Bladsöm

I detta inlägg visas Bladsöm. Man kan förstås sy blad på väldigt många sätt. Här visas bara ett av dem. Det är en variant av plattsöm och ett enkelt sätt att få till ett prydligt blad/löv. Bladets mittnerv skapas av bara farten. Vi avslutar med en jämförelse med fiskbensstygn, som är snarlikt.Även detta stygn går att variera. Om du syr med glesa stygn blir bladets form tydlig men inte heltäckande. Syr du med täta stygn kommer bladets form täckas av stygn och tyget kommer inte synas under bladformen.

Observera att du sticker ner nålen vid sidan om mittnerven på bladet.
En annan variant på hur du kan sticka ner nålen.

Vill du att bladet ska bli bulligt och få lite höjd kan du förstärka formen genom att sy en kantlinje (t ex efterstygn) i bladets kontur och sy några spridda förstygn innanför. När du syr ett blad över förstygnen kommer bladet att få en lite lätt upphöjd yta.

Det oranga bladet på bilden nedan har en bit kläde, klippt i bladform, under stygnen för att få en rejält bullig form.

I Påsöm från Dala-Floda syr man mycket blommor och blad. Jag har inte sett att man använder Bladsöm i dessa broderier men varför inte? Det borde fungera fint. Eget foto från kurs på Mora folkhögskola.

Ett annat sätt att sy blad har tidigare visats i stygnskolan som en variant på Y-stygn.

Bladsöm eller flätad plattsöm heter Flat Stitch på engelska.

Så här syr man Bladsöm eller Flätad plattsöm:
Flat stitch – RSN StitchBank HÄR->
(Lägg också märke till det smarta sättet att fästa tråden i den filmade versionen av beskrivningen)

Fiskbensstygn liknar bladsöm
En jämförelse mellan de båda stygnen finns HÄR->

Nu är det din tur att sy några blad!

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *