Styrelse 2023

Vid årsmötet den 11 mars utsågs styrelsen för 2023

OrdförandeEva Rosanderordförande, skribent på hemsidan och facebook.

Textil i olika form har länge varit ett intresse, men efter att ha gått den fyraåriga kvällskursen i på HV gick det till att bli lustfyllt brinnande. Jag blev fascinerad av broderandets läkande kraft och av det meditativa tillståndet där det inte går att skynda på handens arbete. I skapandet gillar jag att variera mellan olika material. Ibland dras jag till yllets robusta struktur, och ibland lockas jag av siden och lena silkestrådar. I mitt yrkesliv har jag arbetat inom staten som kommunikatör och kulturhistoriker – en folkbildande kombo som fortfarande gör mig stolt.

Jag delar ansvaret för ordförandeskapet med Ulla-Britt Önnestam för att vi med våra kompletterande egenskaper ska bilda en stabil enhet och hållbar lösning på ordföranderollen. Vi kommer att verka för att medlemmarna känner sig delaktiga i föreningens olika beslut och aktiviteter samt att mötet mellan medlemmarna är utvecklande och berikande, både på ett gemensamt och personligt plan.

Ledamot: Ulla-Britt Önnestam, vice ordförande, webmaster
imageBroderande och stickande Bed-and-breakfastvärdinna. Före detta folkhögskollärare, vidareutbildad inom data- och systemvetenskap. Numera pensionär och flitig kursdeltagare på HV:s kortkurser, konstsömnad, stickning, shibori, tovning och textil formgivning har jag hunnit med. Det textila intresset har tagit sig olika uttryck genom åren, men numera är det främst broderi som gäller. Jag har fördjupat mig genom att lära mig ett 100- tal nya broderistygn, även om bara ett fåtal blivit favoriter. Favoritmaterial är definitivt ull.
Jag har också haft många uppdrag inom föreningslivet och hoppas att mina erfarenheter kan berika föreningsarbetet.

Ledamot: Pia Edgren, sekreterare

Medlemskapet i Skapande Broderi har gett mig mer lust och nya utmaningar i mitt broderi. Efter avslutad kurs på HV i konstbroderi blev det en perfekt fortsättning. Jag har också gått på Capellagården i textil och andra kurser med textil inriktning.
Som pensionär kan jag helhjärtat brodera. Det ska bli roligt att få vara med och hjälpa till med nya projekt och museér.
Ledamot: Ylva Ternby, kassör
Jag broderade en hel del i min ungdom, men kom under mitt yrkesliv ifrån det. Längtan efter att få skapa med händerna har dock alltid funnits där. Efter att ha gått en del kurser, bl.a. i lapptäcksteknik, gick jag en kurs i fritt broderi och kände att det var oerhört kreativt befriande och att det här var något jag ville syssla mer med. Efter en kurs på ABF kom jag i kontakt med föreningen Skapande Broderi och gick med 2018. För mig har uppgifterna i samarbetet med olika museer känts utmanande och stimulerande och jag lär mig hela tiden nya saker.
I styrelsen hoppas jag kunna bidra med att se till att alla känner sig välkomna i föreningen och att min yrkesbakgrund,med många års erfarenhet av statlig ekonomiadministration, bidrar till att det blir fortsatt god ordning på föreningens ekonomi.

Suppleant: Monika Aldehag kontakt med butiker som erbjuder rabatter mm
Jag arbetar med olika textila tekniker, där fritt broderi är den teknik som jag ägnar mest tid till. Är utbildad Textillärare och har arbetat i grundskolan—gymnasiet, därefter som ansvarig för en öppen textil verkstad i Gamla stan. Bor på Södermalm, där jag gärna går långa promenader och åker ibland till Portugal för att vandra. Ser fram emot att vara med i styrelsen för Skapande Broderi Stockholm som suppleant, föreningen som jag gick med i efter att ha varit och tittat på broderiutställningen på Sjöhistoriska muséet. Hoppas att jag kan bidra i föreningen med att hjälpa till i någon arbetsgrupp inför kommande utställningar eller i någon av föreningens egna workshops.

Suppleant: Anne Leijonmarck

Suppleant: Birgitta Norbäck