Förstygn med variation

Andra inlägget i Stygnskolan visar några varianter på förstygn, det fanns en bild i föregående inlägg broderade av Renée Rahn som visade varianter. Gå gärna tillbaka dit för att se hennes varianter. Förra avsnittet ->

Trädda förstygn, Wipped Running Stitch.

Trädda förstygn kan göras på på två sätt. Antingen trär man nålen uppifrån och ner, som i bilden ovan (Whipped) eller också trär du växelvis uppifrån och nerifrån (Laced). Genom att använda avvikande färg eller olika garner och grovlekar varieras stygnet.

Laced Running Stitch. Läs mer på Embroidery for Beginners HÄR ->

Dubbla förstygn: Först sys en rad med förstygn och därefter syr man tillbaka och täcker mellanrummen mellan stygnen. På så sätt bildas en linje som liknar efterstygn men med ett något annorlunda uttryck. Double Running Stitch på engelska. Royal School of Needlework visar hur man syr stygnet:
Instruktion HÄR->

Stygnet kan även användas för att täcka ytor. Double Darning på engelska. Instruktion HÄR->

Double Running Stitch. Bild från Royal School of Needlework.

En japansk variant, Ainu Running Stitch, hittar du HÄR->
Mer om Ainu HÄR->

Ainu Running Stitch. Bild från Pintangle.com.

En Youtube-video med många varianter av förstygn finns HÄR->
Filmen visar
Wipped and Laced Running Stitch. (Lägg märke till hur man använder nålens trubbiga ände.)
Interlaced Running Stitch
Looped Running Stitch
Ainu Running Stitch
Beaded Running Stitch
Beaded Smocking

Så här kan man också sy förstygn .Broderad av Guzzi Sue i Facebookgruppen TAST. Liknande teknik används i vitbroderier på svenska folkdräkter, t ex Sollerösöm.

Förstygn används i många traditionella broderitekniker såsom Kantha från norra Indien och Bangladesh. Broderiet nedan är inspirerat av just den tekniken.

Broderad av Riitta Nilsson inspirerat av Kantha. Publicerad som en kommentar till Lucka 1 i föreningens adventskalender 2023 i Facebookgruppen ”Vänner som gillar Skapande Broderi Stockholm”.

Lägg märke till hur granen är sydd. I stället för att sy varje gren för sig syr man förstygn längs stammen nerifrån och upp till toppen och därifrån tillbaka, uppifrån och ner. Detta upprepas tills grenarna fått det utseende man önskar. På så sätt kan man utforma vilket motiv som helst.

Hur använder du förstygn? Utforska varianter!

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *