Raised Cross Stitch Flower/ Raised Buttonhole Stitch

Detta är mitt absoluta favoritstygn. Jag hittade det av en slump då jag letade efter ett sätt att illustrera ”upphöjda pluttar” på ett kinesiskt musikinstrument, min förebild under temabroderiet på Östasiatiska museet 2016. Sedan har det bara fortsatt. Använder det så ofta jag kan, enkelt att sy, kraftfull och effektfullt.

Börja med ett korstyg, stick upp nålen mitt i krysset, trä benen på korsstygnet motsols med efterstygn.

Bilden visar hur man startar. Fortsätt sedan att sy efterstygn tills hela korsstygnet är fyllt med garn. Stoppa inte här utan sy ytterligare några varv, då reser sig stygnet och du får en reliefeffekt.

Det blev så småningom en väska med en kinesisk bronsklocka som förebild, från föreningens utställning på Östasiatiska museet. Här syns tydligt hur stygnet reser sig. Broderat av Ulla-Britt Önnestam. Bild på väskan finns HÄR->
Ytterligare ett exempel från ryggen på en väst. Yllebroderi.
Under föreningens tema Artificiell Intelligens på Tekniska museet illustrerar plupparna de noder som samlar information som ”intelligensen” lagrar och bearbetar.

Stygnet har två namn; Raised Cross Flower Stitch och Raised Buttonhole Stitch. Jag föredrar det andra namnet, dels för att det påminner om hur man trär tråden (i detta fall liknar efterstygn också ett enstaka langettstygn) och dels för att det inte direkt associerar till blommor. Stygnet kan användas till mycket mer än blommor men blommor är nog det vanligaste användningsområdet. Något svenskt namn på detta stygn har jag inte hittat.

En mer traditionell användning av stygnet. Visas av Susie W på Flickr HÄR->
Youtube-film

Två länkar till instruktioner:
Raised Cross Stitch Flower Stitch HÄR->
Raised Buttonhole Stitch HÄR->

Om du vill testa: Använd ett garn som fyller bra, t ex ull- eller pärlgarn och en nål utan udd.

Visst måste du testa detta stygn som är både roligt att sy och effektfullt. Någon liten plupp kanske passar på ett av dina broderier. Ha en fin broderistund!

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *