Inspirerande workshop med dragna trådar UPPDATERAT

Den 30 januari genomfördes det sista tillfället för  workshopen ”Fritt broderi med dragna trådar” ledd av föreningens medlem Birgitta Norbäck. Det är så roligt att bekanta sig med nya tekniker och att ta del av medlemmars kunskaper. Föreningens medlemmar är verkligen en rik kunskapskälla. 

Bilden visar ett broderi av Birgitta Norbäck.

Workshopen utlystes med 9 platser, vi fick 18 anmälningar och  dubblerade den så att alla fick plats. Varje grupp träffades under två eftermiddagar i Strindbergsmuseets sammanträdesrum, Röda rummet.

Workshopen inriktades på tekniken med de dragna trådarna. Man hinner inte mer under två eftermiddagar. Övrigt får vi brodera vidare på egen hand.
Bildserien som följer visar vad vi lärde oss.

Först markerade vi området där trådarna skulle dras ut. Markeringen gjordes trådrakt på ett relativt glesvävt linne. Kravet på tyget är endast att det är möjligt att dra ut trådar. Lägg också märke till att varje sida markeras separat. Det förenklar kommande moment.
Sedan klippte vi ett hål mitt i området. För att kunna påbörja utdragningen av trådar.
Därefter började det tidsödande arbetet att dra ur trådarna och lägga dem vid sidan om det markerade området.
Trådarna veks sedan in mot avigsidan av tyget och kanterna förankrades med täta langettstygn. Vår hemuppgift till nästa träff blev att slutföra detta moment.
Vid andra träffen lärde vi oss att sy runt de frilagda trådarna. Man tar en grupp trådar och snurrar ett garn fast och tätt kring dem. En hårt tvinnad tråd fungerar bäst. Börja med att sy några stygn som lätt kan petas upp och lämna en ände som sedan kan fästas på lämpligt sätt.
Nu börjar det roliga, att planera hur man vill att motivet ska utvecklas. Man kan dela grupper av trådar och lägga till eller ta bort efter önskemål. Man kan linda varje trådgrupp flera gånger för att få dem tjockare. Man kan laborera med olika garnkvaliteter och färger. Nu behöver man också spänna upp arbetet i en syring eller syram.
Man kan till och med klippa bort grupper av trådar om de sitter för tätt. Ungefär så här långt hann vi vid det andra tillfället. Nu får vi jobba vidare på egen hand.

Tack Birgitta för en trevlig workshop och ny kunskap.

Nu är det vår tur 
Nu gäller det för oss deltagare att använda det vi lärt oss i egna broderier. Det första exemplet visades i Facebookgruppen Fritt broderi några dagar efter det sista kurstillfällen. Se Cecilias fina tolkning här.

Söka inspiration på nätet 
De flesta broderier med denna teknik är träd av olika slag men man kan också hitta andra varianter. Pinterest är en bra källan för att hitta inspirationsbilder. Här följer 3 bilder från just Pinterest.

Ett motiv från Ryssland från m.ok.ru. Här ser man tydligt hur stammarna lindats flera gånger med olika trådar.
En bambuskog av Au fil du Léman.
Ida Brendstrup har vävt med nålen i stället för att linda runt trådarna.

Lycka till med att utforska möjligheterna med utdragna trådar.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *