Korallstygn

Det finns många varianter på knutar. I tidigare inlägg har vi sytt knutarna ett och ett såsom Franska knutar och Långa knutar (Bullion knot). Man kan också sy knutar på en linje som beskrivs i detta inlägg. Vi tittar idag på Korallstygn.

.  Två bilder som visar hur man gör, den övre som en rak eller böjd linje, den nedre i zig-zag-form.
Korallstygn som bladnerv.

Korallstygn  är ett enkelt och effektfullt stygn, kul att sy dessutom. Det är lätt att det bär iväg i långa raka linjer eller böjda svängar i all oändlighet av bara farten. Du kan brodera stygnet tätt eller glest mellan knutarna.

Provlapp med lite vingliga och busiga korallstygn från Kalmar länshemslöjds webbplats.
… eller sy täta rader med korallstygn för att täcka ytor. Se mer här.

Korallstygn heter Coral Stitch på engelska.
Så här gör man Korallstygn:
Coral stitch – RSN StitchBank  HÄR->

Om du vill fördjupa dig i ämnet ”knutar på rad” rekommenderas denna artikel från Needle and Thread. Artikeln handlar egentligen om skillnaden mellan att brodera med tyget uppspänt i en ram och att hålla det i handen. (Sewn eller stabbed). I artikeln sys korallstygnet med två olika trådar i nålen, vilket ger en annorlunda effekt. Dessutom jämförs korallstygnet med en annan variant av knutar på rad, knutar på rad: Palestrinastygn.

Korallstygn lär du dig snabbt! Testa gärna med olika garnkvaliteter!.

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *