Sammanfattning av Punktemat

Nu har föreningen Skapande Broderi Stockholm avslutat Punk-projektet som pågått sedan januari. Vi har haft intressanta träffar och fina samtal då vi mötts på Stadsmuseet i veckovisa broderiträffar. I detta inlägg presenteras vad som hänt under projektet från den trevande starten till färdig utställning.

Bakgrund och förberedelser
Projektet startade med visningar av museet och fotoutställningen STHLMS PÄRLOR som öppnade redan i oktober 2023. Många medlemmar påbörjade arbetet med punkbroderier redan då, andra väntade till broderiträffarna startade i januari. Under våren anslöt även flera nya medlemmar till projektet.

Stadsmuseet producerade en gedigen fotobok med intressanta texter om punken. Kajsa Grytt var en av textförfattarna. Hon besökte vårt medlemsmöte under hösten, läste sin egen text och ledde ett samtal som klargjorde många frågor som vi undrade över.
Till en början var många medlemmar tveksamma till själva idén med punktema men Kajsas presentation gav kunskap och många fler blev intresserade.

Broderiuppgiften
Vi formulerade uppgiften att tolka punkens uttryck samt ramar för arbetet. Dessa hittar du HÄR->
Under tiden från den 24 januari till inlämningsdagen den 15 maj träffades vi varje onsdag till broderiträffar på Stockholms Stadsmuseum.

Resultatet
Det slutade så småningom med en att 65 brodöser presenterade 71 broderier i utställningen Punkbroderier – punken väcker känslor.
Klicka på bilden nedan för att se alla verk. Vernissage
Den 31 maj öppnade utställningen med en välbesökt och uppskattad vernissage.

Utställningen visas i Galleriet på Stockholms Stadsmuseum, plan 2. Till en vernissage hör något att dricka och något att tugga på.
Samspråk mellan medlemmar.
Vi samlades runt verken och utbytte tankar.
Lill Kinnegård och Eva Fagerholm var de enda som förstått klädkoden för en punkutställningen.

Folder
Till vernissagen producerade museet en folder som beskriver projektet. Den finns här->

Aktiviteter under utställningstiden
Den 5 juni och den 15 september håller två av föreningens medlemmar en publik workshop på temat Fritt Broderi för 20 personer med avstamp i utställningen. Uppgifter för deltagarna->
Under några dagar i under första halvan av juni kommer även några föreningsmedlemmar att vara värdar i utställningen.

Sista utställningsdagen
Den 15 september är sista utställningdagen och då är vi redan igång med nästa temabroderi som handlar om Stockholmskan.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *