Så här gör du blocktryck

Föreningen Skapande Broderi hade en workshop om blocktryck häromdagen. Vi var många som aldrig hade testat tidigare, men redan efter ett par timmar var vi varma i kläderna. Det var mycket enklare än jag trott.

image

Den här beskrivningen kan ses som minnesanteckningar för dig som var med. Du som inte var med kan säkert komma igång med hjälp av den.

image

Utrustning:
Textilfärg.
En liten roller att applicera färgen med.
Ett litet tråg eller en papperstallrik att hälla upp färg i.
Ev en bit tunn skumplast, av tvättlappstyp att lägga ovanpå färgklicken för att fördela färgen jämnt.
Ett tvättat och struket bomulls- eller linnetyg.
Plast eller en gammal vaxduk, att skydda bordet med.
Ett tyg som gör underlaget lite mjukt och “fjädrande”. Ev ytterligare tyg som fångar upp överskottsfärg som tränger igenom tyget du trycker på.
Tryckblock att trycka med.
Vatten och diskborste eller tandborste för rengöring av tryckblocket.

Gör så här:
– Lägg den skyddande plasten över bordet.
– Lägg på något tyg som skapar ett mjukt underlag att trycka på, kanske ett gammalt lakan som du viker några gånger, en bit vadmal el dyl. Det är svårt att trycka på en hård och stum yta.
– Lägg det släta tyget som du ska trycka på ovanpå underlaget.
– Häll upp en färgklick i tråget/på papperstallriken och lägg ev över skumplastbiten. Ta inte så mycket färg till att börja med. För mycket färg kan bli kladdigt. Du kan ta mer senare om du märker att det behövs.
– Rolla lite med rollern i färgen eller ovanpå skumplastbiten så att färgen breder ut sig som ett plant sjok i tråget. Se till att du får färg på hela rollern.
– Rolla färgen på mönstret på tryckblocket, så att det blir en tunn och jämn färghinna.
– Tryck blocket mot tyget med ett bestämt tryck, dock inte för hårt. Försök att placera blockets hela yta mot tyget, rör det inte i sidled. Nu överförs färgen till tyget.
– Lyft upp blocket och kontrollera resultatet. Har motivet förts över till tyget i sin helhet? Täcker färgen hela motivet? Finns det färgkladd utanför motivet? Nu kan du avgöra om du använt lagom mycket färg eller om du behöver ta lite mer eller lite mindre. Börja hellre med för lite färg än för mycket. Om det kladdar bör du tvätta av tryckblocket och göra ett nytt försök med mindre färg.
– Efter ett första provtryck är det bara att fortsätta att trycka hej vilt.

image

Efterarbete:
Färgen måste fixeras för att hålla i tvätt. Låt färgen torka helt. Den otålige kan hjälpa tIll med en hårfön. Stryk tyget med ett strykjärn, så hett som tyget tål.

När du i framtiden vill tvätta ditt tryck, tvätta då i minst 60 grader, om tyget tål det.

image

Så småningom kan du prova att trycka på andra material, t-shirt, collegetyg, siden, vadmal, gamla trasmattor, dukar, gardiner, kläder etc. Det kan behövas en grövre färg till grövre material.

Underlag för broderi:
Nu kan du brodera av hjärtans lust och så länge fantasin räcker. Ibland kan det räcka med ett par knutar för att lyfta motivet. Ibland kanske man vill fylla hela motivet med stygn.

image

Var får jag tag på utrustning och material?
Den bästa tryckfärgen lär finnas hos Mats Künzel textilfärger i Trosa, som levererar till professionella tryckare. Deras hemsida finns här, http://www.textilfarger.se. Künzel säljer även mindre hobbyförpackningar till oss som inte är storförbrukare.

En liten roller finns i hobbyaffärer, hos färghandlaren och på byggvaruhusen.

Tryckblocken är nog svårast att hitta. Här gäller det att hålla ögonen öppna på resor, i museibutiker, på auktioner, i leksaksaffären och hobbybutiken. Till vår workshop fick vi låna fina gamla block som är svåra att köpa i handeln.

Man kan också göra egna små tryckblock av kork eller trä. Jag ska testa att limma platta föremål på en träkloss. Förmodligen ska det vara av material där färgen inte rinner av. Man får väl testa sig fram. Tänk på att motivet blir spegelvänt när du trycker. Det kanske har störst betydelse om du vill göra egna tryckblock med bokstäver.

image

Vill du lära dig mer?
Wikipedia
Blocktryck på textil
Fylligare artikel på engelelska, Wikipedia
Egna kvadratiska block för pixelgrafik
Två you-tubefilmer om blocktryck i Indien
Blocktryck på Instagram
En beskrivning av hur man gör ett tryckblock av radergummi (engelska)
Egna tryckblock med gummiband, project #3 (engelska)

ETT STORT NÖJE OCH LYCKA TILL!

image

Text: Ulla-Britt Önnestam
Foto och faktagranskning: Asta Levinsson

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *