Inför workshop i FRITT BRODERI på Stadsmuseet den 5 juni 2024

Vi  kommer att utgå från broderierna i utställningen, Punkbroderi – punken väcker känslor, och studera hur brodöserna utformar sina verk. Sedan påbörjar vi ett eget litet broderi.

Uppgifterna nedan visar på några olika sätt att inspireras och lära sig av broderierna i utställningen. Det är inte meningen att vi ska göra allt detta. Fritt broderi innebär ju att man gör som Heléne Forsberg uttrycker i sitt broderi JAG SYR SOM JAG VILL.

Maivor Ströms PUNKTJEJ är utställningens profilbild, en applikation med enkla stygn. Kan du identifiera kråkspark, franska knutar, stjälkstygn, kedjestygn, efterstygn och korsstygn. Kan du sy dem? Vilket vill du lära dig?

Uppgift 1: 
1. Testa något av stygnen i detta verk. Du kan sy på fri hand eller rita upp ett motiv med en spetsig blyertspenna.Tunna linjer är viktigt.
2. Brodera så att alla linjer täcks. Fyll sedan ut med fler stygn i de tomma ytorna.

Eva Fagerholms porträtt PIMME är också en applikation med ett foto som förlaga. Hur har hon löst det? Kläderna, huden, håret, hängslena, bakgrunden? Har du ett foto som du skulle vilja brodera?

Uppgift 2
1. Leta i din telefon efter ett foto som kan inspirera dig till ett broderi. Du kan välja en detalj t ex en form, en färgkombination ett budskap el. dyl.
2. Teckna ett förenklat motiv på ett papper. Klipp ut motivet så att det kan användas som mall. Överför sedan till ditt bakgrundstyg.

Gudrun Eks TRYGGHET ATT VARA TVÅ använder också enkla stygn. Förstygn är mest framträdande. Det finns också andra stygn. Kan du identifiera dem? Granska även materialval och lösa föremål som använts.

Uppgift 3
1. Välj någon yta du vill fylla i ditt motiv. Du kan fylla med tyg (applikation), garn eller stygn. Se hur förstygn och raka stygn används i motivet ovan. Se också hur bottensömmar använts i motivet nedan.
2. Gör en komposition av mindre tygbitar. Sy fast dem med förstygn.

Kajsa Silléns HARDCOREPUNK – SITT INTE OCH GNÄLL visar bottensömmar, en hårtofs i flossastygn samt udda material såsom nät, blixtlås ock säkerhetsnålar.

Uppgift 4
I utställningen finns udda materialval och små föremål som kompletterar stygnen. Har du något sådant du skulle vilja använda? Till exempel en skinnbit, en spets ett blixtlås.

Britt Bisell har valt ett traditionellt material, räknelinne, för broderiet PUNKSYMBOLER. Lägg också märke till texten, i små diskreta stygn, som mer liknar en skugga i bakgrunden.

Uppgift 5
1. Testa några stygn på en liten bit räknelinne.
2. Sy fast det lilla provet på ditt bakgrundstyg

Klicka på bilden så visas utställningens samtliga broderier.

Uppgift 6:
1. Välj en bild i utställningen som ”talar till dig”.
2. Hittar du någon detalj i den bilden som du vill använda i ditt eget broderi?

Vi vill också tipsa om föreningens stygnskola som presenterar olika stygn för såväl nybörjare som vana brodöser. Se här->

LEK OCH EXPERIMENTERA MED TYGER, STYGN OCH OVÄNTADE MATERIAL.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *