Kurser 2016

Årets kursprogram bjuder på hela 7 kurser med lika många olika broderitekniker och kursledare. Våra kursledare väljs med omsorg. De är skickliga brodöser som bjuder generöst på sina kunskaper och erfarenheter.

Kurserna äger rum i ABF:huset på Sveavägen 41 i Stockholm om inget annat anges i kursbeskrivningen. Du kan anmäla dig till kurs på http://www.abfstockholm.se eller per telefon 08-453 41 80. Ange i anmälan om du är medlem i Skapande Broderi Stockholm.  Medlemmar i föreningen har i regel 200 kr rabatt på kursavgiften. Kursanmälan är bindande.

En av vårens kurser sker i samarbete med ABF-Norra-Storstockholm och hålls i en skola i Täby för att få tillgång till symaskiner.

Kursprogram våren 2016

Brodera på ylle
Datum: Två kurser, lördagen den 13 februari och extrakurs pga stort intresse söndagen den 6 mars
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-huset, rum – se kallelsen från ABF.
Kursledare: Carina Olsson
Beskrivning: Av vadmal, garner, pärlor och paljetter skapar du ditt fantasibroderi med stygn och applikation. Traditionella materia, mönster och tekniker inspirerar dig att brodera frodiga blommor, främmande djur och varma hjärtan.
Carinas broderier utgår från folkkonst och tradition. Hon blandar ofta material som ull, bomull, silke och plåt och lägger gärna till tofsar, kavelfransar i sina fantasifulla och färgstarka verk. Carina är uppskattad kursledare bland annat på Sätergläntan och Handarbetets vänner. Hon är medförfattare till boken ”Brodera på ylle” från Hemslöjdens förlag.
Pris: 550 kr för medlemmar och 750 kr för icke medlemmar.
Materialkostnad: Ev en mindre kostnad, betalas kontant till kursledaren under kursen.
 Kursanmälan->


Fritt broderi
Datum: Lördagen och söndagen den 16 – 17 april
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
KursedareLena Lundgren
Beskrivning: Nu galopperar stygnen…
En helg fylld med gamla, nya och påhittade stygn, travstygn, skrittstygn, galoppstygn. Vi strävar efter harmoni, balans i färg och form, mellan stygn och bakgrunder. Vi skapar mönster genom olika tekniker, tonvikten är dock lagd på stygnen. Lite bling bling, kaos och oordning samt slumpen gör oss sällskap. Tänk på ditt favoritstygn, hur kan det varieras?
Lena Lundgren är keramiker med egen verkstad i Kalmar. Hon arbetar oavbrutet med fritt broderi vid sidan om keramiken. Författare till boken ”Med egna stygn – brodera fritt ur hjärtat”, 2008. Lena vann Guldnålen 2004, 2008 och Silvernålen 2006.
Pris: 1350 kr för medlemmar och 1550 kr för icke medlemmar.
Materialkostnad: 40 kr, betalas kontant till kursledaren under kursen.
Kursanmälan ->


Maskinbroderi
Datum: Lördagen den 21 maj
Tid: 10 – 16
Lokal: Textilslöjdsalen, Ytterby skolgränd 6, 18338, TÄBY
Kursledare: Gun Aschan
Beskrivning: Gun är en skicklig kursledare från Handarbetets vänners skola och en lika skicklig och prisbelönt konstbrodös på Handarbetets vänners ateljé. Vi provar, experimenterar och improviserar utifrån några temaförslag, med en vanlig symaskins sömmar och pressarfötter.Resultatet blir oftast en överraskning, som beror på hur man utnyttjar material och symaskinens möjligheter.
Pris: 460 kr för medlemmar och 660 kr för icke medlemmar.
Materialkostnad: Ev en mindre kostnad betalas kontant till kursledaren under kursen.
Kursanmälan ->
OBS! Anmälan per telefon till 08-505 868 12 ABF Norra-Storstockholm


Kursprogram hösten 2016

Att manipulera tyg – vidareutveckling i 3 dimensioner
Datum: 10 – 11 september
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Henriette Ousbäck
Beskrivning: Med lust och fantasi manipulerar och bearbetar vi tyg för att bygga upp tredimensionella former. Därefter fortsätter vi att pynta, smycka och dekorera med nål, tråd och stygn.
Det blir olika sätt att undersöka, experimentera och pröva form- och färgidéer.
Pris: 1575 för medlemmar, 1775 för icke medlemmar
Materialkostnad: Ev en mindre kostnad, betalas kontant till kursledaren under kursen.
Kursanmälan ->


Brodera med mera
Datum: 1 oktober
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Asta Levinson-Persson
Beskrivning: Fantasins värld får stå öppen för en utflykt med gamla och för stunden nybildade stygn, en promenad på färgernas vindlande stigar, ett besök hos strukturerat material, i en lekstuga för en dag.
Pris: 460 kr för medlemmar, 660 kr för icke medlemmar.
Materialkostnad: Ev en mindre kostnad, betalas kontant till kursledaren under kursen.
Kursanmälan ->


Screentryck och broderi
Datum: 19 november
Tid: 9:30 – 15:30
Kursledare: Ann-Marie Alskog
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Beskrivning: Vi trycker mönster med thermoscreenramar (screentryck) på egna tyger, som vi sedan broderar på. De som vill trycker även på disktrasor, handdukar, örngott, tygkassar, t-shirts, skjortor eller fina papper som man kan brodera på. Vid tryckningen använder vi thermoscreenramar med färdiga motiv.
Pris: 530 kr för medlemmar, 730 för icke medlemmar.
Materialkostnad: 75:-/person tillkommer för bl.a. textilfärger.
Ta med: Egna tyger av bomull eller lin, gärna egenfärgade/flamfärgade samt ev handgjort eller annat fint sugande papper. Orgzana om du har. Förkläde, handduk/filt- eller tygbit att lägga under trycket. Broderigarner i olika färger, passande till tygerna. Synål, sax.
Övrigt: Ram med eget motiv kan beställas, för den som önskar, minst 2 veckor före kursen på mail ann-marie.alskog@homail.com. Motivet kan vara ett eget foto, gamla texter/dokument, skisser, mönster eller teckningar. Pris och storlek på screenramarna finns på www.thermoscreen.n.nu.
Kursanmälan ->


Applikation och broderi i lekfull kombination
Datum: 3 december
Tid: 9:30 – 15:30
Lokal: ABF-Huset, se kallelsen från ABF
Kursledare: Anneliese Frenssen
Beskrivning: Vi arbetar med olika målade eller tryckta tyger i bomull, ull eller siden. Vi gör applikationer med spetsar och broderar fritt. Det färdiga broderiet sätts fast på ett brevkort eller kanske ett fint gratulationskort.
Välkommen med din leklust och fantasi.
Pris: 460 för medlemmar, 660 för icke medlemmar
Materialkostnad: Ev en mindre kostnad, betalas kontant till kursledaren under kursen.
Kursanmälan ->