Knutar – två varianter

Det finns många varianter av knutar. Detta inlägg handlar om två av dem som sys som fristående stygn, ett och ett eller tätt tillsammans så att de täcker en yta. De är roliga att sy och ger stor effekt. 
Franska knutar är broderiets salt. Om du tycker att det saknas något i ditt broderi, lägg till några franska knutar.  Det kommer att lyfta ditt broderi.

Täta knutar i ull. Varje ”boll” omgiven av en tråd, Detalj från profilbilden till jubileumsutställning på Sickla konsthall sommaren 2022. Broderat av Ulla-Britt Önnestam

Sharon Boggon på Pintangle har en utmärkt instruktion HÄR->

Förutom en bra beskrivning av stygnet pekar Sharon på tre svårigheter med Franska knutar.
1) Knuten kan dras igenom till baksidan om man sticker ner nålen alltför nära där den kom upp.
2) Svårighet att dra igenom nålen tyder på att nålsögat eller nålen är för grov.
3) Broderier kan dras samman om tyget inte är tillräckligt spänt. Knutar kan vara enklare att sy med en syring eller syram. Att ha båda händerna fria kan hjälpa.

Bröllop. Broderat av Karin Ager till utställningen Hemsöborna genom nålsögat på Strindbergsmuseet hösten 2023.
Bröllop: Franska knutar i ull. Tätt, tätt.  Broderat av Karin Ager till utställningen Hemsöborna genom nålsögat på Strindbergsmuseet hösten 2023.

Förlängd knut eller Bullion Knot

Vid 1) kommer tråden upp från från avigsidan. Därefter snurrar man tråden runt nålen önskat antal varv. Vid 2) sticker man ner nålen igen.

En Förlängd knut ser ut som en ”lindad korv”. Du kan sy den rak eller böjd. ”Korvenkommer att hamna mellan punkten där du stack upp nålen (1) och där du stack ner nålen (2) igen. Antalet varv runt nålen och stygnets längd avgör om det blir ett rakt stygn eller ett böjt. Testa och öva, det är inte svårt, bara lite pilligt. Välj en nål med så litet öga som möjligt så går det lättare.

Se till att tråden ligger tight kring nålen då du drar igenom den.
Detalj från ett broderi med enbart knutar. Två ovala fält med täta långa knutar. Ett fält med franska knutar omgivna av en lång. De rosa är Franska knutar i grupper om tre. Yllebroderi.

Ulltråden töjer sig lite så det blir lättare att dra tråden genom ”snurret” än om man syr med en stum tråd.

Långa knutar används ofta i blommotiv.

En svårighet med förlängd knut är att dra nålen genom ”snurret”, särskilt om tråden är hårt spunnen, om det är ett stort antal varv runt nålen eller om nålen är grov.

Förlängd knut heter Bullion knot på engelska.
Förlängd knut Bullion knot – RSN StitchBank HÄR->
Lägg särskilt märke till hur trådsnurret runt nålen kontrolleras med ett fast grepp mellan tumme och pekfinger. Det visas tydligt i filmen från Royal School of Needlework.

Instagram finns denna film som visar ett alternativt sätt att sy långa knutar. Värt att testa.

Du har mycket att vinna på att lära dig behärska dessa båda knutar. Ett förslag är att sy många och tätt. Lycka till med knutarna. 

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *