Styrelse 2019

Ordförande: Ingela Gréau
imageFör länge sedan fick jag små tygbitar från Operans skrädderi. Jag började sy tavlor av dem för att få dem ur sitt ”lapptillstånd.” Har sedan dess haft många textila utställningar. Vid den tiden läste jag en historia av Karen Blixen om en affärsman i Shanghai som låtit göra en ring med inskriptionen ”Pourquoi pas”- varför inte – och beslöt att ta det som min paroll, att alltid nappa på det som erbjuds mig.
Så, jag har bott i Frankrike, Indien och Ungern, arbetat som sjukgymnast, varit inköpare med resor i olika länder, deltagit i mässor, arbetat vid flygbolaget United Airlines i Paris. Erfarenheter, som tillsammans med de övrigas i styrelsen, kan vara till nytta för ledningen och utvecklingen av Skapande Broderi Stockholm.

Ledamot: Eva Rosander, vice ordförande, skribent på hemsidan
Textil i olika form har alltid varit ett intresse, men efter att ha gått den fyraåriga kvällskursen i konstsömnad på HV gick det till att bli lustfyllt brinnande. Jag blev fascinerad av broderandets läkande takt och av det meditativa tillståndet där det inte går att skynda på handens arbete. I skapandet gillar jag att variera mellan olika material. Ibland dras jag till yllets robusta struktur, och ibland lockas jag av siden och lena silkestrådar.
Jag vill bidra till att mötet mellan likasinnade i föreningen är utvecklande och berikande, både på ett gemensamt och personligt plan. I mitt yrkesliv har jag arbetat inom staten som kommunikatör och kulturhistoriker – en folkbildande kombo som fortfarande gör mig stolt.

Ledamot: Ulla-Britt Önnestam, webmaster och kursansvarig
imageBroderande, stickande Bed-and-breakfastvärdinna. Före detta folkhögskollärare, vidareutbildad inom data- och systemvetenskap. Numera pensionär och flitig kursdeltagare på HV:s kortkurser, konstsömnad, stickning, shibori, tovning och textil formgivning har jag hunnit med. Mitt textila intresse har tagit sig olika uttryck genom åren. Jag har också haft många uppdrag inom föreningslivet och hoppas att mina erfarenheter kan berika föreningsarbetet.

Ledamot: Eva Sylwander, sekreterare
image Intresset för textilt skapande har funnits med mig sedan barndomen då min mormor lärde och inspirerade mig.
Jag har under åren gått de flesta kortkurser som Handarbetets Vänner har att erbjuda och kurser på Capellagården och Sätergläntan. Under ett antal år arbetade jag aktivt i Broderiakademin bl a som redaktör för medlemstidningen. Mitt arbete på “den stora myndigheten” har dock tagit det mesta av min tid och kraft och broderiet har fått komma i andra hand.
Nu är jag nybliven pensionär och broderar så nålen glöder. Många idéer ska bli verklighet. Styrelsearbetet känns som ett stimulerande inslag i mitt nya liv.

Ledamot: Ortrud Kasche, kontaktperson med företag som ger oss rabatter samt Allt-i-allo
imageFödd vänsterhänt och bedömd som omöjlig att handarbeta.
Är utbildad sjuksköterska med pedagogisk verksamhet i sjuksköterske- och läkarutbildning där mycket handarbete förekommer.
Pensionär med fyra års utbildning ifritt broderi. Bildvävning, träslöjd etc är också stora intressen.

Suppleant: Anja Rönnmark, kassör
imageBrodera har aldrig direkt legat för mig även om jag för många år sedan broderade en födelsedagsduk från Clara Väver i Danmark, som jag är riktigt nöjd med. Min utbildning är karttekniker i botten, vilket jag arbetat med tills datorerna gjorde intåg. Arbetade sedan med att ta fram bl.a informationsmaterial och utställningar till SJ Fastighetsdivision. Eftersom jag alltid vurmat för vacker arkitektur blev det senare projektering på ett arkitektkontor. Har varit aktiv inom föreningslivet som kassör och sekreterare i Kartteknikernas Intresseförening, arbetat med deras tidning Kartlagt i flera år på fritid. Har även hunnit med att köra buss ett par år då jag var arbetslös från arkitektfirman. Som pensionär kom jag till stygngruppen Langetterna och tyckte att brodera på ett friare sätt passade mig bättre och var mera kreativt även om tålamodet ibland tryter.

Suppleant: Olenka Lahovary Eriksson, styrelsens kontaktperson för studieresegruppen 
imageJag är före detta lärare och pedagog som i hela mitt liv prövat mig fram med olika hantverk på fritiden. Jag anser mig vara en mångsysslare och glad amatör. Av en slump kom jag in på broderi i samband med ett besök på Medeltidsmuseet. Där kom jag i kontakt med Skapande broderi. Det var inspirerande och blev en nystart och en utmaning.
Många säger att jag är en händig person och det sporrar mig att fortsätta.