Bayeuxstygn eller Dubbel läggsöm

Att kärt barn har många namn är känt även bland stygnen. Bayeux-stygn kallas det förstås efter Bayeux-tapeten, ett nära 70 meter långt broderi som berättar om slaget vid Hastings år 1066. I 73 episoder återfinns 626 människor, 202 hästar, 55 hundar, 37 byggnader och ett femtiotal av vardera båtar och träd.

Det säger sig självt att det för ett så omfattande arbete behövs ett yteffektivt stygn som täcker stora ytor utan att slösa broderigarn. Men om vi är noga med att beskriva vilket stygn det handlar om är nog Dubbel läggsöm det som beskriver stygnet bäst.

Tekniken går att använda med olika sorters garn; ull-, lin-, bomulls- och silkegarner. Det går också att blanda garn, till exempel kan ett lösspunnet silkesgarn hållas på plats av lingarn. Det är ett roligt att sy, inte särskilt svårt heller, men nästan omöjligt att få till snyggt utan sybåge

Långa yttäckande stygn (ensidig plattsöm) hålls nere av nersydda stygn (läggsöm) tvärs över.
I nedre bilden hålls stygnen ner med efterstygn i stället för med läggsöm.
Broderi från 1600-talet (Schweiz) föreställande ett granatäpple. Silke på linnetyg
Broderi från 1700-talet (Italien) lösspunnet silke på siden.
En mer omfattande instruktion finns i denna workshop i pdf-format kallad Bayeux Stitch – Ancient and Modern->

Bayeuxstygn – En kombination av ensidig plattsöm Laid work på engelska och läggsöm, Couching på engelska.
Så här gör man Laid work – RSN StitchBank
Så här gör man Couching – RSN StitchBank
(Lägg också märke till hur man i filmerna fäster tråden.)

Vill du veta mer om Bayextapeten så rekommenderas ett program från Vetandets Värld på SVT-play. Det heter Riddarnas intåg och kan ses HÄR->


Vi har nu presenterat alla stygn från i Adventskalender 2023 och nu tar även stygnskolan sommarledigt. Hur det blir till hösten återstår att se. Klart är i alla fall att en eventuell fortsättning av Stygnskolan kommer att bygga på sådana stygn som medlemmarna efterfrågar.


Som avslutning  på Stygnskolan för denna gång presenteras två brodöser som använder Bayeuxstygnen på sitt eget sätt.  Först ut är Mia Hansson som tagit itu med ett gigantiskt projekt, nämligen att brodera en kopia av Bayeuxtapeten. Man kan följa hennes arbete på Facebook.

Titelbilden på projektets Facebookgrupp. Om du får problem med länken ovan sök då på gruppens namn: Mia’s Bayeux tapestry story.
En av de 202 hästarna och en av de 626 människorna i Mias version
Detalj från Facebook som visar hur de täckande stygnen utformas. Först vågräta långa täta stygn i ensidig plattsöm. Därefter en lång tråd vinkelrätt mot bottenstygnen. Allt hålls allt på plats med små korta stygn, läggsöm.

Den andra personen är Henriette Ousbäck som har utvecklat Bayeuxstygnet på sitt helt egna sätt. Hon syr stygnen glesare och leker med olika färger i de horisontella och vertikala stygnen och åstadkommer oväntade effekter.

Här finns en serie bilder med Bayeuxstygn i modern tappning ->
Henriette presenterar också en serie kallad SVARTA BLOMMOR. Denna bild är en detalj. Bilderna finns HÄR->

Ännu fler Bayeuxstygn finns HÄR->

Vi hoppas du haft glädje av stygnskolan och att du funnit några nya favoriter bland stygnen. Låt nu medeltidens uttrycksfulla broderiteknik inspirera dig.

<~ Förra avsnittet Sista avsnittet för denna gång.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *