Kurser HT 2017

Föreningen arrangerar i regel  4 – 5 kurser per termin i samverkan med ABF Stockholm. Här presenteras kursprogrammet för höstterminen 2017.

Kurserna äger rum i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm. Du kan anmäla dig till kurs på http://www.abfstockholm.se eller per telefon 08-453 41 80. Ange i anmälan om du är medlem i Skapande Broderi Stockholm.  Medlemmar i föreningen får 250 kr.

Samarbetet med ABF innebär att föreningen förestår kursinnehåll och kursledare, ABF svarar för lokal och kursadministration. Du får kallelse och faktura med ytpost ett par veckor före kursstart. Kursanmälan är bindande. En direktlänk till kursanmälan hittar du (efter den 8/5) direkt efter kursbeskrivningen nedan.

Kursprogram hösten 2017

Spår av stygn
Datum: 9 september
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Ulla-Britt Önnestam, hobbybrodös, styrelseledamot i föreningen, folkhögskollärare. Blogg.
Beskrivning: Den här kusen är för dig som vill börja brodera men även för dig som har kommit igång redan. Vi arbetar på temat spår och gör en enkel skiss till grund för stygnövningar. Ett tiotal grundläggande stygn presenteras och övas. Den enkla skissen blir också en introduktion till fritt broderi. Material ingår i kursavgiften.
Ta med: Anteckningsblock, penna och trådsax. Har du något särskilt tyg eller tråd som du vill arbeta med ta med det, annars finns material på plats.
Pris: 455:- för medlemmar och 705:- för icke medlemmar
Materialkostnad: Inga kostnader för material tillkommer
Kursanmälan ->


Att arbeta med transparenta bilder 
Datum: Kursen flyttas till vårterminen 2018
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Britta Marakatt-Labba, textilkonstnär som berättar om samiskt kultur och vardagsliv i sina broderade bilder.  Hemsida.
Beskrivning: Under kursen delar Britta Marakatt-Labba med sig av sin kunskap och sin teknik. När man arbetar med transparanta tyger uppstår färgblandningar som kan jämföras med att arbeta med akvarell. Spännande möten med olika material och stygn. Denna kurs är en fortsättning av vårens kurs i berättande broderi, men vi tar även emot nya kursdeltagare som har broderivana och viss erfarenhet av att bygga upp en broderad bild.
Ta med: Olikfärgade tyger, transparanta tyger, genomskinligt material tex plast/papper, broderitrådar i olika färger grova och tunna, sax och nålar.
Pris: 2165:- för medlemmar och 2415:- för icke medlemmar
Materialkostnad: Tråd kan köpas på plats, betalas direkt till ledaren kontant/kort/swish.
Kursanmälan ->


Färgprakt och så lite svartvitt
Datum: 21-22 oktober
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Henriette Ousbäck, textilkonstnär. Hemsida. Blogg.
Beskrivning: Vi lär oss gestalta ett höstligt tema i collage/ applikationsform och arbetar vidare med olika stygn och grafiska, svartvita tyger. Fokus ligger på komposition, färg och form.
Pris: 1 850 för medlemmar, 2 100 kr för icke medlemmar
Ta med: Vitt bottentyg, små tygbitar (läggs i gemensam hög) i olika kulörer och kvalitéer, tydligt grafiska tyger i svart/vitt. Sax, sy- och knappnålar, trådar och garner, spännram ca 30×30 cm, Anteckningsblock/bok och litet skissblock, blyertspenna, linjal. “Samla gärna på olika höstbilder att ha som gemensam inspirationskälla. Ta gärna egna bilder. Missa inte detaljerna. Ta närbilder, ta det oväntade, det förbisedda!
Kursanmälan ->


Kanthabroderi – traditionellt och på nytt sätt 
Datum: 18 –  19 november
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Anna Granberg, utbildad vid Opus School of Textile Art och Middlesex University London- Embroidery och har en Bachelor-of-Art-examen i broderi. Arbetar idag som Bild- och formlärare på Estetiska gymnasieprogrammet i Västerås. Hemsida.
Beskrivning: Första dagen lär du dig om det traditionella Kanthabroderiets ursprung, tradition, material och tekniker. Du får pröva att göra de olika stygnen och formerna och arbeta på ett traditionellt sätt. Nästa dag experimenterar vi och prövar nya sätt att använda kanthastygnen på. Vi tar hjälp av intuitivt tecknande för att komma loss och hitta mönster och former.
Ta med: Olika tunna bomullstyger, genomskinliga tyger/chiffonger både en- och flerfärgade att bygga upp det moderna kanthabroderiet med. Till det traditionella broderiet använder vi tunna bomullsgarner alt silkesgarner och till det experimentella/nya broderiet olika tjocklek och kvalitet. Ta även med skissblock och pennor.
Pris: 1 365:- för medlemmar och 1 615:- för icke medlemmar
Materialkostnad: Till första kursdagen tar kursledaren med en del material. Det blir ingen extra kostnad för detta.
Kursanmälan ->


Berättelser med stygn
Datum: 9 december
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
KursledareJennie McMillen, Master of Arts i textilkonst vid HDK. HemsidaLäs mer här.
Beskrivning: Med inspirerande bilder som ger dig uppslag till olika ingångar på sätt att brodera berättande, inleder vi dagen. Du kommer att få underlag som hjälper och överraskar dig till att skapa en berättelse som du kan illustrera med stygn. Genomgång av olika stygn delvis efter önskemål i gruppen. Fokus ligger på att hitta en berättelse och ge liv åt den med stygn istället för ord. En dag som öppnar upp för broderiets möjligheter och ger dig nya tankar och spår som du kan undersöka framöver. Passar både för dig som aldrig broderat och för dig med större vana från olika broderier.
Ta med: Valfria tyger och broderitrådar, sax och nålar. Material till självkostnadspris finns att köpa på plats, betalas kontant till ledaren.
Pris: 745:- för medlemmar och 995:- för icke medlemmar.
Kursanmälan ->


För samtliga kurser gäller att du bör ta med kallelsen till kursstart. På kallelsen står i vilket rum kursen kommer att hållas. I kurstiden inkluderas en lunchrast på 45 minuter. Du kan antingen ta med en lunchlåda eller gå ut på stan och äta. Det är i dagsläget osäkert om vi kan värma mat i anslutning till kurslokalen.

VÄLKOMMEN TILL VÅRA KURSER!