Allt hänger samman – Broderiuppgift 2

Många är redan färdiga med den första broderiuppgiften på Etnografiska museet och tisdag den 12 april 2022 ska den lämnas in. Nu är det dags för broderiuppgift 2. Den ska vara klar i september. Datum för inlämning återkommer vi till lite senare.

Allt hänger samman

Utställningen Human Nature illustrerar genom sin scenografi hur allt hänger samman. Utställningens tematiska ”kokonger” binds samman genom slingriga trådar och vill visa att om människan manipulerar någon del i naturen påverkas helheten på ett varaktigt sätt. I broderiuppgiften ska du tolka hur du uppfattar att Allt hänger samman.

Det finns både nedslående och hoppfull utveckling för naturen och klimatet. Mycket görs för att förbättra förutsättningarna för en hållbar framtid, både på individuell och politisk nivå. Alla val vi gör har konsekvenser, på gott och ont, men vi kan alla bidra och göra något.

Några exempel –

Om vi ser tillbaka i tiden togs DDT ursprungligen fram i den goda avsikten att bekämpa malariamyggan, men efter några års användning visade forskning, med miljöaktivisten och biologen Rachel Carson i spetsen, att DDT påverkade naturen, lagrades i vävnad och anrikades för varje steg i näringskedjan.

I vår plaststinna nutid hamnar mängder av plast i havet, dels genom att sjöfarten dumpar skräp i haven, men plasten förs också till havs genom floder, regn och klimatkatastrofer. I haven bryts den ner till mikroplaster som fiskar får i sig, och vi människor får det genom att äta fiskarna. Man har nyligen upptäckt mikroplaster i människors blod.

Inom det textila området pågår en aktiv påverkan för att vi ska köpa färre nya plagg, laga de som gått sönder och prioritera material som ull, lin och hampa i stället för överkonsumtion av billiga bomullsplagg. Bomullsodling är en av världens mest kemikalieintensiva och vattenkrävande grödor.

Förutsättningarna för broderiuppgift 2

Uppgiften har ett enda fast krav – För att illustrera det gemensamma temat ska alla broderier ha med en RÖD TRÅD. Du väljer själv hur du löser det men när alla våra broderier visas på utställningen ska man uppfatta att det finns en RÖD TRÅD och att Allt hänger samman.

Allt annat är fritt – fri storlek, valfritt material, hård eller mjuk montering, 3D – du väljer.

Lycka till!

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *