Rapport från Heléne Forsbergs workshop om Skuggor och transparens

Heléne Forsberg, mångårig medlem i föreningen och mycket kunnig brodös, höll den 15 maj en uppskattad workshop för nio medlemmar på temat Skuggor och transparens.

Heléne hade grundligt förberett sin workshop genom att göra i ordning ett fint materialkit till varje deltagare och som motsvarade de tre delarna i hennes workshop.

1. Den första delen var en genomgång av olika transparenta tyger, bland annat organza och tyll i siden, bomull och polyester och vi fick alla ett ark med prover på dessa. Heléne gick också igenom ett par olika sätt att sy fast tygbitarna på bottentyget.

Heléne visar upp provkartan med transparenta tyger som hon förberett.

2. I den andra delen fick vi pröva på att arbeta med skuggor genom att rita av en byggkloss eller en sten och även dess skugga på ett papper, göra en mönstermall och med hjälp av de tyger som ingick i vårt material påbörja ett broderi med en skuggeffekt. Heléne inspirerade oss genom att visa ett flertal exempel på stenar och byggklossar med skuggor som hon själv broderat.

3. Den tredje delen behandlade broderi med de transparenta tygerna. I vårt materialkit ingick bitar av olika färger och kvalitéer och vi fick på egen hand hitta på något att göra med dessa. På det sättet hann vi testa hur det är att arbeta med olika kvalitéer och hur dessa fungerar tillsammans. Vi provade också på att ”kapsla in” broderiet med tyll eller organza vilket gav ett annat utseende på broderiet beroende på vilken färg vi valde på tyllen eller organzan.

Ett exempel på ett broderi som Heléne förberett för denna workshop med olika transparenta tyger fästa med olika tekniker.
Heléne visade oss olika broderier som hon gjort som förberedelse för denna workshop.
Några exempel på deltagarnas egna arbeten under workshopen, både med skuggor och transparenta tyger.

Ett varmt tack till Heléne för en väl förberedd och mycket inspirerande workshop!

Text och bild: Birgitta Norbäck och Ylva Ternby.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *