Helsingfors – en reseskildring

Garn-grismunkar-finsk tango med röda kavajmannen-piroger med äggsmör och ännu mera garn….

11 skapande brodöser gjorde vår första gemensamma broderiresa 1-3 mars.

Premiärturen gick till Helsingfors som tog emot oss med strålande sol och gnistrande snö – det var minus elva grader. Det hindrade inte de härdade ståndspersonerna på Salutorget att bjuda ut vackert konsthantverk. Redan här fingrades det på handgjorda bronssmycken och inköptes garnsatser till ljuvliga mönsterstickade vantar.

Vi promenerade upp längs Esplanaden vek av till Senatstorget där vi besökte en charmig liten Galleria inrymd i ett sekelskifteshus med fina butiker och en tillfällig hantverksmarknad i den öppna Ljusgården. Så mycket vackra garner i kvalitéer som är svåra att hitta i Stockholm och i underbara färger.

Efter att ha botaniserat och shoppat bland allt vackert promenerade vi upp till Designmuséet och utställningen av nutida japansk ”Fibert Art” som ju var vårt huvudmål för resan. Vi fick en suverän visning av en otroligt spännande och innehållsrik exposé av hur olika textila tekniker kan användas i stora, skulpturala former och i monumentala former. Här blandade urgamla japanska hantverkskunskaper med modern konceptkonst -resultat var både imponerande och inspirerande….

Vi såg också en spännande modeutställning av märket ”Ivana Helsinki” i muséets källare, med kollektioner från hela 2000-talet. Spännande tygtryck på bomull –en alldeles egen modevision som uppmärksammats internationellt.
Efter välbehövlig fika i muséets café och en titt i shopen började ett intensivt handlande. De flesta frossade i den jättelika( 3 stora fullproppade rum) garnaffären ”Menita” som låg mittemot muséet. Ett otroligt urval , svårt att välja; själv handlade jag 7 meter tovade ”tarmar” i ull för att ha som bas för broderade smycken. Ett fynd för 9 kr/meter.

Några av oss fastnade på Akademiska bokhandeln som låg mitt emot Stockmans där utbudet av handarbets –och hantverkstidningar var överväldigande; för att inte tala om avdelningen för textilböcker dvs ett bokpalats i fyra våningar. Rekommenderas varmt. Några av oss fikade på anrika Fazers en upplevelse av kafékultur från förr i tiden.

Till slut tog vi spårvagnen ner till hamnen och båten där en härlig middagsbuffé väntade oss. Efter att vi njutit av god mat och gott vin samlades vi i ett konferensrum för att skapa tillsammans.

Gunilla och Åsa visade oss nålbindning, andra broderade på medhavda projekt eller satt och stickade. En trevlig kväll med med mycket skratt och nya kontakter som slutade i en del gungeligung och som övergick i storm.

Men vi kom helbrägda iland med mycket garn och roliga minnen, nya vänner och brinnande lust att göra om äventyret, trots stormen.

Önskemål om att nästa resa går till Tallinn i augusti och Helsingfors i sept för att besöka Hantverksamässan ” Käden taito” som på svenska betyder ” Handens skicklighet”. Bara namnet är ju lockande.

Vid pennan Lill Kinnegård foto: Gunilla Bauer

(Posten kopierad från föreningens gamla hemsida)

Designmuseet i Helsingfors 
Menita – på finska

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *