Adventskalender 2023

Anne Leijonmarck broderade denna kalender till utställningen Själens föremål och föremåls själ på Etnografiska museet våren 2022. Så här säger hon om om broderiet:

”Jag är sedan barnsben mycket road av adventskalendrar. De förmedlar för mig tradition, förväntan, trygghet och glädje. Jag ritade egna, sålde scouternas, gjorde paket-kalendrar till mina tre barn i minst 20 år och en korg till min kära svärmor i många år. Den varma känslan och stämningen som kalendern förmedlar inför julhelgen består år efter år.
Utförande: Ylleväv, mouliné- och lingarn. Stjälkstygn, kedjestygn, efterstygn och franska knutar.

Annes broderi inspirerade oss till att göra en adventskalender med stygnbeskrivningar. Den blev mycket uppskattad och många medlemmar önskade behålla den på hemsidan. Det blev starten på Stygnskolan.

Under våren och blev kalendern en stygnskola. De olika avsnitten redigerades om och utvidgades med fler exempel och varianter på stygnen. De publicerades på söndagar under tiden februari till första veckan i juli 2024.

Om du vill se adventskalenderns originalinslag sök då på ordet Lucka följt av datumnummer i den lilla rutan högst upp på webbplatsens startsida.

Både kalendern och Stygnskolan bygger på en rad inslag från internet.  Där finns ett överflöd av informativa blogginlägg, bilder och filmer som visar olika stygn. Vi har hänvisat till dessa i stället för att skriva egna. Kalenderns källor publicerades ett avslutande inlägg, som behålls i sin helhet. Se Eftertext HÄR->

Alla inlägg i stygnskolan finns HÄR->

23: Bayeuxstygn
22: Vävda Picostygn
21: Vävda stygn
20: Bladsöm
19: Van Dyke Stitch
18: Oyster Stitch
17: Korallstygn
16: Flätsöm
15. Hjul
14. Raised Cross Stitch Flower el Raised Buttonhole Stitch
13. Langett
12. Schattersöm
11. Plattsöm

10. Kråkspark
9. Knutar två varianter
8. Y-stygn med varianter
7. Stjälkstygn – mer än konturer
6. Stjälkstygn 
5. Varianter av kedjestygn
4. Kedjestygn
3. Efterstygn
2. Mer om förstygn
1. Förstygn