Möte med Henriette Ousbäcks bildvärld

Till föreningens verksamhetsmöte, som hålls varje oktober, bjuder vi in intressanta och inspirerande föredragshållare. Det var ett sextiotal medlemmar som, förutom de sedvanliga mötesförhandlingarna, lyssnade till textilkonstnären Henriette Ousbäcks föreläsning Se genom nålens öga.

Inte oväntat började Henriettes berättelse i den tyska barndomens sagovärld. Det första broderiet visade de förskrämda ansiktena av de barn som tagits av Kornhäxan. I Tyskland, som i de flesta länder, skrämde man tidigare barnen med onda sagoväsen, allt för att hålla dem borta från det som var farligt eller värdefullt. I Sverige skrämdes barnen bland annat med Brunnsgubben för att hålla dem borta från den farliga brunnen. Att ha barnen springande i växande gröda ville man ju inte, så genom att skrämma dem med att de kunde tas tillfånga av Kornhäxan höll man dem borta från åkrarna.

Att Henriettes föreläsning tog avstamp i det mytiska och mystiska förstår man när hon visade sina broderier. Berättelser, sagor och poesi är det som sätter igång hennes fantasi och skapar de bilder som är hennes konst. I de allra flesta fall börjar arbetet med en skiss ”för att veta vart man är på väg”, men ibland gör hon små, små snabba broderier utan långa förberedelser och där nålen och tråden tar kommandot över hjärnan. Dessa tillfällen beskriver Henriette som nästan meditativa tillstånd.

Två sorters stygn dominerar hennes arbetssätt – dels att genom enkla upp-och-ner stygn måla motivet, ibland i lager på lager och kors och tvärs, och dels genom att använda det yttäckande Bayeuxstygnet.

Henriette hade tagit med sig några verk som vi fick tillfälle att se närmare på. Särskilt inspirerande var det att se några av de tredimensionella broderier hon också gjort. Generöst och oväntat skänkte Henriette ett av sina monterade broderier till verksamhetsmötets lotteri. Det behöver nog inte påpekas att lottförsäljningen fick en extra skjuts!

Läs mer om Henriette Ousbäcks konst: http://www.ousback.net/ och https://henrietteousback.com/

Del av ett större broderi med vallmoblommor.
Studie av lavar i serien Mossa, mylla och murket trä.

Bilderna är lånade från hemsidorna ovan.

(I mars 2020 håller Henriette en kurs på temat Mossa Mylla Murket trä. Håll utkik här på hemsidan när kurserna presenteras. Anmälan öppnar den 2 december,)

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *