Inför workshop

En liten teckning broderad med enkla stygn, främst förstygn och efterstygn eller dubbla förstygn, på en linneservett som matchar motivet. Fint återbruk.

Uppgift 1: 
1. Rita en teckning eller välj en bild du gillar, kanske en barnteckning.
2. Rita upp motivet på ditt bakgrundstyg (bland räcker det med konturer) med en spetsig blyertspenna. Tunna linjer är viktigt.
3. Brodera så att alla linjer täcks. Fyll sedan ut med fler stygn i de tomma ytorna.

Nästan alla stygn i denna bild är förstygn. Kanske det enklaste stygnet av alla. Så användbart. Vi ser också applikation som visar isflak och kobbar. Enkelhet med finess.

Uppgift 2:
Gör en komposition av mindre tygbitar. Sy fast dem med förstygn. Material valfritt.

Applikationer fastsydda med langett eller raka stygn.. I övrigt förstygn och raka ”Huller-om-buller”-stygn. Etiketter, solreflexer och skuggor i flaskorna med applikation och förstygn i cirklar.

Uppgift 3:
Klipp ut några motiv för applikation. Sy fast dem i kanterna med kaststygn/raka stygn och eller langett.


Uppgift 4:
identifiera så många stygn du kan hitta i detta broderi. Kan du sy dem. Öva!

Varför inte bygga upp ett broderi med bara ett stygn. Här Franska knutar i ull. Tätt, tätt.

Uppgift 5:
Träna på ett stygn. Sy massor av dem. Tätt,Tätt. T ex Franska knutar, Y-stygn, Kråkspark eller något annat stygn du vill träna.

Ytterligare ett broderi med bara ett stygn. Här raka stygn i ett hårt tvinnat garn så att stygnen blir distinkta. Längre stygn nedsydda med sytråd.

Uppgift 6:
Välj ett motiv du vill sy med raka stygn. Stilisera motivet så att det enbart innehåller raka linjer. Överför motivet till tyg och sy med raka stygn.

Fjärilen i Schattersöm, mindre ytor i plattsöm, på ett gammalt örngott/lakan med vitbroderi, också i plattsöm. Även de små gula blommorna är sydda med plattsöm. Fjärilen är inte sydd direkt på bakgrundstyget utan på ett annat tyg som sedan applicerats. En bra lösning eftersom man inte kan brodera direkt på spetsen.

Uppgift 7:
Fyll små ytor med plattsöm och större ytor med schattersöm.

Uppgift 8:
Sy schattersöm med färgväxling.