Kärl och skulpturer 3-D former i textil

Den 10-11 september 2016 hölls en inspirerande kurs av Henriette Ousbäck med 14 ivriga och engagerade deltagare. Kursens tema var kärl och textila skulpturer. På två dagar kan man bara snudda vid detta stora ämne, men vi fick bekanta oss med användbara tekniker och material. Nu gäller det att med fantasins hjälp omsätta det vi lärt.

Henriett kom med en hel koffert full med inspiration. Hon presenterade den ena formen efter den andra.
image
image
image
image

Sedan packades materialet upp. Det var varken tyger eller trådar. Vi förstod att nu gäller det att tänka i nya banor.

Ur Henrietter kassar kom fiberduk av den typ man ser ligga över trädgårdslanden på vårarna, både vit och svart, papperssnören, jutesnören och grova garner i olika material. Detta skulle användas tillsammans med medhavd Softbinder, ståltråd och avbitartång.

Softbinder skapade lite problem. Vi förstod inte riktigt vad det handlade om på förhand och frågade i trädgårdsbutiken, vars personal inte heller förstod. Vi kom därför till kursen med olika typer av material att binda upp växter med men tillräckligt många hade hittat den äkta varan och delade med sig till oss andra. Så här ser den ut när den används i trädgården.

image

Vår första uppgift blev att klä Softbinder med papperssnöre och sedan linda det med ett tunnare snöre i avvikande färg. Sedan formades skulpturer, först en bottenplatta, därefter fri fantasi. Henriette har fångat de flesta av våra skulpturerna på sin blogg HÄR->.

image

Softbinder var ett trevligt material att jobba med, enkelt att klä och enkelt att forma. Det kan säkert användas på många olika sätt; kläs och dekoreras med många olika material. Under kursen begränsade vi oss till svart/vitt. Jag ska köpa massor med Softbinder. Det här var roligt.

Nästa uppgift var att klippa remsor av fiberduk och tvinna samman dem med pappers- eller jutesnören. Resultatet blev ett stadigt snöre som användes för att formade en skål. Våra egentillverkade snören  sammanfogades med olika metoder. Vi fick några förslag och testade oss fram. Själv sydde jag med svart sytråd, med samma typ av zig-zag jag använder för att fålla en kjol. Andra lindade grov tråd eller tunnare papperssnören i “åttor” runt två varv av materialet. Vissa testade med langett. Vi fick tipset att googla på korgflätning för att få fler tips om hur man skulle kunna bygga sin skål.

Skålarna kan därefter fyllas med något vackert; strandfynd, tyll, fjädrar mm.

image

Andra dagens började med att vi tillverkade “piggar”. Dessa var enkla att göra. En kvadratisk bit fiberduk nöps ihop på mitten. Sedan virades snören runt. Enkelt och effektfullt.

image

Under eftermiddagen den andra kursdagen stod valet mellan att laborera med fiberduken enligt Mossa-Mylla metoden, som Henriette presenterat under tidigare kurser, eller bygga en konstruktion i ståltråd, som sedan kläddes in med fiberduk. De flesta av oss valde ståltrådskonstruktionen. Detta var ett pilligt och tidsödande moment där varje liten delfigur i konstruktionen skulle kläs in var för sig. Det gäller att spänna fiberduken väl och sy fast den runt ståltrådskonstruktionen med små langettstygn eller kaststygn, tätt. Många bilder finns på Henrietts blogg, både hennes egna inspiratonsexempel och resultat från kursarbetena. HÄR->

image

image

Till sist ett par boktips för den som vill gå vidare:

image image

Tack Henriette för en fantastisk kurs och för rapporterna på din blogg.

Tack alla kursdeltagare för allt ni delat med er.

Tack Christina Sandberg för bilderna från kursen.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *