Tolkning av broderuppgiften “Spår av medeltida liv”

Under hösten kommer föreningen Skapande Broderi Stockholm att visa verk i Historiska museets medeltida utställning. Våra verk är ett resultat av studier av medeltida textilier och särskilt de sömmar som användes under medeltiden. Textilier från Historiska museets textila samlingar, visning av medeltidsutställningen på Historiska museet samt en föreläsning på Medeltidsmuseet har varit våra gemensamma inspirationskällor. Sedan är det upp till förenings medlemmar att göra egna tolkningar av temat “Spår av medeltida liv”.

Inlämning av verk sker den 18 september. Bland de inlämnade verken kommer museet att välja ut de som bäst kompletterar museets befintliga utställning.

Vi har fört en dialog med Historiska museet om hur temat kan tolkas och vi har kommit fram till tre tolkningar:

1. Spår som finns kvar i dag av medeltiden, byggnader, konst, föremål på museer och i kyrkor osv.

Från Medeltidsrummet på Gotlands fornsal, Visby

2. Hur levdes livet under medeltiden? Scenerier, kända händelser, krig, över/underklass, yrken, fester, kläder, smycken osv.

Medeltida kam från Örja, Skåne. Under medeltiden var kammar med dubbla tandrader populära

3. Moderna uttryck som bygger på medeltida formspråk, tekniker etc. och/eller eget skapande inspirerat av medeltida föremål/företeelser i ett helt nytt sammanhang, som kanske inte vid första ögonblicken för tankarna till medeltiden. Sådana tolkningar bör förklaras vid behov.

Ibland kan medeltida tolkningen synas långsökt. Namnet Bauhaus anspelar på en medeltida byggnadshytta och blev en symbol för en plats där hantverkare, arkitekter och konstnärer kunde samlas och arbeta tillsammans.
(Wikipedia: Bauhausskolan, Tyskland, 1919-1932)

Vi håller oss till svensk (nord europeisk) medeltid, ca 1050 – 1527. (Medeltiden började mycket tidigare i andra delar av Europa. )

Storleken på våra verk är fri, men vi uppmuntras att inte göra för stora verk då det kan bli ont om utrymme. Våra verk kommer att hänga på nu tomma ytor i museets medeltida utställning.

Vernissage i oktober i medeltidssalen.

Obs! Endast medlemmar i Skapande Broderi Stockholm kan bidra med verk.

Från historiska museets hemsida: Bonad från Skogs kyrka i Hälsingland. Inventarienummer: 15275. Foto: SHM
Bonad från Skogs kyrka i Hälsingland. Inventarienummer: 15275. Foto: SHM
Från historiska museets webb

Besök gärna Historiska museets hemsida för inspiration till din egen tolkning. Sök bland utställningar, artiklar, föremålsdatabas mm.

Välkommen med ditt bidrag den 18 september!

2 kommentarer på “Tolkning av broderuppgiften “Spår av medeltida liv”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *