Fritt broderi med Lena Lundgren 16-17 april 2016

Hej! Det här inlägget om upplevelser från kursen är skrivet av mig, Heléne Forsberg, som var en av deltagarna:

Vår fantastiska lärare Lena Lundgren (se bilden nedan), som är textilkonstnär och keramiker, hann med att ge oss fyra olika broderiövningar under kursens två dagar. De syftade till att vi skulle komma vidare i vårt eget skapande med hjälp av ny inspiration, olika tekniker och att gå från skiss till broderi. Stort fokus låg på genomgångar med direkt feedback och diskussioner om komposition, färg och form. Så spännande och lärorikt att se hur olika vi deltagare valde att utföra de olika broderiuppgifterna! Beslutsfattanden och ibland stygnövningar skedde flera gånger under tidspress vilket var en stor utmaning för mig som brukar jobba så långsamt när jag planerar mina broderier. Men jag gillade det!

På väggen bakom Lena hänger broderier från en av övningarna: Vi använde papper, penna, tyg och tråd och fick vägledande instruktioner.
1 Lena Lundgren

Så här gjorde jag…
svartvitt 1

De vårliga blommorna var en snabb komma-igång-övning som var fylld med spännande inslag och oväntade direktiv från Lena i processen fram till resultatet.
1b

Min blomma ska nog få några fler stygn på hemmaplan senare. Eller så inte… Alla övningar man gör behöver ju inte resultera i färdiga verk, utan kan förbli just övningar.
förbättrad

På följande bilder syns delar ur min process från uppgiften ”Från skiss till broderi”: Lena handledde oss bland annat i hur man på flera olika sätt kan skapa bakgrunder.

1. Min skiss. Målad bakgrund och en växtdel.
2a

2. Jag lägger fram lite olika material i färger som kan passa som bakgrund ihop med mitt gröna, medhavda bottentyg…
2b

3. Börjar klippa till och nåla fast:
2c (2)

4. Bestämde mig för att vända upp och ned på bakgrunden och förstora löven för att bilden skulle bli mer intressant. Har broderat ganska länge på det här arbetet eftersom jag fortsatte hemma under lördagskvällen. Det var ju så roligt! Det här broderiet kommer jag att montera på något sätt. Kanske saknas fortfarande lite värme i bilden, eller fler stygn i bakgrunden? Jag brukar inte jobba med varken den här färgskalan eller motivbilden i vanliga fall så jag är verkligen glad att ha tänjt på mina gränser och lärt mig se nya möjligheter.
2e

Här syns även de andra kursdeltagarnas broderier i ”från skiss till broderi”. Men tyvärr inte deras skisser eftersom jag var så inne i kursen att jag inte kom ihåg att fråga om jag fick fota deras skisser förrän det var för sent. Alla broderifoton blir ju förstås också så mycket bättre av att tas i närbild så att man ser stygnen. Men här kan man se variationen i alla fall.
CIMG7394 (2)
3c
3b

Varmt tack Lena Lundgren och alla medbrodöser för två fantastiska dagar med hög kreativitetsfaktor. Vilken innehållsrik och givande kurs!
Vänliga hälsningar
Heléne Forsberg 

P.S. Den fjärde övningen blev väldigt klurig och variationsrik. Kan du till exempel gissa vad det här är för ett ord?
CIMG7401

Text och bild: Heléne Forsberg

Dela denna post:
Facebooktwittermail

2 kommentarer på “Fritt broderi med Lena Lundgren 16-17 april 2016

  1. Vilken fin beskrivning av kursen! Bilderna visar också så talande om processen! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *