Korallstygn

Det finns många varianter på knutar. I tidigare inlägg har vi sytt knutarna ett och ett såsom Franska knutar och Långa knutar (Bullion knot). Man kan också sy knutar på en linje som i beskrivs i detta inlägg. Vi tittar idag på Korallstygn.

.  Två bilder som visar hur man gör, den övre som en rak eller böjd linje, den nedre i zig-zag-form.
Korallstygn som bladnerv.

Korallstygn  är ett enkelt och effektfullt stygn, kul att sy dessutom. Det är lätt att det bär iväg i långa raka linjer eller böjda svängar i all oändlighet av bara farten. Du kan brodera stygnet tätt eller glest mellan knutarna. Stygnet är även användbart som till exempel bladnerver.

Provlapp med lite vingliga och busiga korallstygn från Kalmar länshemslöjds webbplats.
Sy lite mer ”städade” korallstygn i zig-zag. Denna bild kommer från Wikipedia.
… eller sy täta rader med korallstygn för att täcka ytor. Se mer här.


Korallstygn
heter Coral Stitch på engelska.
Så här gör man Korallstygn:
Coral stitch – RSN StitchBank  HÄR->

Om du vill fördjupa dig i ämnet ”knutar på rad” rekommenderas denna artikel från Needle and Thread. Där beskrivs hur man kan sy korallstygn med två olika trådar i nålen. Artikeln jämför även korallstygnet med en annan variant med dubbla knutar på rad: Palestrinastygn.

Korallstygn lär du dig snabbt! Testa gärna med olika garnkvaliteter!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Rapport från Heléne Forsbergs workshop om Skuggor och transparens

Heléne Forsberg, mångårig medlem i föreningen och mycket kunnig brodös, höll den 15 maj en uppskattad workshop för nio medlemmar på temat Skuggor och transparens.

Heléne hade grundligt förberett sin workshop genom att göra i ordning ett fint materialkit till varje deltagare och som motsvarade de tre delarna i hennes workshop.

1. Den första delen var en genomgång av olika transparenta tyger, bland annat organza och tyll i siden, bomull och polyester och vi fick alla ett ark med prover på dessa. Heléne gick också igenom ett par olika sätt att sy fast tygbitarna på bottentyget.

Heléne visar upp provkartan med transparenta tyger som hon förberett.

2. I den andra delen fick vi pröva på att arbeta med skuggor genom att rita av en byggkloss eller en sten och även dess skugga på ett papper, göra en mönstermall och med hjälp av de tyger som ingick i vårt material påbörja ett broderi med en skuggeffekt. Heléne inspirerade oss genom att visa ett flertal exempel på stenar och byggklossar med skuggor som hon själv broderat.

3. Den tredje delen behandlade broderi med de transparenta tygerna. I vårt materialkit ingick bitar av olika färger och kvalitéer och vi fick på egen hand hitta på något att göra med dessa. På det sättet hann vi testa hur det är att arbeta med olika kvalitéer och hur dessa fungerar tillsammans. Vi provade också på att ”kapsla in” broderiet med tyll eller organza vilket gav ett annat utseende på broderiet beroende på vilken färg vi valde på tyllen eller organzan.

Ett exempel på ett broderi som Heléne förberett för denna workshop med olika transparenta tyger fästa med olika tekniker.
Heléne visade oss olika broderier som hon gjort som förberedelse för denna workshop.
Några exempel på deltagarnas egna arbeten under workshopen, både med skuggor och transparenta tyger.

Ett varmt tack till Heléne för en väl förberedd och mycket inspirerande workshop!

Text och bild: Birgitta Norbäck och Ylva Ternby.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Flätsöm

Flätsöm är lätt att sy och erbjuder många varianter. Det tillhör de grundläggande stygnen och har många användningsområden, inte bara som broderstygn.
Flätsöm ser mycket mer avancerat ut än vad det är. Stygnet kan sys på fri hand och får då ett fint spontant utseende. Man kan också rita upp en grundform på tyget som sedan täcks med stygn. Är man ännu mer noggrann ritar man in avståndet mellan stygnen för att få ett jämt gallerverk. När man fått upp farten är det kul att sy flätsöm med flera färger.

Flätsöm kan användas för att täcka ytor och följer oregelbundna former fint.
Flätsöm kan också sys i en fyrkant. Instruktion->
Allt utom mitten på blomman är Flätsöm. De långa stygnen är fästade med ett litet stygn för att undvika långa flotteringar. Provlapp.
Flätsöm på Leksandsdräktens liv. Bild från Textila inslag. Där finns även fler exempel.
Ett stort antal varianter finns på denna provlapp från knitting-and.com
Huller om buller med olika färger och trådar ger intressanta ytor. Bilden från Textile Explorations

Flätsöm heter Herringbone Stitch på engelska.
Den täta flätsömmen kallas Closed Herringbone Stitch på engelska.
Så här gör man Flätsöm, se HÄR->
Closed Herringbone Stitch, se HÄR->

Två varianter på flätsöm kombinerad med andra stygn

Flätsöm kombinerad med langett, Buttonhole Herringbone Stitch. På Annies Craft World finns en instruktion ->
Laced Herringbone Stitch. Instruktion->

Försök gärna med oregelbundna former och testa i flera färger och garnsorter eller prova att kombinera med andra stygn. Ett roligt och tacksamt stygn..

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Hjul

Broderade hjul kan användas i många sammanhang. I avsnittet om langett presenterades langetthjul. I förra avsnittet beskrevs ”pluppar” med liknande användningsområde. I detta avsnitt visas vävda och trädda hjul. 

Vävda hjul, Woven Wheel, sys över ett udda antal raka stygn.
Trädda hjul med efterstygn, Whipped Wheel, kan sys över såväl udda som jämnt antal raka stygn

Idag visar vi på två typer av ”hjul” där man trär tråden över en form som består av raka stygn; Vävda hjul och Trädda hjul med efterstygn.

Vävda hjul. HÄR visas hur man gör ->
Några Trädda hjul med efterstygn får sällskap av Franska knutar.
Tekniken kan också användas för friare former.
Kombination av de båda hjul-teknikerna. Här kan du se hur man gör ->

Stygnen heter Woven Wheel respektive Whipped Wheel på engelska.

Så här syr du Woven Wheel HÄR->
Så här syr du Whipped Wheel HÄR->

Dessa stygn väcker alltid uppmärksamhet och är riktigt roliga att sy.
Hoppas du har tid att testa dem.

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Raised Cross Stitch Flower/ Raised Buttonhole Stitch

Detta är mitt absoluta favoritstygn. Jag hittade det av en slump då jag letade efter ett sätt att illustrera ”upphöjda pluttar” på ett kinesiskt musikinstrument, min förebild under temabroderiet på Östasiatiska museet 2016. Sedan har det bara fortsatt. Använder det så ofta jag kan, enkelt att sy, kraftfull och effektfullt.

Börja med ett korstyg, stick upp nålen mitt i krysset, trä benen på korsstygnet motsols med efterstygn.

Bilden visar hur man startar. Fortsätt sedan att sy efterstygn tills hela korsstygnet är fyllt med garn. Stoppa inte här utan sy ytterligare några varv, då reser sig stygnet och du får en reliefeffekt.

Det blev så småningom en väska med en kinesisk bronsklocka som förebild, från föreningens utställning på Östasiatiska museet. Här syns tydligt hur stygnet reser sig. Broderat av Ulla-Britt Önnestam. Bild på väskan finns HÄR->
Ytterligare ett exempel från ryggen på en väst. Yllebroderi.
Under föreningens tema Artificiell Intelligens på Tekniska museet illustrerar plupparna de noder som samlar information som ”intelligensen” lagrar och bearbetar.

Stygnet har två namn; Raised Cross Flower Stitch och Raised Buttonhole Stitch. Jag föredrar det andra namnet, dels för att det påminner om hur man trär tråden (i detta fall liknar efterstygn också ett enstaka langettstygn) och dels för att det inte direkt associerar till blommor. Stygnet kan användas till mycket mer än blommor men blommor är nog det vanligaste användningsområdet. Något svenskt namn på detta stygn har jag inte hittat.

En mer traditionell användning av stygnet. Visas av Susie W på Flickr HÄR->
Youtube-film

Två länkar till instruktioner:
Raised Cross Stitch Flower Stitch HÄR->
Raised Buttonhole Stitch HÄR->

Om du vill testa: Använd ett garn som fyller bra, t ex ull- eller pärlgarn och en nål utan udd.

Visst måste du testa detta stygn som är både roligt att sy och effektfullt. Någon liten plupp kanske passar på ett av dina broderier. Ha en fin broderistund!

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Inbjud vänner och bekanta till Punkbroderi – Punken väcker känslor

Du kan nu inbjuda släktingar, vänner och bekanta till utställningen Punkbroderi – Punken väcker känslor.

Antingen kopierar du inbjudan som bild, skriver ut eller skickar som e-post eller SMS.

Här kommer bilden.

… eller du skickar inbjudan som PDF-fil med e-post eller SMS. Ladda då ner filen:Vernissageinbjudan Punkbroderi

Glöm inte att även inbjuda via dina sociala medier.

Utställningen annonseras också i Stadsmuseets kalendarium. Du kan även använda länken till museet i din inbjudan: https://stadsmuseet.stockholm/utstallningar/tillfalliga-utstallningar/punkbroderi/

Vi ser fram emot en färgsprakande, oväntad och välbesökt utställning.
Vernissagen för allmänheten är den 31 maj kl 15.
Utställningen pågår sedan till den 15 september.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Eva Fagerholm presenterar sitt sätt att brodera

Eva Fagerholm visade nyligen några av sina broderade porträtt och berättade hur hon bygger upp sina motiv. Hon använder olika material och lägger till små detaljer för att göra det personligt. Porträtten är ofta utformade som collage.

Vi var 9 personer som inspirerandes av presentationen i Stadsmuseets lilla klubbrum. Fler ville vara med, men lokalen begränsade deltagarantalet. Det var första gången Eva gjorde en presentation av detta slag. Hon kom väl förberedd med visningsmaterial och en väl genomtänkt plan för presentationen. Många av oss försökte gå händelserna i förväg genom att ställa frågor men Eva höll fast vid sin plan och lät lugnt och metodiskt saker och ting komma i en logisk följd som hon planerat.

Först visades foton på broderade porträtt varav flera var sålda eller blivit gåvor.  Joe Hill, Mikael Bellman och många kända artister var motiven.
Detta porträtt av Thåström är Evas bidrag till föreningens kommande utställning Punkbroderier. Här visas prov på flera av hennes tekniker. Broderi med tunna trådar, gärna sytråd, applikation, lösa delar i stället för broderade (scarf och hängslen). Bakgrunden är en blandning av teckning med textilpennor och stygn.
Jimi Hendrix stora burriga hår är uppbyggt av ett svart tyg i botten och broderade stygn på det. Den blommiga kragen och jackan är applikation. Halskedjan är en lös kedja fäst i broderiet.
Peps Persson fick en plastblomma bakom örat och en fläta i skägget av tråd. Hans ”skjorta” är delar av en blus som slaktades för ändamålet. Håret och kepsen är applikation med stygn. Ett intressant sätt att kombinera olika tekniker och material.

Utformningen av porträtten börjar med ett foto, där man först renodlar kännetecknade drag och utesluter sådant som är ovidkommande.
Därefter överförs motivet till chiffong med en penna. Chiffongen läggs på bakgrundstyget och sedan är det dags att börja brodera.  På många av porträtten kunde vi se ett tunt lager av chiffong på det färdiga porträttet, men det var faktiskt inget vi tänkte på förrän vi fick det påpekat.

Vi fick alla några idéer att fundera vidare kring.

Tack Eva för din visning!

 

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Workshop för barn på Stadsmuseet 27 mars och 3 april 2024

När vi gästar ett museum vill vi gärna bidra med någon publik verksamhet. Två onsdagar i påsktid genomförde vi workshop för barn på Stockholms Stadsmuseum som är det museum föreningen samarbetar med hela 2024.

Vid första tillfället kom bara ett barn med farmor. Snopet förstås, då det var ett 20–tal anmälda. Andra gången kom det desto fler, både de barn som förbokat och barn som var på museet ändå. De tittade in i Mellanrummet (museets lokal för barnaktiviteter), blev nyfikna och ville vara med. Vi gjorde plats för alla och det blev full fart på broderandet. Flera vuxna som var med provade också på att sy ett och annat stygn.

En av våra medlemmar, Lill Kinnegård, dukade upp för de äldre barnen för att brodera smycken och kylskåpsmagneter.
Lill hade med sig rikligt med inspirationsmaterial, broscher och ringar. Några av dem broderade hon själv som barn.
Barnen skissade på motiv för sin broderier. Här ser vi Monsterhamstern.
Ett litet broderi startas genom att lägga tyll på ull och sy några stygn.
I påsktid väljer man väl att sy en påskkyckling.
Katter verkar ändå vara det populäraste motivet både som broderi och applikation.
Ännu en katt.
Katten Maja som ska få ungar.
Stellas katt Maja är klar.

Hoppas vi lyckas så ett frö till broderiintresse hos något barn.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Heli Saarne lär oss om överföring av foto till tyg mm

För några veckor sedan bjöd Heli åter igen generöst på sina kunskaper. Vi har vid flera tillfällen tagit del av hennes maskinbroderade alster på såväl utställningar,  som i kurser och kortare visningar. Det är alltid lika roligt och lärorikt.

Heli broderar ofta naturmotiv utifrån egna foton som hon kopierar till tyg med hjälp av en bläckstråleskrivare.
Presentationen inleddes genom visning av några egna broderier. Här ser vi dansaren Jean Börlin på Millesgårdens statyer, broderad till utställningen Jean i Garn på Dansmuseet.
Här visas FARMOR ALMAS HARMONI OCH ORGELHARMONIUM broderad till utställningen Själens föremål och Föremåls Själ på Etnografiska museet.

Överföra foto till tyg.
Heli använder ett bomullstyg som är fästat på ett skyddspapper för att kopiera över foto till tyg. Arket lägger man i pappersfacket på bläckstråleskrivaren eller kopiatorn.
Arken kunde tidigare köpas i Stockholm men den butiken finns inte kvar, så nu köper hon sitt material från en webbshop i Finland: ullaka.fi.

Vi fick dessa anvisningar för att hitta rätt i webbshoppen.
Lite fakta om arket man kopierar fotot på.

Vattenlösligt material för att överföra motiv. 
Heli presenterade även en annan teknik för att överföra motiv. Hon använder vattenlöslig film, Soluvlies, och chiffong för att stabilisera det hela. Det passar särskilt bra för små och pilliga motiv och kan användas både för maskinbroderi och handbroderi.

Detalj av broderi med små detaljer föreställande mossor och lavar.
Heli bygger ofta upp en bild i delar. Här ser vi motiv som först ritats på Soluvlies och sedan broderats för hand.
För att vi skulle få prova på hade Heli förberett detta material, en papperstallrik urklippt i mitten för bakgrundstyget. Hålet är fyllt med två lager Soluvlies och chiffong däremellan. Man ritar upp ett motiv och broderar på maskin eller för hand. När allt är klart tvättar man bort Soluvliesen med vatten och broderistygnen sitter där de ska i chiffongen. Broderimagi.
Vi fick också lite fakta och inköpstips. Slöjddetaljer är en butik som finns på föreningens rabattlista.

Tack Heli för en inspirerande presentation och användbara tips.

Vill du ta del av tidigare tips från Heli? Klicka på länkarna nedan Fritt Naturbroderi på maskin
Introduktion till maskinbroderi

 

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Langett

Langettstygn – variationsrikt och användbart i broderier men kan också avsluta en kant. Det är lätt att lära och roligt att använda. Langett kan broderas rakt eller slingrigt och till och med som ett hjul. Du kan sy glest eller tätt,  med olika höjd på staplarna.

1 Tät och gles langett 2 Dubbel langett 3 Dubbelsidig langett 4 Langetthjul 5 Langettstygn över förstygn för att få volym och höjd 6 Knapphålssöm som är en variant av langettstygn
Ett inåtvänt hjul och ett utåtvänt langetthjul, samt langettstygn med jämna och ojämna staplar.

Langettstygn heter Blanket Stitch på engelska.
Så här gör man Langettstygn:
Blanket stitch – RSN StitchBank HÄR->

Detalj från “Ekan sköt fart, släppte föröver, vickade till och kistan kom i sjön…”
av Ingrid Westman. Visat på utställningen Hemsöborna genom nålsögat. De applicerade stenarna i strandkanten är fastsydda med langett.

Några inspirationsbilder från nätet:

@lindzeanne på Instagram är en mästare på kreativ langettsöm.
Pysselmormor syr med barnen. Här sammanfogas två vadmalshjärtan med langett. Se HÄR->

Med lite träning hittar du ditt eget sätt att sy langett. Användbart till mycket. 

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>

Dela denna post: