Tyvek och Angelina

Tre kurser under hösten handlar om udda material och bakgrunder. Under vår senaste kurs Brodera med mera, den 1 oktober 2016,  lärde vi oss att gå till byggvaruhuset för att skaffa bakgrundsmaterial till våra broderier. Under föregående kurs, om 3-dimensionellt broderi tipsades vi om trädgårdsbutikens sortiment. Under nästa kurs får vi lära oss att kombinda screentryck med broderi.

Den 1 oktober träffades vi åter på ABF-huset till en experimentell kursdag med överraskande material. Vår textila verktygslåda utökades med Tyvek och Angelinafibrer.  Asta Levinson-Persons ledde en välplanerad och inspirerande kursdag, där vi hade gott om tid att bekanta oss med nya material.

Asta hade dukat kurslokalen upp med material och verktyg. Förutom material till tre broderier på varje arbetsplats fanns, böcker och pärmar med inspirationsmaterial, ca 200 broscher broderade av Asta, textilfärger, strykjärn och värmepistol. Även blåslampa och lödkolv hade kunnat vara lämpliga verktyg, men för en dag fick detta räcka.

imageVårt materialpaket, bestod av linnetyger, Angelinafibrer, material till en brosch och ett kompendium med inspirerande bilder och nyckelord som gav ideer om allt från stygn till färdig produkt.

Asta inledde med en genomgång av olika udda och ovanliga material som vi kan använda i våra broderier. Sedan satte vi igång med att måla, både direkt på tygerna och på Tyvek. Asta rekommenderade textilfärger från Mats Künzl. Här ser vi hur bakgrundsfärgen på en brosch växer fram.

image

Vad är då Tyvek och Angelina?
Tyvek är ett polyetenmaterial för fuktisolering vid byggen. Det släpper igenom fukt i form av vattenånga men inte vatten. Materialet finns på byggvaruhusen i ofantligt stora rullar. Asta föreslog att vi skulle kontakta mindre handlare, byggare i bekantskapskretsen eller fråga runt på byggarbetsplatser för att få tag på rimlig mängd material. En kursdeltagare tipsade om, att man kan fråga amerikanska vänner. Materialet används nämligen i kuvert i USA.

Bilden nedan visar Tyvek målat med textilfärg
image

När Tyvek behandlas med värmepistol ändrar det karaktär samtidigt som färgen fixeras.
image image

Förvandlingsproceccen går väldigt snabbt. Man ska ta det försiktigt och arbeta på ett värmetåligt underlag, t ex en metallplatta. Lokalen måste vara välventilerad, eftersom det bildas ångor, som förmodligen inte bör andas in. Tyvärr kunde man inte öppna fönstren i ABF-huset, men om du gör detta hemma, se då till att ångorna vädras ut snabbt.

När grundmaterialet var klart var det dags att börja brodera. Här ser du starten på en brosch.
image

Angelina är syntetiska  fibrer som också kan bearbetas med värme. Man stryker mellan bakplåtspapper, gärna av silikon, annars fastnar allt på strykjärnet. Fibrerna smälter ihop med varandra när de hettas upp. Angelinafibrer kan köpas på nätet, t ex från Canvas i Göteborg. Här ser vi ett broderi växa fram med Angelinafibrer i botten.

image

Här följer några blandade bilder från kursdagen.

image image image image image image image imageimageimageimageimageimageimage

TACK Asta för en intressant kursdag!

 

Dela denna post:
Facebooktwittermail

En kommentar på “Tyvek och Angelina

  1. Heja, heja Asta ! Ser ut att ha varit en informativ och trevlig kurs !!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *