Eva Fagerholm presenterar sitt sätt att brodera

Eva Fagerholm visade nyligen några av sina broderade porträtt och berättade hur hon bygger upp sina motiv. Hon använder olika material och lägger till små detaljer för att göra det personligt. Porträtten är ofta utformade som collage.

Vi var 9 personer som inspirerandes av presentationen i Stadsmuseets lilla klubbrum. Fler ville vara med, men lokalen begränsade deltagarantalet. Det var första gången Eva gjorde en presentation av detta slag. Hon kom väl förberedd med visningsmaterial och en väl genomtänkt plan för presentationen. Många av oss försökte gå händelserna i förväg genom att ställa frågor men Eva höll fast vid sin plan och lät lugnt och metodiskt saker och ting komma i en logisk följd som hon planerat.

Först visades foton på broderade porträtt varav flera var sålda eller blivit gåvor.  Joe Hill, Mikael Bellman och många kända artister var motiven.
Detta porträtt av Thåström är Evas bidrag till föreningens kommande utställning Punkbroderier. Här visas prov på flera av hennes tekniker. Broderi med tunna trådar, gärna sytråd, applikation, lösa delar i stället för broderade (scarf och hängslen). Bakgrunden är en blandning av teckning med textilpennor och stygn.
Jimi Hendrix stora burriga hår är uppbyggt av ett svart tyg i botten och broderade stygn på det. Den blommiga kragen och jackan är applikation. Halskedjan är en lös kedja fäst i broderiet.
Peps Persson fick en plastblomma bakom örat och en fläta i skägget av tråd. Hans ”skjorta” är delar av en blus som slaktades för ändamålet. Håret och kepsen är applikation med stygn. Ett intressant sätt att kombinera olika tekniker och material.

Utformningen av porträtten börjar med ett foto, där man först renodlar kännetecknade drag och utesluter sådant som är ovidkommande.
Därefter överförs motivet till chiffong med en penna. Chiffongen läggs på bakgrundstyget och sedan är det dags att börja brodera.  På många av porträtten kunde vi se ett tunt lager av chiffong på det färdiga porträttet, men det var faktiskt inget vi tänkte på förrän vi fick det påpekat.

Vi fick alla några idéer att fundera vidare kring.

Tack Eva för din visning!

 

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *