Stjälkstygn

Ett av de bästa stygnen för konturer är Stjälkstygn. Men stygnet kan användas på många olika sätt. Så länge stygnet följer en linje, såväl rak som böjd är det lätt att sy. Ibland kan man få problem då linjen ändrar riktning, men du lär dig snart.

Sy stjälkstygn med tråden under nålen. Bilden kommer från Penguin & Fish

Att sy kurvor och hörn med stjälkstygn kan ibland vara knepigt.
Flera rader av stjälkstygn tätt tillsammans ger en speciell effekt och kan fylla ytor. Vitbroderi med konturer i stjälkstygn samt fyllning mellan konturerna i rader av stjälkstygn. Motiv inspirerat av ett skånskt yllebroderi men utfört i lin, vitt på vitt.

Stjälkstygn heter Stem Stitch på engelska.
En instruktion hittar du här ->

Upphovskvinnan till instruktionen är Sharon Boggon från Australien. Hon har ett omfattande Stygnbibliotek på sin hemsida och driver, sedan 2007, årslånga broderiprojekt på nätet som kallas TAST, (Take a Stitch Tuesday).

Stem Stitch contra Outline Stitch
Om man surfar runt på nätet och läser om stjälkstygn kan man bli  lätt förvirrad. Det finns nämligen ett snarlikt stygn som kallas Outline Stitch (svenskt namn saknas). Det sys på nästan samma sätt men tråden läggs ovan nålen. Att Stem Stitch och Outline Stitch ibland behandlas som synonymer gör det än mer förvirrande.
Läs mer om Outline Stitch på Needle’n Thread HÄR->

Bild från Needl’n Thread. Outline Stitch sys med tråden över nålen. Hur tråden är spunnen har betydelse för hur stygnen ser ut. (S-spunna och Z-spunna trådar beter sig olika. De flesta broderigarn är S-spunna.)
Klicka på bilden för att se en Youtube-film som visar de båda stygnen.

Kurvor och hörn
Filmen visar också att de båda stygnen beter dig olika i kurvor.
Hörn kan ibland vara knepigt. Se instruktionen från Needle ’n Thread HÄR ->
Artikeln från Penguin & Fish (länken till detta avsnitts första bild, högst upp på sidan) visar också hur man syr en 90-graders vinkel med själkstygn. Se punkt 5 i artikeln från Penguin & Fish.

Portugisiskt stjälkstygn
En trevlig variant av stjälkstygn är det portugisiska. Du kan nog se hur man syr i bilderna nedan. Pintangle har också en instruktion HÄR->

En variant an stjälkstygn, det portugisiska får illustrera denna lucka. Många av er kan ju redan sy själkstygn. Om inte så hittar du det ”vanliga” i instruktionen nedan.
Portugisisk variant av stjälkstygn för dig som redan känner till stygnet. Bilden kommer från StitchSchool HÄR->

Om du är nybörjare.Träna då på det vanliga stjälkstygnet. Om du vill fördjupa dig i stjälkstygn contra Outline Stitch föreslås läsning av artiklarna på Needln’ Thread. Gör också ett försök med kurvor och hörn. Varför inte testa den portugisiska varianten också. 

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>

 

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *