Kurser HT 2018


Föreningen arrangerar i 3-4 kurser per termin i samverkan med ABF Stockholm. Här presenteras kursprogrammet för höstterminen 2018.

Kurserna äger rum i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm och är ett samarrangemang mellan föreningen och ABF, Stockholm. Du kan anmäla dig till kurs på http://abfstockholm.se/cirklar-kurser/kurser-och-studiecirklar/ eller per telefon 08-453 41 80.

Medlemmar i föreningen får 250 kr rabatt på kurspriset. Ange i anmälan om du är medlem i Skapande Broderi Stockholm. Kursanmälan är bindande. En direktlänk till kursanmälan hittar du direkt efter kursbeskrivningen nedan.

Kursprogram hösten 2018

image

Brodera på stickat
Datum: 6 september, därefter ytterligare 3 ggr under hösten
Tid: 12-14
Lokal: ABF-Huset, Bohusrummet 5 tr
Cirkelledare: Ulla-Britt Önnestam
Beskrivning: Detta är en studiecirkel där vi utforskar ämnet tillsammans. Kursen administreras av föreningen, inte av ABF.
Läs mer HÄR->
Pris: 150 kr, ingen medlemsrabatt.
Anmälningsblankett ->
FULLTECKNAD – ställ dig på reservlista


image

Att arbeta med transparenta bilder 
Datum: 15-16 september
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Britta Marakatt-Labba, textilkonstnär som berättar om samiskt kultur och vardagsliv i sina broderade bilder.  Hemsida.
Beskrivning: Under kursen delar Britta Marakatt-Labba med sig av sin kunskap och sin teknik. När man arbetar med transparanta tyger uppstår färgblandningar som kan jämföras med att arbeta med akvarell. Spännande möten med olika material och stygn. Denna kurs är en fortsättning av en tidigare kurs i berättande broderi, men vi tar även emot nya kursdeltagare som har broderivana och viss erfarenhet av att bygga upp en broderad bild.
Ta med: Olikfärgade tyger, transparanta tyger, genomskinligt material tex plast/papper, broderitrådar i olika färger grova och tunna, sax och nålar.
Pris: 2 165 för medlemmar och 2 415 för icke medlemmar
Materialkostnad: Tråd kan köpas på plats, betalas direkt till ledaren kontant/kort/swish.
FULLTECKNAD – ställ dig på reservlista HÄR->


image

”Inchies” – små broderier med oändliga möjligheter
Datum: 6 oktober
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Heléne Forsberg, textilkonstnär.  Hemsida.
Kursbeskrivning: På kreativa sätt och med olika material arbetar vi i formatet 3×3 inches (ca 7,5×7,5 cm). Lekfulla uppgifter och övningar i komposition, färg och form med individuella lösningar. Rutorna kan sedan arrangeras på flera olika sätt: Vi inspireras av varandra och testar möjligheter med broderierna vi hunnit göra under dagen.
Ta med: Ditt vanliga sykit, blyertspenna, litet skissblock, papperssax, knappnålar. Broderitrådar/garner i valfria kvaliteter och olika färger. Paljetter, pärlor, knappar, fina spetsar om du gillar sådant. Olika tyglappar i formatet 12×12 cm och mindre. Tyglapparna blir dina personliga komplement till kursledarens förberedda materialkit.
Pris: 495 kr för medlemmar och 745 kr för icke medlemmar.
Materialkostnad: Materialkit 40 kr. Betalas kontant eller med Swish. I materialkitet ingår bl.a. flera tillskurna mallar och preparerade tygbitar mm för att vi ska spara tid under kursdagen. Därför bör alla kursdeltagare köpa materialkittet.
FULLTECKNAD – ställ dig på reservlista HÄR->


image

Ännu fler spår av stygn – broderi med struktur och relief
Datum: 10 november
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Ulla-Britt ÖnnestamBlogg.
Kursbeskrivning: Detta är tredje steget i en rad fristående stygnkurser. Denna gång arbetar vi i ull med med stygn som skapar struktur och relief. Du bör behärska grundläggande broderistygn, men deltagande i tidigare stygnkurser inget krav.
Ta med: Egna trådar av olika material att komplettera med. Ta också med ytterligare ett glesvävt bakgrundstyg i bomull eller lin, (om du vill sy på annat material än ull). Broderisax, knappnålar och synålar, både med och utan udd. Papper och penna.
Pris: 495 kr för medlemmar och 745 kr för icke medlemmar.
Materialkostnad: Kursledaren tar med bakgrundstyg och broderitrådar i ull som kostar 50-100 kr. Betalas kontant eller med Swish.
FULLTECKNAD – ställ dig på reservlista HÄR->


image

Naturbild – fritt maskinbroderi med applikation
Datum: 8 december och 9 december (2 endagarskurser)
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Heli Saarne.
Kursbeskrivning: Vi går igenom material, som kan användas vid fritt maskinbroderi och använder stoppsömmen på  symaskinen för att sy en liten naturbild ca 15 x 20 cm. Man kan ha ett eget eller kursledarens foto som förlaga.
Ta med: Egen symaskin (Rengör och olja symaskinen inför kursen). PRESSARFOT FÖR STOPPSÖM eller BRODERI. Förlängningssladd för symaskinen. Tomma undertrådsspolar för att spola tråd som kursledaren har med sig. Symaskinsnålar och knappnålar. Sax, blyertspenna, markeringspenna (t.ex. Prim Trickmarker där färgen försvinner av sig själv) samt tråd i olika naturfärger och gärna egna stadiga tyger, typ enfärgad lakansväv.
Pris: 495 kr för medlemmar och 745 kr för icke medlemmar.
Materialkostnad: Kursledaren tar med material (tyger, chiffonger, brodyrtråd, vlieselin mm). Kostnad 50-100 kr, betalas kontant till kursledaren.
Anmälningsblankett till lördagskursen finns HÄR->
Anmälningsblankett söndagskursen finns HÄR->


Fyra av höstens kurser leds av medlemmar i föreningen. En kort presentation av dessa kursledare finns HÄR->