Tack men inte hejdå

Den 11 december var dagen för årets sista broderiträff på Historiska museet och vid det tillfället passade vi också på att tacka 1:e antikvarie Amica Sundström för ett år av samarbete. Genom Amica har vi fått komma nära de medeltida broderierna i museets samlingar och guidats genom dåtidens stygn och sömnadssätt. Det har varit roligt, lärorikt och inspirerande. Tack!

Men samarbetet fortsätter ytterligare en tid både genom kommande och planerade utställningar. Till att börja med öppnas broderiutställningen Spår av medeltida liv på söndag 15 december 2019. Den utställningen visar broderier som inspirerats av museets utställning Medeltida liv. Med utgångspunkt i de utställda föremålen, och i studier av medeltida företeelser, har föreningen medlemmar ägnat några månader åt att brodera motiv inspirerade av dessa. Det har resulterat i ett fyrtiotal broderier som visar såväl bevarade medeltida byggnader och föremål, som fria tolkningar av berättelser, religion och musik. Utställningen pågår till mitten av mars 2020.

Parallellt med det har inlämningen av guldskinnsbroderier till nästa utställning börjat. Den kommer att öppna senare i vår och hänga över sommaren 2020. Men det har vi anledning att återkomma till senare.

I januari börjar vi vårt samarbete för år 2020 med Tekniska museet i Stockholm. Väsensskilt men precis lika intressant!

Amica Sundström, 1:e antikvarie, textil, Historiska museet i Stockholm
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *