Bottensöm är toppensöm

Ett nytt år och ett nytt museum. Från januari 2019 träffas vi varannan onsdag på Historiska museet i Stockholm, och varannan vecka fortsätter vi att ses på Postmuseum. Vi börjar samarbetet med Historiska genom att sy bottensömmar.

Vid årets första träff välkomnades föreningen av Historiska museets 1:e antikvarie med ansvar för de textila samlingarna, Amica Sundström, som berättade om museets medeltida textilier. Förutom att titta på några textiler i utställningarna fick vi dessutom fick möjlighet att på riktigt nära håll studera några av museets medeltida rariteter. Det är en ynnest vi är tacksamma för eftersom textilerna är sköra och varje gång de hanteras måste det ske med stor omsorg.

Årets första uppgift på Historiska museet är, att utifrån de medeltida broderierna, inspireras till att använda bottensömmarnas olika stygn. En både rolig och utmanande uppgift. Bitarna ska sedan sys ihop till ett gemensamt stycke. Att få lära sig mer om bottensöm kommer att bli toppen! Fortsättning följer.

Matsäcksrummet på Historiska museet är ett bra rum att brodera i – praktiskt och ljust.
Vid första träffen diskuterades uppgiftens upplägg.
1:e antikvarie Amica Sundström på Historiska museet.
Att få studera ett medeltida broderi
nära och utan skyddande monter är nästan svindlande.
Detaljstudie av medeltida bottensömmar.

Stygnbibliotek för medeltida bottensömmar Illustrationerna är ur Anne Marie Franzéns bok Prydnadssömmar under medeltiden.

Variation på dubbel läggsöm II
Variation på dubbel läggsöm
Vanlig läggsöm
Schattersöm
Sammetssöm och öglesöm
Nerdragen läggsöm och dubbel läggsöm
Pärlbroderi
Neddragen läggsöm
Lasursöm
Korssöm och efterstygn
Klyvsöm och stjälksöm
Klyvsöm
Dubbel läggsöm
Atlassöm

Till Historiska museet och en film om medeltida textilier.

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *