Studiebesök på Länsmuseet Gävleborg

 

Tolv medlemmar och tre gäster deltog på visningen av Hedvig Ulfsparres textilsamling på Länsmuseet Gävleborg den 14 november 2023.

 

Ibland är det roligt att gå en praktisk kurs för att lära sig en ny broderiteknik. Andra gånger är det intressant att höja blicken och lära sig något om de som aktivt gjort något för att bevara det hantverk och den konst vi i föreningen ägnar oss åt. Visningen av Hedvig Ulfsparres textilsamling var en sådan.

På vindlande vägar möttes två eldsjälar, Hedvig kom med sin adliga titel och sjuksköterskeexamen till den ekonomiskt oberoende brukspatronen Per Eriksson på Hofors bruk. De blev inte ett par men fann varandra i det medvetna arbetet att förändra herrgården i den moderna stilen präglad av Arts and Craft, samtidigt som Hedvig började arbetet med att bygga upp textilsamlingen.

Hedvigs samlande var målmedvetet och starkt präglat av den goda smaken och handens arbete. Vid 1900-talets början kom nya industriella tekniker och syntetiska färger som kom atthota det hantverksmässiga och genuina. Hennes avsikt var att samla de goda förebilderna. Att uppmärksamma allmogens broderier och vävnader betydde i Hedvig Ulfsparres fall att också ge utförarna uppmärksamhet. Bland annat beskriver hon i uppsatsen Hemslöjdsarvet ”…kvinnor begåvade med omdöme, skicklighet och oförvillad blick, med finaste uppfattning om vad naturen ger och med stark känsla för ornamentikens rytm och avvägning i trofast anslutning till sina släktmödrars gärning, låtit växa fram som sina händers verk.”Ett erkännande så gott som något!

I sin strävan hade hon kontakt med idel textila kändisar; Thyra Grafström, som ledde NK:s textilverkstad, Märta MååsFjetterström, textilkonstnär och företagare, och en hel rad textilkonstnärer vars namn blivit kända i sen tid; Annie Frykholm, Maja Sjöström, Ellen Ståhlbrandt, Hilda Lilienberg med flera. Lilly Zickermann, grundare av föreningen Svensk hemslöjd, hade också en självklar plats i nätverket runt Hedvig Ulfsparre.

Vi hade beställt en visning av den tematiska utställningen om Hedvig Ulfsparre och Per Eriksson kallad Smaken och Kapitalet, visad av intendent Kristina Lindkvist på museet.Kristina passade även på att visa några av museets moderna textila konstverk innan vi visades Textilrummet. I hundratalet draglådor och skärmar kan man på nära håll studera broderier, vävnader, spetsar och mycket mer därtill. Där kan man med lätthet få en timme att gå i flygande fläng.

Efter en kopp kaffe och besök i butiken kanade vi på isblankavägar tillbaka till stationen, bara fem minuter bort. Om du inte var med denna gång så åk dit ändå – museet är väl värt en utflykt även på egen hand.

En film om Hedvig Ulfsparre
https://youtu.be/nXuj1t1nWUU?si=O9wJB_uZI_AkoJnr

Länk till utställningen
Smaken och kapitalet | Länsmuseet Gävleborg (lansmuseetgavleborg.se)

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *