Plattsöm

I detta avsnitt visas två typer av plattsöm; liksidig plattsöm och oliksidig. Vi påminner också om att stjälkstygn kan ”växa” för att så småningom övergå i plattsöm. 

Liksidig Plattsöm med lika mycket tråd på rätsidan som på avigsidan.

Du känner säkert till Liksidig Plattsöm, kanske från monogram och märkning av lakan och handdukar. Det är är en tät söm som ofta användas för att täcka mindre ytor.

Från stjälkstygn till plattsöm
I avsnittet om stjälkstygn
visades hur man kan luta stjälkstygnet och successivt göra det bredare och bredare tills det till slut övergår i plattsöm. Användbart exempelvis om man vill sy ett löv med ett litet skaft.

Stjälkstygn behöver inte sys på en tunn linje. Det kan sys på en bredare linje. Luta stygnen över linjens bredd. Öka sedan stygnlängden successivt för att övergår i plattsöm .
Bilden visar ett ”återbruksbroderi” där plattsöm fyller små ytor, både på det äldre monogrammet och på de nyare stygnen. Detalj från broderiet Livet på ön, visat på utställningen ”Hemsöborna genom nålsögat” på Strindbergsmuseet hösten 2023. Broderat av Elisabeth Elfvelin.

I Oliksidig plattsöm hamnar det mesta av tråden på rätsidan av tyget. Man sticker upp nålen på kanten av motivet vid sidan om föregående stygn så att det bara blir ett litet stygn på avigsidan. Oliksidig plattsöm är vanlig i folkliga broderier för att hushålla med garnet.

Delsbosöm i Oliksidig Plattsöm med ganska långa stygn. För att inte få för långa flotteringar är dessa fästade med en ring av stjälkstygn. Broderat av Ulla-Britt Önnestam.
Avigsidan från ytterligare ett exempel på folkligt broderi med Oliksidig Plattsöm. Bild från digitaltmuseum.se.
Rätsidan från broderiet ovan.

Plattsöm kallas Satin Stitch på engelska. En variant är upphöjd plattsöm, Padded Satin Stitch. Man syr stygnen över en fyllning ev exempelvis några rader kedjestygn, stjälkstygn eller något annat stygn som fyller bra. Man kan även sy den över en fyllning av tjockare trådar.

Upphöjd plattsöm se instruktion från Royal School of Needlework.

Instruktion från Pintangle HÄR->
Royal School of Needlework har också en utmärkt instruktion HÄR ->

Att sy plattsömmen tät, jämn och fin kan vara en utmaning, men som alltid, träning ger färdighet.

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *