Visning på slottet den 15 mars 2023

Medlemmar i föreningen är välkomna till en visning av utställningen Från Vasa till Bernadotte måndagen den 15 maj kl 15:30.

Föreningen subventionerar visningen med kostnaden för guide samt en del av entréavgiften till Slottet. Du betalar 100 kr till föreningen som sedan faktureras av slottet. Du behöver inte betala entréavgift i kassan på Slottet. 

Gör så 
1. Boka först din plats. Se länken nedan. Det finns 30 platser. Sista anmälningsdag den 9 maj.
2. Betala sedan 100 kr till föreningens plusgiro 640511-2 eller Swish 123 001 39 79.
3. Kom i god tid gärna redan kl 15:15. Gruppindelning sker på plats. Grupp 2 kan se utställningen på egen hand kl 15:30 – 16:00, grupp 1 kan se utställningen på egen hand efter guidningen.

Boka din plats på visningen HÄR->

Läs om utställningen på Kungliga Slottets hemsida HÄR->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

2020 – 2022 Guldskinnsbroderi och Spår av medeltida liv

Föreningen visade 3 utställningar under vårt samarbete med Historiska museet. Två av dessa visas nu i vårt uppdaterade bildgalleri. Välkommen till en tillbakablick på lärorika stunder på Historiska museet och två fina utställningar. Varav den ena fick hänga länge på grund av pandemin.

1. Guldskinnsbroderi med en modern twist
2. Spår av medeltida liv

2022 Guldskinnsbroderi med en modern twist

Hur skulle guldskinnstekniken kunna användas idag? Den frågan fick vi i föreningen Skapande Broderi Stockholm av Historiska museet. Vårt uppdrag var att göra moderna tolkningar i den medeltida tekniken. Resultatet blev 37 broderier av 32 brodöser och visar en spännande bredd i både uttryck och komposition. Föreningens bidrag till utställningen är den ena av ut-ställningens två delar, vars andra del är re-konstruerade medeltida broderier. Utställningen planerades att visades mellan 10 oktober 2020 och 14 februari 2021 på Historiska museet. på grund av Pandemin blev utställningsringen förlängd och visades hela 2021.

2020 Spår av medeltida liv

I Historiska museets fasta utställning Medeltida liv visas olika föremål ur museets samlingar. Med utgångspunkt i dem, och i studier av medeltida företeelser, har föreningen Skapande Broderi Stockholm ägnat några månader under 2019 åt att brodera motiv inspirerade av dessa. Det har resulterat i ett femtiotal broderier som visar såväl bevarade medeltida byggnader och föremål, som fria tolkningar av berättelser, religion och musik. Utställningen pågick till mitten av mars 2020.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Led en workshop och berätta om föreningen I Bodafors

 

I Bodafors, på småländska höglandet, finns ett levande och aktivt besöksmål med fokus på hantverk, design och skapande.I sommar kommer de bland annat att visa en broderiutställning på temat Brodera livet, 17 juni – 10 september.

Veckan 11 – 16 juli planerar de hålla en Broderifestival. Kulturgatan Bodafors har sökt kontakt med föreningen Skapande Broderi Stockholm för att höra om vi kan leda en programpunkt under den veckan; kanske en workshop eller ett föredrag där vi berättar om vår verksamhet. Eller en kombo av båda.

Vi söker dig medlem som är intresserad av att leda, eller assistera vid, en workshop och att berätta om föreningen.

Man kommer även att bjuda in till mindre föreläsningar, dånågra av de deltagande utställande brodöserna berättar om sina egna verk. På lördagen i festivalveckan vill man bjuda in till ett längre samtal inför publik.

Hör av dig till styrelsen på info@skapandebroderi.se om det här låter intressant, eller tala med någon ur styrelsen.

Gå in på www.kulturgatan.se/ och läs mer om Kulturgatan. Om inte annat är det ett tips att besöka utställningen i sommar. Instagram #kulturgatan_bodafors

Dela denna post:
Facebooktwittermail

2022 Själens föremål och föremåls själ

I somras stängde vår webbleverantör ner vårt bildgalleri. Det har tagit lång tid att sjösätta ett nytt system. Efter hand som utställningarna presenteras visas ett inlägg här på bloggen. Samtidigt bygger vi en ny sida som kommer att presentera alla våra utställningar samlat. Sidan hittas under rubriken UTSTÄLLNINGAR på menyraden ovan.

Under 2022 samarbetar föreningen Skapande Broderi Stockholm med Etnografiska muséet. Utställningen Human Nature, var vår inspirationskälla. Den handlar om planetens framtid och vår tids överkonsumtion.
Alla äger vi ett överflöd av saker vi köpt för tröst, inbillade behov eller bara för konsumtionskicken. Det är inte de sakerna vi broderat. De saker vi tolkat i våra broderier är däremot föremål man alltid vill ha kvar. Något vi skonar, lagar och bevarar, även om det skulle sluta fungera eller gå sönder. Det är förmodligen inte en dyrbarhet på grund av sitt ekonomiska värde, men på grund av minnen, dofter och känslor.
Alla verk är 30 x 40 cm, mjukt monterade och upphängda med pappersklämmor.
Utställningen öppnade den 1 maj och visades över sommaren.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Från text till stygn

Det är sällan ett tema för årsmötets föreläsning passat så bra som just år 2023. Att tolka text till stygn är just vad föreningens brodöser ska göra nu i den andra uppgiften på Strindbergsmuseet, när vi broderar på temat Hemsöborna. För att ge inspiration och berätta om sitt sätt att arbeta detta bjöd föreningen in Karin Holmberg, som på uppdrag av Bonniers broderat omslagen till Wilhelm Mobergs Utvandrarserie.Karin kallar sig först och främst för brodös men är även lärare på HV-skola och syns också på Svensk hemslöjd på Norrlandsgatan.


Man kan ana att Bonniers förlag var inspirerade av det amerikanska bokförlaget Penguins satsning på broderade omslag när de kontaktade Karin. Man ville satsa på en annan typ av formgivare för omslagen på deras klassikerserie.

Karins föreläsning var kronologiskt och konkret upplagd, och vi fick följa processen i praktiska punkter följda av goda råd. Det första kan synas självklart men måste sägas – Läs boken! När det gäller utvandrarserien är det annars lätt att Jan Troells filmatisering lägger sig i vägen för de inre bilder som skapas när vi själva läser. På samma sätt förhåller det sig med SVT:s filmatisering från 1966 av Hemsöborna. Madam Flod i Sif Ruuds gestalt och den naturlyriskt filmade skärgårdsmiljön lägger sig i vägen för egna bilder och intryck.

Lista föremål. Vad är det för föremål som förekommer och som är viktiga för att driva berättelsen vidare?
Leta inspiration. Googla, sök i uppslagsverk, få grepp om tiden i litteratur och samtida tidningsklipp, gå på museum.
Skissa på olika idéer parallellt. Håll det öppet. Lås dig inteför tidigt.
Lek med perspektiv och storlek. Zooma in, zooma ut. En blomma kan bli jättestor, en båt jätteliten.
Om du trivs med att få kommentarer sås. Förstår man hur du tänkt?
Provbrodera. Testa färger, garn, tyg och stygn.
Var rationell. Ta hänsyn till tiden du har till ditt förfogande. I stället för ytor av täckande stygn kanske en applikation kan göra jobbet lika bra.

Karin berättade också om andra broderiuppdrag. Bland annat åt tidningen VI och andra bokförlag än Bonniers. Det är lätt att inse att Karin ibland måste anpassa sig till uppdragsgivarensskisser och konkreta önskemål i form av tyg, yta och färg. Ibland har de krockat med hennes egna intentioner, men då har man nytta av att se pragmatiskt på uppdraget. Som till exempel när en välmenade AD på förlaget städat bort en del av insidans avsiktligt lösa trådar. För i den stund man lämnar uppdraget ifrån sig får det ett eget liv i andras händer.

Fast man kan man tänka sig att det ibland är skönt att få rätt till slut. Som när ett broderi var beställt på vinrött linne men Karin hade fördragit att brodera på blått. Numera är det inget problem. Med en knapptryckning i Photoshop kan färgen ändras och man får bita sig i tungan för att inte säga – vad var det jag sa. I alla fall om man är en professionell brodös som Karin.

Länk till Youtube: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=karin+holmberg+broderi#fpstate=ive&vld=cid:c77b1a31,vid:YF8ySqpGpYs

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Workshop med föreningens medlemmar

Som ett alternativ till kurser har vi diskuterat workshop under ledning av föreningens medlemmar. Vi har alla intressen och kunskaper som är intressanta för övriga medlemmar i föreningen. Du kanske vill genomföra en workshop eller har önskemål om en workshop som du önskar delta i. Hör av dig till någon i styrelsen eller skicka ett förslag till info@skapandebroderi.se.

Den 28 februari och 14 mars håller Lena Möre en workshop på temat TAMARI-bollar.
Tamari-bollar sägs härstamma från 700-talets Japan och har sitt ursprung i bollspelet Kemari. Senare blev de barnens leksak. Bollarna görs av återbrukat material. De lindas med sytråd som ger en jämn yta. Därefter sys mönstret av, oftast pärlgarn i klara fina färger.

Lånad bild från nätet

Du minns säkert Lenas fina bollar på utställningen i Skogås. Nu lär hon ut tekniken för föreningens medlemmar. Workshopen är kostnadsfri en mindre kostnad för material om du inte har eget.

Lena Möres bollar från utställningen i Skogås.

Ta med en liten sax, måttband, några få vassa synålar med stora ögon, några få knappnålar med glaspärlor i olika färger och och pärlgarn nummer 5 i tre olika färger. (Gärna restgarner). Resten ordnas på plats!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Den andra uppgiften på Strindbergsmuseet. Hemsöborna.

”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett Höganäskrus i en svångrem runt halsen.” Romanens första mening tar oss rakt in i handlingen. Mitt i steget lär läsaren känna fastlänningen Carlsson som kommer ut till skärgårdsön Hemsö för att hjälpa änkan Flod att få ordning på lönsamheten och skötseln av gården.
Det finns mycket att säga om romanen – om personerna, om miljön, om känslor, om det dråpliga och om det allmänmänskliga. Det är just det som är den andra broderiuppgiften på Strindbergsmuseet.
Ditt broderi ska illustrera något ur Hemsöborna.
• En händelse, en känsla, en person eller något annat – du väljer.
• Titeln på ditt verk ska vara de rader i romanen som inspirerat dig.
• Teknik, material, montering och storlek är fri.
• Inlämning blir sent i höst preliminärt i oktober.
Det är lätt att få tag på boken om du inte redan har den. Dels finns den på i stort sett alla bibliotek, dels finns den som ljudbok på CD på Tranströmerbiblioteket och i Farsta, och kan beställas till ditt bibliotek. Biblioteket har den också som E-bok att ladda ner för att läsas på din telefon eller padda. Kolla även efter begagnade exemplar på loppis och antikvariat.
Museibutiken på Strindbergsmuseet kommer att köpa in ett antal böcker och ge föreningens medlemmar 20% rabatt. Men det dröjer kanske några veckor innan de levereras.
På SVT Play kan du se tv-serien i tre delar från 1971 med Allan Edwall, Sif Ruud och en ung Sven Wollter.
http://www.svtplay.se/hemsoborna

LYCKA TILL!

Serien som fick hela Sverige att stanna


Så här skrev Aftonbladet om TV-serien Hemsöborna för en tid sedan.
”För 50 år sedan satt svenska folket klistrat framför sina svart­vita ­tv-apparater. ”Hemsöborna” var svensk televisions ­största satsning någonsin. Serien följdes av ­miljoner. ”Den blev mitt stora genombrott framför kameran”, ­säger skådespelaren Sven Wollter.”

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Inbjudan till vernissage 3 dec kl 13 – 14

Hej och välkommen till vernissage!

Föreningen SKAPANDE BRODERI STOCKHOLM har i år firat sitt tioårsjubileum och därför haft ett intensivt utställningsår. Närmare bestämt har det visats fem utställningar grundade på det samarbete vi årligen har med något av Stockholms museer. Till årets sista utställning har vi sparat det vi broderat vid sidan om –  Av hjärtans lust. Broderierna har inte visats tidigare i föreningens regi.

Jubileumsårets sista utställning
För tio år sedan hade föreningen sin allra första utställning på Galleri Lyktan, Skogås. Nu är vi tillbaka till platsen där allt en gång började.

Vernissage den 3 december klockan 13 – 14.

Utställningen avslutas onsdag 18 januari 2023.
Jul- och nyårsstängt 18 dec – 9 januari.

Lyktans öppettider är tisdag – fredag kl 12 – 18.
Lördagar kl 12 – 14:30.
Se galleriets hemsida för öppettider https://lyktan.net/

Det är lätt att ta sig till Skogås
Pendeltågen går varje kvart och det tar tjugo minuter från T-centralen.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Jugend i vår tid – första uppgiften på Strindbergsmuseet

Gardinkappa i kretong. Mörkröd med ljusare röda blommor, jugendslingor. Tillverkad ca 1900 och använd t.o.m. 1912. Ursprungligen använd i matsalen hos August Strindberg på Drottninggatan 85, Stockholm. Inköpt 17/11 1908 hos Boström & Boström, Drottninggatan 18. Hela 18 mtr, kontant betald 34,20 kr enl. räkning i Kungliga biblioteket. Källa Digitalt museum.

Första uppgiften till samarbetet år 2023 med Strindbergsmuseet kallar vi ”Jugend i vår tid”

Kärt barn har många namn brukar man säga. Med Jugendstilen är det så. Vi kallar det Jugend i Sverige likaså i de tysktalande länderna, i England säger man Art Nouveau med engelsk intonation. I Frankrike förstås L´art Noveau på franska. Oavsett vad vi kallar den stod stilen för något nytt, något ungt, vid sekelskiftet 1900. Så nytt att ingen visste hur den skulle se ut. Det fanns många parallella sätt att uttrycka den på. Ibland med mjuka blommiga vegetativa former, ibland med strama raka linjer. Allt var tillåtet.

Det var jugendstilen som var modern när August Strindberg inredde sitt hem i Blå Tornet på Drottninggatan, idag Strindbergsmuseet. Att välja det nya moderna var ett medvetet och självklart val.

Den 8 november visar Camilla Larsson, intendent på museet, Strindbergs lägenhet och samlingarna. Efter det börjar vi att brodera på uppgiften men fortsätter att ha våra veckovisa broderiträffar på Etnografiska året ut. Ta med ditt medlemskort och visa det i kassan om du vill besöka Strindbergsmuseet på egen hand under nov/dec. Från januari 2023 kommer vi ha broderiträffarna på Strindbergsmuseet.

Broderiuppgiften är att hitta din inspiration i hemmets inredning eller i husets arkitektur. Utmaningen är att göra en ny tolkning av det du ser. Till exempel:

Välj ett fragment att förstora.
Eller välj ett mönster du hittar och vrid det som i ett kalejdoskop.
Bryt sönder något av inredningens mönster och stapla dem som klotsar.
Ta en detalj och ge den neonfärger.
Eller förstås på något helt annat eget sätt.

Uppgiften heter ”Jugend i vår tid”. Du ska brodera något nytt, någon ingen sett tidigare. Utförande bestämmer du själv. Inlämning under februari.

LYCKA TILL

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Verksförteckning och prislista

ALLT HÄNGER SAMMAN

Monika Aldehag
Ökad växthuseffekt – torrare klimat – fler skogsbränder
Försäljningspris: Privat ägo

Ann-Charlotte Alvin
Blott i det öppna har du en möjlighet
Försäljningspris: 1 000 kr

Irene Andersson
Den långa vägen!
Försäljningspris: 500 kr

Elisabet Antila
1. Havet.
2. Bomullsplantan.
Försäljningspris: 200 kr vardera

Birgitta Bergh
Människan avgör
Försäljningspris: 1 000 kr

Agneta Björk Höglund
Utrotningshotade – rödlistade
Försäljningspris: Privat ägo

Katarina Björn
Bladnerver och blodådror
Försäljningspris: Privat ägo

Kickan Dunér
Återbruka = Kärlek
Försäljningspris: Privat ägo. Gåva till Olympe Dunér Robert

Susanne Ekblad
Textil från forntid till nutid
Försäkringsvärde: 500 kr

Birgitta Faxe
Luftburen
Försäljningspris: 4 700 kr

Ingela Gréau
Ensam kvar
Försäljningspris: 8 000 kr

Ingela Gréau
Deforestation of Indonesia
Försäljningspris: 12 000 kr

Eva Grytt
Allt är i rörelse
Försäljningspris: 4 500 kr

Renée Hamrén Milestad
ToBeOrNotToBe
Försäljningspris: Privat ägo

Anita Holmén
Handfallen
Försäljningspris: 3 000 kr

Olenka Lahovary Eriksson
Fågelreservat
Försäljningspris: Privat ägo

Lill Kinnegård
Oljedränkt havsgudinna
Försäljningspris: Privat ägo

Anne Leijonmarck
Allt hänger samman eller när torsken torskade
Försäljningspris: Privat ägo

Mari-Ann Levin Pölde
Tidens materialitet – magisk textur
Försäljningspris: 8 000 kr

ÅsaLisa Linnman
Skapelsens Kronor och den stora sorgen
Försäljningspris: 50 000 kr

Ann Ljunghorn
Allt
Försäljningspris: 10 000 kr

Irene Lundén 
Ta till vara
Försäljningspris: 1 000 kr

Sophia Lundquist
Till varje pris – Allt hänger ihop
Försäljningspris: 18 000 kr

Elisabeth Lundqvist
Riskabel balansakt
Försäljningspris: 5 000 kr

Karin Melén
ALLT hänger samman
Försäljningspris: 1 000 kr

Lena Möre
Yin och Yang
Försäljningspris: 1 500 kr

Birgitta Norbäck
Atmosfärens spegel
Försäljningspris: 5 000 kr

Kerstin Norstedt
Eddies fotbollsstrumpor
Försäljningspris: 7 000 kr

Jonna Nyman
Jorden -Vår fantastiska värld
Försäljningspris: 1 000 kr

Lena Odmar
Funderingar
Försäljningspris: 2 500 kr

Hélene Polite
Human Nature – Paradise Lost
Försäljningspris: 10 000 kr

Renée Rahn
Nätverk
Försäljningspris: Privat ägo

Marie-Louise Reinius
Explosivt
Försäljningspris: Privat ägo

Cecilia Rojas Castro
Att ta hand om naturen
Försäljningspris: Privat ägo

Eva Rosander
Red Alert
Försäljningspris: 2 000 kr

Carina Rosén
Släpp inte taget!
Försäljningspris: Privat ägo

Heli Saarne
Mormors arv
Försäljningspris: Privat ägo

Maivor Ström
Kretslopp
Försäljningspris: 1500 kr

Eva Sylwander
Allt hängde ihop
Försäljningspris: 4 500 kr

Ylva Ternby
Klimatspiralen
Försäljningspris: Privat ägo

Ingrid Vestman
Black Friday
Försäljningspris: 1 000 kr

Dela denna post:
Facebooktwittermail