Märta Måås Fjetterström på slottet

Hon såg sin design som musik . Hennes skisser kan ses som noter. Väverskor liksom musiker tolkar noterna på sitt eget sätt. Därför produceras mattor av Märtas kompositioner även idag.

Föreningen medlemmar besökta slottet för en guidad visning av utställningen om Märta Måås Fjetterströms verk. Utställningen visade endas Märtas kompositioner och inte sådant som tillkommit efter hennes död 1941. Nya tolkningar av Märtas verk visades också. Många mattor kom från privata ägare och ett 10-tal från kungahuset.

22 förväntansfulla medlemmar väntar i Rikssalen på att visningen ska börja. I bakgrunden Silvertronen. (Denna sal användes för riksdagen under ståndsriksdagen.)
Vita Spetsporten – ett praktverk. Nyvävd matta, ett välkänt populärt MMF-verk uppvävt i många versioner och storlekar. Denna matta är ännu inte levererat till beställaren. Den är mer 40 kvadratmeter stor och ligger under Silvertronen. Det är det första man möter då man stiger in i Rikssalen.
Vår guide, med kraftfull stämma och stor berättarglädje lotsade han oss genom utställningen.
Svarta Trädgårdsmattan. Inspirerad av Märtas barndomshem, prästgården i Vadstena, omgivet av stora ekar. En populär komposition som vävts upp i flera versioner. Finns idag på Handelsbankens direktionsrum och i Högsta domstolen.
Detaljer av Höga Visan och Ordspråksmattan (t v).
Gustav den VI Adolf inredde det sk ”vardagsrummet” på Ulriksdals slott i tidsenlig Art Deco-stil med möbler av Carl Malmsten och matta av Märta Måås-Fjetterström.
Staffan Stalledräng: För denna väv fick hon sparken. Hemslöjden ville ha skånska motiv men hon gjorde en egen modern komposition. Motgången ledde så småningom till en egen verkstad och beställningar från kapitalstarka privatpersoner och företag.
Svenska Amerikalinjen beställde 37 meter av den vackra kompositionen Ängarna.
Rutig blå halvflossa och Joakim beställdes av kungahuset
Joakim vävdes till Stockholmsutställningen 1930 och visades senare på den Internationella scenen. 1937 beställdes den av prinsessan Sibylla till Haga slott.

Det finns mycket mer att se på utställningen av framgångssagan. Märta Måås-Fjätterström har till och med beskrivits som Nordens Picasso. Utställningen pågår till den 19 april 2020. Läs mer på Kungliga slottets hemsida ->

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *