Påsöm ett folkligt yllebroderi från Dalarna

Den 14 februari 2015 hölls en kurs i Påsöm med Anna-Karin Stömne som ledare.

image
Broderi från Hemslöjdens samlingar

I Dala-Floda syr man yllebroderier i många färger och olika stygn, vanligt med blommor och bladslingor som mönster och förekommer ursprungligen på delar av Dalaflodadräkten. Man använder stygn som plattstygn, schattersöm, klyvstygn, stjälkstygn med mera.

Anna-Karin Stömne är textillärare från Björbo med rötterna i Älvdalen. Hon började 1974 arbeta i Dala-Floda och Mockfjärd och blev intresserad av påsöm. Påsöm väckte nya utmaningar och fördjupningar så det blev fler kurser i påsöm. Och sedan har det bara fortsatt….

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *