och musslor med sin hårda rustning, fiskar i alla färger, former och storlekar eller kanske de olika algerna som växer på olika djup. Kanske finns det liv i små vattensamlingar…

Vi har, tillsammans med museet, valt att även denna gång ha en cirkelrund form, Max 50 cm i diameter. Även 3-dimensionella verk är välkomna. Vi kommer, precis som till vår aktuella utställning, ha tillgång till ett utställningsskåp. Samma skärmar som vi ska använda nu kommer att användas vid nästa utställning så vi behöver anpassa storlek på broderier efter utrymme att hänga. Det är viktigt att alla brodöser får vara med så den här gången begränsar vi oss vilket betyder ett verk/ medlem.
Fundera gärna på och formulera varför du valt ditt motiv, en kort text på 2-3 rader.
Museet kommer att använda sig av den texten i utställningen.

Vernissagekatalogen ”Fokus på Djur”

Vernissagekatalog

Våren en hektisk tid

Några rader till dig som väntar på fortsättningen av historien om föreningen. Statistiken visar att ni är ett 50-tal som läser om historien. Hade planerat avsnittet om 2015 i slutet av april men tyvärr har det inte funnits tid för det. Räknar med att det blir i slutet av maj i stället.

Viktigt om inlämningen till nästa utställning

Observera att tiden för inlämning är ändrad till kl 13-14 måndagen den 28 april. Museet är stängt på måndagar men de håller öppet den tiden för oss. Om du inte kan komma då skicka någon i ditt ställe.

År för år 2014: Ledtrådar och vår första rapport från en kurs

Under årets första halva visades resultatet från föregående års broderitema på Stockholms Stadsmuseum. Broderiträffarna hölls under 2014 på Etnografiska museet där föreningens medlemmar gjorde en djupdykning i Magasinet. Föreningens första dokumenterade kurs hölls även den 2014.

Ledtrådar – Skapande broderi möter världens skattkammare
Föreningens medlemmar inbjöds av Etnografiska museet att brodera med inspiration från utställningen ”Magasinet – En skattkammare” 6000 föremål från olika tider och världsdelar, som museet tagit fram ur sina samlingar. Det blev en utställning med 48 verk av 29 brodöser som visades från den 30 november till den 11 januari 2015.

Tyvärr hade föreningen inte funnit sin form för dokumentation 2014 men under jubileumsåret 2022 ombads medlemmar att visa sina 3 bästa broderier från våra museisamarbeten. Många verk från Ledtrådar visades då på nytt och vi kan nu visa 17 av dem i webbgalleriet.

Det finns också ett blogginlägg bevarat. Se HÄR ->

Etnografiska museet har en omfattande dokumentation av utställningen Magasinet på sin hemsida. Du kan vandra runt i utställningen både digitalt och i museets fasta utställning. Se HÄR.

Mossa och Mylla
Föreningens första dokumenterade kurs hölls även den år 2014 med Henriette Ousbäck som kursledare. Hon har återkommit flera gånger genom åren med både kurser och föreläsningar. På bloggen finns en rapport från kursen med en kort beskrivning av tekniken samt länkar till mer information från kursledaren. Läs HÄR>

Övriga kurser under 2014
Flera kurser i samverkan med ABF; Tyllbroderi med Katarina Evans, Brodera smycken med Lill Kinnegård, Titta först, brodera sen med Emma Jönsson, Gamla stygn på nytt sätt med Kerstin Askert samt Brodera i tre dimensioner med Asta Levinson- Persson.

Förutom kurserna hölls två workshops i Etnografiska museets verkstad; Brodera en selfie med Asta Levinson-Persson, Vem skulle du vilja vara om du inte vore du? med Lill Kinnegård.

Planer på broderi- och textilresa
Styrelsen planerade också för en studieresa till Istanbul tillsammans med Kvinnocentrum i Tensta som tyvärr inställdes pga de turkiska guidernas sjukdom.

<~ 2013 2015 ~>

En värld av vatten

Vårt nästa broderitema på Naturhistoriska Riksmuseet ska på något sätt handla om vatten, vi vet ännu inte på vilket sätt. 

Vi har alla redan börjat fundera på hur vi ska brodera vatten trots att vi i nuet är fullt sysselsatta med att brodera djur på olika sätt.
Därför var det mycket välkommet att på vårt årsmöte 29 mars 2025 få lyssna på ett föredrag av Katarina Evans, som i många år funderat på frågan hur man broderar vatten.
Katarina Evans visade många bilder under sitt föredrag. Här hur ett stort broderi rullats för att underlätta arbetet.
Katarina håller kurser på Handarbetets Vänner, säger att hon har ett hantverksyrke med nål och tråd. Hon har broderat The Big Picture, 120×220 cm, en världskarta, ett tyllbroderi där det OBRODERADE syns mest. (Se bilden från länken till Ullemors verkstad längst ner i detta inlägg).
Det var ingen enkel start på broderiet. Hon bestämde sig till slut för att brodera havens ytor och världsdelarnas och ländernas konturer, inget mer.
Katarina berättar lyriskt om tyllmaskinen som kom för ca 200 år sen. Tyllen finns både i bomull och nylon. Katarina väljer nylon till sitt arbete, det är fastare och ligger där det ska.
Katarina ställde sig frågan: ”HUR SER VATTEN UT”?
Hon tittade på många gamla kartor. Sen prövade hon att sy små och stora vågor på tyll och hon sydde i olika riktningar, tyllen tillät det. Det blev en provkarta. Hon prövade både ull och moulinergarn. Hon föredrog moulinergarn för det är lätt att få tag på och finns i många färger och nyanser.
Några av de arbetsprover som så småningom ledde fram till det stora broderiet.
Nu till det stora broderiet – hon fyllde i havskonturerna och de icke-broderade landytorna blev viktigast, det blev TYLLTRANSPARENS.
Ytorna är viktiga.
För att hålla oss alerta fick vi en uppgift mitt i föredraget. Vi skulle snabbt skissa en val, en räka, en sjöborre, en bläckfisk, en sjöstjärna och en kungskrabba. Vi skissade med olika skicklighet. Hur ser dessa vattendjur ut egentligen? Det var inte lätt och detaljer kunde man glömma när det skulle gå så fort.
Vi fick också se en film där vi skulle fundera på hur vatten ser ut och hur en val ser ut.
Katarina konstaterade att:
– Vatten är aldrig stilla
– När man syr blir det fixerat
– Man vill brodera rörelsen
– Vatten får olika färger
Och Katarina betonade att ORD är viktiga då man illustrerar valen, ord som linjer, ytor, material, teknik, uttryck.
Vår ordförande Ullabrit sa på mötet att kärnan i vår verksamhet är broderiträffarna varje vecka. Visst, det är viktigt att vi broderar tillsammans men lika viktigt är det att vi får träffas och prata om våra broderier, sätta ord på det vi syr.
Visst är samtalen mellan oss  bra för att utveckla oss som brodöser?
TACK till Katarina Evans
för inspiration kring  tyll, broderi, vatten och ord.
Text: Lena Möre
Bild: Ulla-Britt Önnestam 

Några tips för dig som vill veta mer om broderiet som presenterades på föreläsningen och om Katarina Evans tyllbroderier.

På bloggen Ullemors verkstad finns ett reportage om vernissagen av verket som Katarina presenterade.
Det finns mycket att läsa om tyllbroderi på Katarinas egen blogg. Bilden ovan presenterades på föredraget.

Från småkryp till skogens konung

Lena Möre fortsätter att berätta om hur temabroderierna utvecklas i samtal med deltagare i broderiträffarna.


Det är onsdag den 12 mars 2025 och matsäcksrummet på Naturhistoriska Riksmuseet är fullt av glada brodöser.
Jag går runt bland borden och ser både halvfärdiga och färdiga djurbroderier.

Jag ställer några enkla frågor till var och en och får långa, inspirerade svar.
– Vilket djur har du valt? Varför?
– Har du lärt dig något nytt om djuret som du inte visste innan?
– Vilka stygn har du använt?

Det slår mig, när jag går bland broderierna, att många har valt fåglar.
– Varför just fåglar, frågar jag.
Svaret kommer direkt: Många får en relation till fåglar, de finns överallt och gör sig påminda.

Anita H. har valt Sångsvanar. Hon har länge intresserat sig för dem. De kommer på våren och är mycket aggressiva mot de Knölsvanar Anita följer nära sin bostad. De drar snabbt vidare, det är just det Anita är nöjd med och vill visa med sitt broderi. Anita månar om Knölsvanens häckning.
Det var knepigt att sy de tunna trådarna, säger Anita. Särskilt näbbarna är svåra.
Hon har lärt sig att Sångsvanarnas antal i Sverige har ökat i antal de senaste åren.

Anneli B-L valde Kanadagåsen. Hon fick idén från dioramat med invasiva arter på utställningen om Sveriges djur. Anneli har broderat tre invasiva arter i ett broderi; Kanadagås, Mördarsnigel och Jätteloka. Proportionerna är naturligtvis fel, Jättelokan är 2,5 m hög i verkligheten. Det blir som i sagorna, smått och stort blandas.

Ett broderi med invasiva arter växer fram. Här en mördarsnigel.

Britt-Mari A. har valt Tranor. Också hon fick inspiration från dioramat på utställningen. Hon fotade  det och hämtade färger från fotot.
Britt-Mari håller sig till ull och kläde. Hon är stolt över träden hon broderat. Och hon vill gärna åka till Hornborgarsjön och trandansen i framtiden.

Jag rör mig vidare bland broderierna och jag hittar Skäggdopping, Gröngöling, Guldbagge, Storlom, Ekorre och Älg.

Jag stannar till vid Margareta N. och Silvertärnan. Hon är fascinerad av fågelns långa flyttning från pol till pol. Hon har också sytt en världskarta i efterstygn.

Bredvid Margareta sitter Rene’e. Hon har lyckats levandegöra Skogsmöss med en salig blandning, som hon säger, av klyvsöm och schattersöm. På broderiet syns också en liten uggla. Det kanske blev en Kattugla?

Ann-Charlotte har sytt en Bäver. Hon har Bävrar och bäverhyddor i en sjö nära sin bostad. Hon förvånades av Bäverns oranga tänder.Hon har fått tipset att göra Bäverns morrhår av strån från en kvast.

Ett av nio små runda broderier. Här grodyngel.

Elisabeth E har sytt nio små runda broderier som hör ihop. De visar Paddor men mest Grodor. De illustrerar en utveckling, från ägg och yngel till ungar och vuxna. Elisabeth har alltid varit intresserad av grodor och paddor. Så kommer det fram att det är Elisabeth som sytt de uppstoppade fiskarna som visas på Vårsslongen nu. Vi blir alla glada och gratulerar Elisabeth.

Jag har långtifrån sett alla broderier som kommer visas på vår utställning som har vernissage i maj. En workshop pågår just denna onsdag, så många ägnade sig åt annat än naturbroderi denna vecka. Alla brodöser kommer inte varje gång och några av oss syr hela sitt arbete hemma.

Vi ser fram emot våren och vår kommande utställning. Någon tror att det blir den bästa vi någonsin gjort och det vill inte säga lite.

Text och bild: Lena Möre


Läs också Lenas text om starten på vårens temabroderi HÄR>

År för år 2013: Museisamarbete inleds

2013 var året då museisamarbetet kom igång på allvar och vi genomförde vårt första temabroderi på ett museum. Föreningen hade redan året innan skrivit stadgar, registrerat sig hos Skatteverket, skaffat bankkonto, utarbetat rutiner för medlemsmöten, skapat ett nyhetsbrev och utlysts broderitävlingar band medlemmarna. Detta inlägg handlar om året 2013 och källan till beskrivningen kommer främst från styrelseprotokollen från det året och från berättelser av dem som var med.

Stockholms Stadsmuseum – vårt första museisamarbete
Till en början var det väldigt få på broderiträffarna, bara 7 personer kom regelbundet. På Stockholms Stadsmuseum startade de veckovisa broderiträffarna, som nu blivit kärnan i föreningens verksamhet.

Föreningen hade inte någon fast lokal på museet utan blev hänvisade till olika platser. Själv var jag inte medlem under den tiden men blev inbjuden av Asta Levinson Persson till en broderiträff. Vi satt då i ett litet pentry med dålig belysning och obekväma träbänkar.

Asta och jag gick på samma kurs på Handarbetets vänner. Hon delade ut flygblad om föreningen och berättade gång på gång om vad som hände på Stadsmuseet. Visst blev jag nyfiken men tyckte ändå att det var konstigt att försöka brodera på temat kriminalitet. Med envishet värvade Asta nya medlemmar till föreningen och medlemsantalet växte.

Skuggsidan – det första museiprojektet
Utställningen Skuggsidanom brott och straff i Stockholm genom tiderna blev alltså föreningens första broderitema. Kriminalitet är ju inte något vanligt motiv för broderi – en riktig utmaning. Det var ändå många som lockades av temat. Vid museets visning av utställningen ”Skuggsidan” kom betydligt fler än de som deltog i broderiträffarna och när det blev dags för utställning lämnades 28 verk av 25 brodöser in. Temat pågick under 2013 men utställningen öppnade först den 1 februari 2014.

Motiven var både allvarliga och gripande, från änglanakerskor till droghandel på Sergels torg. Några av verken handlade om mylingar, häxbränning, våld i hemmet, pedofili och mobbning.

Dokumentation av föreningens utställningar
Föreningens hemsida fokuserade inte på utställningarna till en början utan medlemmarna lade ut broderier i personliga kataloger. Idag får bilder från utställningarna ett större utrymme på hemsidan. I efterhand har vi försökt samla information om de tidigaste utställningarna, så nu kan vi visa verk även från den första museiutställningen.

Föreningen Skapande broderi Stockholm inledde samarbete med stadens museer 2012. Stockholms stadsmuseum var det första samarbetet. Det ledde fram till utställningen Skuggsidan, med broderade kommentarer till museets utställning med samma namn. Utställningen handlade om brott och straff i Stockholm genom tiderna.
Bilderna har fotograferats i efterhand då flera av verken ställdes ut på Enköpings museum 2016. Några av bilderna är skärmdumpar från utställningskatalogen. Samtliga verk visades i en enkel utställningskatalog i pdf-format.

Katalogen finns HÄR->


Ett ambitiöst kursprogram
Redan från start hade föreningen ett varierat och ambitiöst kursprogram. Många kurser genomfördes i samarbete med ABF med aktiva textilkonstnärer och brodöser, men även medlemmar i föreningen, som kursledare
För våren 2013 beslutades om följande kurser:
Fritt broderi med hopdragssömmar med Britt-Marie Lövgren
Applikation – Broderi med  Ingela Gréau
Färg och formgivning med Anna Granbeg
Textila fantasier med Gunilla Bauer
Moderna material Mikael Svensson
– Maskinbroderi – Fritt broderi med Gun Aschan
– Smyckestillverkning med Lill Kinnegård

Studiebesök och föredrag
Föredrag under året:
Hemslöjden 100 år, hemslöjdskonsulent Charlotte Hellsten-Husman
Föredrag av brodös Julia Wistrand

Studiebesök under året:
Utställningen Slow Art på Nationalmuseet.
Ateljebesök hos ReRagRug med Katarina Evans och Katarina Breiditis.
Broderiresa till Helsingfors, besök på Designmiseet.

<~ 2012 2014 ~>

Workshop i tyllbroderi

Vid första tillfället den 19 februari 2025 för workshop i tyllbroderi med ull deltog 15 medlemmar och 4 stod på väntelista men eftersom det inte var några återbud får reserverna vänta på besked om ev repris.

En film från workshop i tyllbroderi

Grunder i tyllbroderi
Först gavs en introduktion till tyllbroderi. Tekniken används traditionellt i tyllgardiner och brudslöjor. Skira och ömtåliga verk som först verkar svåra att sy men det är inte alls svårt. Man för helt enkelt nålen upp och ner i hålen på tyllen. Lätt som en plätt.

Teknikprov. Hemligheten är bakgrundstyget. Man tråcklar fast tyllen på ett stadigt stödtyg i en  avvikande färg så att tyllens hål syns tydligt. Antingen ritar man upp ett motiv på bakgrundstyget som man kan följa eller också räknar man hålen i tyllen. Det är viktigt att inte sy i bakgrundstyget. Med trubbig nål är det inget problem.
Detalj av teknikprovet som visar hålen i tyllen. Lägg märke till den sexkantiga formen som innebär att man kan följa linjer i olika riktningar.
Ulla-Britt visade några egna broderier med ull på tyll, bl a denna fågel. Man kan även sy friare former och experimentera med material.

Efter introduktion om tekniken var det dags för egna övningar. Vi utgick från foton på äpplen, ett motiv utan krångliga detaljer. Nu uppstod koncentrerad tystnad och sedan ett sorl där vi utbytte tankar och frågor.
Ulla-Britt Önnestam och Pia Edgren visa och förklara. Slutresultatet visas i bilderna nedan. Klicka på dem så visas de i större format.

Hemuppgift och nästa träff
Till nästa träff broderar vi ett eget motiv med egna lösningar av såväl tolkning av tekniken som val av material. Dessa broderier visas och diskuteras vid nästa träff. Vi går då också igenom hur man kan avsluta och montera sitt broderi.

Text: Ulla-Britt Önnestam
Film: Kajsa Silén
Bilder: Kajsa Silén och Ulla-Britt Önnestam