Det ofullständigas charm

Löst spunna trådar av enklare silke och broderade med mer svepande former berör nästan mer än det perfekta.

Silke har alltid varit ett exklusivt material och därför har även det enklare råmaterialet i tillverkningen tagits tillvara. Till exempel silket från de kokonger som fått kläckas till nya fjärilar. För att komma ut ur puppan har fjärilens spott löst upp kokongens sericin (ett klistrigt protein) och silkestrådarna har därmed blivit kortare. De fibrerna har man sedan spunnit till trådar. Idag, nära 600 år efter att man broderat med trådarna, ser man att de under årens lopp snott upp sig. Kanske var det också så att det enklare materialet användes av inte lika tekniskt fulländade brodörer eller brodöser. Men charmen är det inget fel på!

Det spunna silket har snott upp sig och bildar en lös yta av läggsöm.
Hej! Det är fantastiskt att få ögonkontakt.
Detalj av läggsömmen på ett broderat kors från 1400-talet. Alla bilder är från samma broderi. Det finns idag på Historiska museet i Stockholm, men kommer från Österhaninge kyrka.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *