Ostronstygn – Oyster Stitch

Här presenteras ett trevligt stygn som verkar underskattat. Det har vissa likheter med enstaka kedjestygn men fyller bättre och ger mer struktur. Värt att testa. 

Ett charmigt litet stygn som blir bäst i garner som fyller bra, här pärlgarn. Lägg märke till de tre prickarna som visar var nålen sticks upp eller ner.

Detta stygn är förmodligen nytt för de flesta, Oyster Stitch. På svenska borde det heta Ostronstygn, men jag har aldrig hört det namnet.

Det fina bladverket består av Oyster Stitch. Broderiet är en detalj från Ylva Ternbys broderi, Klimatspiralen, till utställningen Human Nature på Etnografiska museet hösten 2022.

Det är inte så lätt att hitta exempel på Oyster Stitch på nätet. Det finns inte ens i Stygnbanken på Royal School of Needlework som innehåller beskrivningar av flera hundra stygn.

Quieter Moments finns i alla fall några inlägg där man testar olika sätt att använda stygnet. Se HÄR->

En liten blomma från Quieter Moments.
På Flickr finns ett fint exempel broderat av Carorose HÄR->
Sarah Bradberry på knitting-and.com har sytt en variant med pärlor och beskriver hur hon gjort på sin blogg.
Jag testade själv stygnet på mitt broderi Provlapp XL som visades på föreningens jubileumsutställning Av hjärtans lust i Sickla 2022. Se fler exempel HÄR->


Här kommer en instruktion från Pintangle ->

Du måste nog träna några gånger innan du får kläm på hur man gör, men det är värt besväret. Fundera också på nya kreativa användningsområden.

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *