Marsma-kurs

Äntligen blev den av – den i våras uppskjutna kursen ”Sy en marsma med yllebroderi”.  Kursen görs i samarbete mellan Skapande Broderi Stockholm och ABF. Under två dagar i gemenskap kändes tillvaron nästan som före pandemin. Nu håller vi tummarna för att höstens kommande kurser också kan hållas.

Efter månader av corona- isolering var helgens kurs (19 – 20 sept 2020) särskilt efterlängtad av både deltagarna och kursledaren Eva Rosander. Tillsammans försvann vi in i broderibubblan under en helg av intensivt sömmande. I det folktomma ABF-huset hade vi tilldelats ett stort och ljust rum som tillät avstånd och gav möjlighet att breda ut oss med trådar och tyger.

Förutom att komponera ett motiv innehöll kursen en genomgång av hur man överför sin skiss till tyget genom ”prickning”. Dessutom gick vi igenom hur man monterar ihop marsmans olika delar och lager, så att de som valde att ägna mer tid åt att brodera ska klara av att göra det avslutande arbetet hemma. Att hinna sy en marsma på en helg är en utmaning så mönsterkonstruktionen var förberedd, men skapandet i färg och form var helt individuellt. Och vilka fina marsmor som skapades!

En marsma är en praktisk sypåse med plats för det viktigaste. Den håller ordning på nålarna, saxen, trådarna och annat nödvändigt. Ordet marsma (ibland masma, maschma eller pasma) är samiskt till sitt ursprung och betyder pung eller påse. Traditionellt var de mindre än de vi syr numera.

Det finns nästan inget som är så tyst som en sykurs i koncentration.
Man kan aldrig få för många. I entusiasmen över sin färdiga marsma klippte brodösen till ytterligare två innan kursen tog slut.
Man kan också applicera ett broderi man gjort i ett annat sammanhang.
Eller använda både applikation och broderi.
Eller skapa ytor med täta stygn.
En nöjd och nyfrälst brodös.
Men störst är ändå stoltheten över en helt färdig marsma.
Insidan.
Utsidan.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *