Y-stygn med varianter

Y-stygnet, Fly Stitch på engelska, är lätt att lära sig. Det kan användas på många olika sätt och har några intressanta varianter. 

Så här syr du Y-stygnet. Det skulle kunna beskrivas som ett öppet kedjestygn som sys ett och ett.

Trots sin enkelhet är Y-stygnet mycket effektfullt. Nedan visas några broderier som enbart bygger på y-stygnet, i olika garnkvaliteter och färger.

Lägg märke till hur y-stygnet och tyllen ger intryck av strömmande vatten. Det finns stygn både under och över tyllen. Läs mer på pintangle.com HÄR->
Denna blomma är en detalj från ”Provlapp XL” som visades på föreningens utställning ”Av hjärtans lust” och bygger enbart på Y-stygn. Broderat av Ulla-Britt Önnestam.
Hos Million Little Stitches hittar du dessa varianter av Y-stygn, Fly Stitch HÄR->

Vill du se fler exempel? Gör en bildsökning på Google. Du hittar massor.

Y-stygn med variation

Variera längden på ”benen” i Y-stygnet och förkorta det lilla stygnet som håller ner öglan så kan du forma ett hjärta. Hedvigs Handarbete visar hur man syr hjärtstygnet HÄR->

Du kan också sy hjärtstygnen på rad. Instruktion finns på Instagram. Scanna koden nedan med din smartphone så hittar du instruktionen.

Needle’n Thread visar hur man kan sy ett litet fint löv med Y-stygn HÄR->

Följ länken ovan för att se hur man kan fylla en yta med Y-styng.

Kombination med andra stygn
Genom att kombinera två stygn får man ett stygn som ibland har egna namn. Y-stygnet kombinerat med Franska Knutar bildar en Italiensk kant eller Italian Border Stitch.
Lär dig stygnet HÄR-> eller i Youtube-filmen HÄR->

knitting-and@com finns provlappar med olik stygn, här Italiensk Kant. Bloggen är omfattande och behandlar många olika textila tekniker, så man kan behöva leta och använda sökverktyg. Bilden finns HÄR->

Om du kombinerar Y-stygnet med ett fristående kedjestygn får du ett litet motiv som liknar huvudet på en oxe. Kombinationen kallas Tete de Boéuf på franska och Bulls Head eller Ox Head på engelska.

Även detta stygn beskrivs på pintangle.com HÄR->

 

Ett bra sätt att öva på y-stygn är att sy många tillsammans i olika storlekar, färger och garnkvaliteter. Y-stygnet är effektfullt många tillsammans. Lägg gärna y-stygnet till din verktygslåda av stygn. 

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *