Växtfärgningsrabatt

Om du är intresserad av växtfärgning och av att odla växter för det, så ska du skynda dig till Bergianska trädgården och se trädgårdsmästare Kaili Maides miniutställning med färgväxter och växtfärgningsprover vid Gamla orangeriet.
image

Jag och ett 40-tal intresserade var på hennes visning kvällen den 18 augusti. Solen strålade och Kaili berättade i 1,5 timme om växterna och sina färgexperiment. Hittills har det blivit över 400 färgprover och du kan se några av dessa vid planteringarna. I rabatterna finns bl.a. vejde och färgpilört, som ger blå färg såsom indigo gör. Färgpilörten kommer från Kina, men går att odla i Sverige. Den är ettårig.

Kaili har många ledord – återbruk, miljövänligt, resurssnålt. Du ska inte bli förvånad över att rabatterna innehåller ogräs – våtarv (nate). Kaili experimenterar med att använda nate som betmedel i stället för alun. Naten innehåller aluminium och har använts av samer till att beta ull.
image
Ett tips är att färga garn i en kastrull på komposthögen som alstrar tillräckligt med värme. Du kan också lägga växter direkt på ett tyg, lägga ett papper eller annat tyg över och slå med en hammare på växterna. Det kallas hapa zome. Denna typ av växtfärgning håller inte länge, men är vacker i sin förgänglighet.

image
Kaili köpte en vit ullkofta på Myrorna och virade in den tillsammans med blommor bl.a. stockrosor. Därefter gjorde hon reservage och färgade övrigt blått (eller om det var tvärtom). Hur som, se så vacker koftan är!

image
Vill du veta mer? 
Litteraturtips
Harvesting color av Rebecca Burgess
Naturlig färgning Lina av Sofia Lundin
ECO Colour botanical dyes for beautiful textiles av India Flint
Hemsidor
Textila inslag (Elisabet Jansson)
https://textilainslag.wordpress.com/category/vaxtfargning/
India Flint
http://www.indiaflint.com/
Kurs
Naturlig textilfärgning
Sätergläntan 6-8 november 2015
Kursledare är Lina Sofia Lundin

Text och bild: Gun Lindström

image

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *