Bilder – Ostindiska kompaniet

Nu är vårterminen igång. Tisdagen den 10 januari fick vi en guidad visning av utställningen Resenärerna på Sjöhistoriska museet. Nu är det dags att planera inför våren broderier. Mer inspiration hittar du i muséedatabasen Carlotta.

Vill du se bilder på föremål och annat med koppling till Ostindiska kompaniet?

Gå in på Göteborgs stadsmuseums hemsida. Toppen på sidan ser ut ungefär så här:
image
Klicka på ”Sök i samlingarna
Nu kommer du till en sida som beskriver samlingarna. Sidan har rubriken FAKTARUMMET. Klicka på länken till samlingsdatabasen Carlotta.
Inne i databasen skriver du ”ostindia” i fritextsökruta (överst på sidan). (Observera att sökordet har stor betydelse. Jag sökte först på ostindiska och fick ett annat resultat än när jag sökte på ostindia.)
Klicka också i rutan Visa endast föremål med bild.
Då får du träff på alla tänkbara bilder på “ostindiska” objekt i samlingarna. En sådan sökning ger strax över 600 träffar.
image
För att minska ner antalet träffar, kan man välja “Enkel sökning” (klicka på “maximera” om sökrutan gömmer sig).
Där går att kombinera sökning på “ostindia” (som skrivs i Identitet-fältet) med andra sökbegreppen t ex materialtyp som “textil” eller “keramik”.
Här nedan visas en enkel sökning där sökorden Ostindia och Siden kombineras. Nu visas bara 5 bilder
image
Man kan också gå direkt till posten för Ostindiska kompaniet i databasen, http://62.88.129.39/carlotta/web/object/167495
Klicka på fliken Omfattning, så syns de föremål – och personer – som har kopplingar till kompaniet och dess last.

Lek en stund med databasen, kombinera olika sökord så kommer du snart på hur det fungerar. Läs också söktipsen som finns på webbplatsen.
Direktlänk till databasen Carlotta finns här ->

(OBS! Flera muséer registrerar föremål i databasen Charlotta, dock ej Sjöhistoriska museet. Däremot finns Östasiatiska muséet med i databasen.)

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *