Tolka punkens uttryck (UPPDATERAT den 14 april)

Tema Punkbroderi
De av oss som inte själva var en del av punkrörelsen tänker genast på säkerhetsnålar, skottsrutiga byxor och spretande frisyrer. Punken var extremt visuellt tydlig.
Punk är en subkultur som uppstod bland unga under mitten av 1970-talet, med rötter framför allt i Storbritannien. England gled baklänges nerför den ekonomiska tillväxtkurvan och släckte framtidshoppet för många unga. I Sverige föddes punken mellan förortens höghus och källarutrymmen. Den föddes i ilskan att inte passa in. I ilskan att inte vilja passa in i det som samhället och de vuxna erbjöd. Punken var en social protest. Den chockar och provocerar, och gav både sammanhållning och utanförskap.
Punken är en proteströrelse mot allt kommersiellt: musik, kläder och frisyrer. Man gjorde allting själv och inga förkunskaper var nödvändiga. Det skulle synas och höras att det var hemmagjort. Musiken är lättspelad och ofta aggressivt rå.


Broderiuppgiften är att tolka punkens uttryck.
Kanske i ett broderi som är opolerat och oförutsägbart. Kanske argt och politisk. Kanske inspirerat av musiken, kläderna, sminket. Kanske ömsint betraktande. Kanske som ett möjligt skivomslag.

Förutsättningarna vi har att förhålla oss till i denna uppgift:

  • Yttermåttet ska vara 30×30 cm.
  • Mjuk montering.
  • Broderierna kommer förmodligen hängas upp med klämmor vid utställningen. Om du inte gillar klämmor på ditt broderi måste du lösa upphängningen på annat sätt. (Detta ändrades senare)
  • Ett verk per person. Fler i mån av plats.
  • Anmäl ditt verk senast den 30 april. Anvisningar kommer i månadsbrevet för april. OBS! E-post till punkutställningen är  punk@skapandebroderi.se
  • Inlämningsdag den 15 maj. Tid meddelas senare.
  • Vernissage den 31 maj, kl14 för utställare, 15 för övriga.
  • Utställningen pågår till den 15 september.

Besök Stadsmuseet webbplats: https://stadsmuseet.stockholm/

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *