Jugend i vår tid – första uppgiften på Strindbergsmuseet

Gardinkappa i kretong. Mörkröd med ljusare röda blommor, jugendslingor. Tillverkad ca 1900 och använd t.o.m. 1912. Ursprungligen använd i matsalen hos August Strindberg på Drottninggatan 85, Stockholm. Inköpt 17/11 1908 hos Boström & Boström, Drottninggatan 18. Hela 18 mtr, kontant betald 34,20 kr enl. räkning i Kungliga biblioteket. Källa Digitalt museum.

Första uppgiften till samarbetet år 2023 med Strindbergsmuseet kallar vi ”Jugend i vår tid”

Kärt barn har många namn brukar man säga. Med Jugendstilen är det så. Vi kallar det Jugend i Sverige likaså i de tysktalande länderna, i England säger man Art Nouveau med engelsk intonation. I Frankrike förstås L´art Noveau på franska. Oavsett vad vi kallar den stod stilen för något nytt, något ungt, vid sekelskiftet 1900. Så nytt att ingen visste hur den skulle se ut. Det fanns många parallella sätt att uttrycka den på. Ibland med mjuka blommiga vegetativa former, ibland med strama raka linjer. Allt var tillåtet.

Det var jugendstilen som var modern när August Strindberg inredde sitt hem i Blå Tornet på Drottninggatan, idag Strindbergsmuseet. Att välja det nya moderna var ett medvetet och självklart val.

Den 8 november visar Camilla Larsson, intendent på museet, Strindbergs lägenhet och samlingarna. Efter det börjar vi att brodera på uppgiften men fortsätter att ha våra veckovisa broderiträffar på Etnografiska året ut. Ta med ditt medlemskort och visa det i kassan om du vill besöka Strindbergsmuseet på egen hand under nov/dec. Från januari 2023 kommer vi ha broderiträffarna på Strindbergsmuseet.

Broderiuppgiften är att hitta din inspiration i hemmets inredning eller i husets arkitektur. Utmaningen är att göra en ny tolkning av det du ser. Till exempel:

Välj ett fragment att förstora.
Eller välj ett mönster du hittar och vrid det som i ett kalejdoskop.
Bryt sönder något av inredningens mönster och stapla dem som klotsar.
Ta en detalj och ge den neonfärger.
Eller förstås på något helt annat eget sätt.

Uppgiften heter ”Jugend i vår tid”. Du ska brodera något nytt, någon ingen sett tidigare. Utförande bestämmer du själv. Inlämning under februari.

LYCKA TILL

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *