I bottensömmens rutor ryms både enhetlighet och fantasi

Utställningen Medeltida bottensömmar öppnade den 22 maj. Vid den välbesökta vernissagen invigningstalade Historiska museets 1:e antikvarie med ansvar för museets textilier, Amica Sundström samt föreningens ordförande Ingela Gréau. Broderierna visas i Gotiska hallen på Historiska. Utställningen pågår till den 25 augusti 2019.

Under våren 2019 har medlemmarna i föreningen träffats på museet varannan onsdagskväll för att utifrån museets medeltida broderier inspireras till att använda bottensömmarnas olika stygn i nya former. Uppgiften var att på en yta av 10×10 cm göra sin tolkning. Sammanlagt är det 77 rutor som broderats av ett sjuttiotal av föreningens brodöser.

Historiska museet har en rik och varierad samling av medeltida kyrkliga broderier. Många av dem är broderade med olika sorters bottensömmar som läggsöm, klyvsöm, plattsöm, atlassöm och schattersöm. Dyrbara material som silke, guld eller silvertråd täcker tygets yta. Som underlag används stadiga linnetyger. Motiven är ofta föreställande och knyter an till bibliska berättelser. Mellan de föreställande formerna finns ytor som är av mer dekorativ karaktär.

För museets öppettider se deras webb www.historiska.se

Det var många som kom till vernissagen.
Det går att variera 10x10cm på hur många sätt som helst. Här är några.
Mycket att se och mycket att granska.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *