Kurser VT 2020

Föreningen arrangerar i 3-4 kurser per termin i samverkan med ABF Stockholm. Här presenteras kursprogrammet för Vårterminen 2020.

Kurserna äger rum i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholmoch är ett samarrangemang mellan föreningen och ABF, Stockholm.

Den 2 december öppnas kursanmälan på ABF:s webbplats. Du kan då anmäla dig till kurs genom att klicka på länken till anmälningsblanketten under respektive kursbeskrivning nedan eller per telefon 08-453 41 00.

Medlemmar i föreningen får 275 kr rabatt på kurspriset. Ange i anmälan om du är medlem i Skapande Broderi Stockholm. Kursanmälan är bindande. 


Kursprogram våren 2020

Spår av stygn
Introduktion till fritt broderimed en liten designövningEtt 10-tal grundläggande broderistygn och presenteras och övas. Inga förkunskaper krävs.
Tid: Lördagen 25 januari kl 10:15–16:00 + extrainsatt kurstillfälle söndagen den 26 januari eftersom det första är fulltecknat
Kursledare: Ulla-Britt Önnestam
Ta med: Bakgrundstyg i bomull eller lin, broderitrådar, broderinålar, med och utan udd. Ta även med trådsax, en blyertspenna och anteckningsmaterial.
Kursledaren tar med: broderimaterial om du inte har eget. Du får ett litet kompendium med stygnbeskrivningar.
Materialkostnad: 40 kronor för broderimaterialet. Betalas kontant eller genom Swish.
Kurspris: 465 för medlemmar, övriga740 kr

Qrazy Quilt

En dag full med inspiration i crazy quilts galna värld.
Vi går igenom grunderna för att sy en traditionell crazy quilt. Den skapas genom att sy samman spillbitar av vackra tyger, siden, sammet, trasa men inte lump. Du syr en mångfald av broderisömmar med olika garner, kombinerar med knappar, band och pärlor.
Tid: Söndagen den 16 februari 2019 kl 10:15–16:00
Kursledare: Mari-Ann Castenvik, medlem i föreningen och textillärare.
Pris: 495 för medlemmar, övriga 745 kr

KOMMENTA: DENNA KURS ÄR EN DUBBLERING AV HÖSTENS KURS SOM HADE MÅNGA ANMÄLDA PÅ RESERVLISTAN. Även denna kurs är fullsatt med ytterligare 9 personer på reservlistan. Man kan fortfarande anmäla sig. Det blir en ny kurs söndagen den 5 april.
Anmälan till extrakursen den 5 april ->


Mossa Mylla Murket trä

Utgångspunkten är skogsmarkens biotop, en bild av förmultnande organiskt material, som en metafor för tidens gång, en inspiration till att arbete med tyg och stygn. Det är en övning i färg, form och komposition och i att manipulera tyg. Vi bygger upp, skikt för skikt, vi gömmer och vi integrerar. Genom att kombinera applikation, broderi med olika garner och grovlekar och manipulation, kan vi skapa mångfacetterade bilder där begrepp som bakgrund, komposition, riktning, färg och bildfokus blir elementära grundbegrepp. 
Tid: 21-22 mars kl 10:15–16:00
Kursledare: Henriette Ousbäck
Ta med: Vitt bakgrundstyg broderitrådar i mossa- mylla- naturfärger, i blandade kvaliteter och grovlekar, broderinålar med udd, pärlor och annat ”blingbling” om du gillar det. Ta även med trådsax, syring och fingerborg om du vill använda det samt anteckningsmaterial.
Pris: 1 850 för medlemmar, övriga 2 125 kr

Sy en marsma med yllebroderi
En marsma är en praktisk sypåse med plats för det viktigaste. Den håller ordning på nålarna, saxen, trådarna och annat nödvändigt. Kursen tar upp hur man överför sin skiss till tyget genom att ”pricka” sin förlaga, samt en genomgång av några användbara grundstygn och applikationsmetoder. Inga förkunskaper krävs men viss syvana underlättar.
Tid: 25-26 april kl 10:15–16:00
Kursledare: Eva Rosander
Ta med: Kläde eller vadmal till utsida och fickor, ca 70x20cm, samt bomullstyg till foder 120×30. En meter fint band till kantband. Trådar i ylle, bomull och/eller lin (det du vill brodera med). Saxar för tyg och papper samt broderinålar och en grov stoppnål med spets. Blyertspenna och anteckningspapper.
Kursledaren tar med: Tyg och trådar, om du inte har eget, samt material för prickning. Kursdeltagarna får ett litet kompendium med mall och stygnbeskrivningar.
Materialkostnad: 100 kronor för kläde och ett urval trådar, 30 kronor för materialet till prickning och kompendium. Till självkostnadspris kommer det att finnas ett visst extra material. Betalas kontant eller genom Swish.
Kurspris: 965 för medlemmar, 1 240 kr

Fler spår av stygn
Med tillgång till ett begränsat antal grundläggande stygn som behärskas väl har du bra verktyg att utforma broderier med eget uttryck. Under denna dag fördjupas kunskapen om grundläggande stygn och dess variationer.
Tid: Lördagen 16 maj kl 10:15–16:00
Kursledare: Ulla-Britt Önnestam
Ta med: Om du har, ta med bakgrundstyg i bomull eller lin, broderitrådar i olika grovlekar och material, broderinålar, med och utan udd. Ta även med trådsax, en blyertspenna och anteckningsmaterial. Syring och fingerborg är bra hjälpmedel men inte helt nödvändigt.
Kursledaren tar med: broderimaterial om du inte har eget. Du får ett litet kompendium med stygnbeskrivningar.
Materialkostnad: 40 kronor för broderimaterialet. Betalas
kontant eller genom Swish.
Kurspris: 465 för medlemmar, 740 kr