Workshop och kurs om textiltryck

Föreningen hade två välbesökta aktiviteter denna vecka. Den 15 november 2016 hölls en workshop i blocktryck under Asta Levinson-Perssons och Anneliese Frensens ledning på Östasiatiska museet med 25 deltagare och den 19 november, hölls en kurs i screentryck under Ann-Marie Alskogs ledning med 11 deltagare.

Workshop om blocktryck
image image

image image
Några bilder från blocktrycksworkshoppen.

Mer om blocktryck ->

Kursdag om screentryck
Kursen behandlade thermoscreentryck, en form av screentryck som är mindre utrymmeskrävande än traditionellt screentryck och som inte heller kräver lika mycket utrustning. Det fanns ett 30-tal olika motiv att välja mellan. Vi kunde ha beställt ett personligt motiv före kursen, men bara en av oss hade varit så förutseende.

Med rätt utrustning och ledning var själva tryckningen ganska enkel, det gick snabbt och var roligt. Vi skapade underlag och bakgrunder till åtskilliga broderier redan under förmiddagen. Under eftermiddagen började de flesta av oss att brodera på våra tryckta tyger.

Här följer några bilder från kursdagen:
image

image

image

image

image image image   image

Att brodera på det tryckta tyget 
Trycket kan naturligtvis fungera som ett uppritat broderimönster som täcks med stygn men Ann-Marie föreslog andra infallsvinklar.

“Låt det synas i broderiet att det bygger på ett tryck. Förstärk sådant du vill framhäva med stygn eller dölj sådant som blivit misslyckat. Komplettera det som fattas eller brodera runt omkring det tryckta motivet. Låt helt enkelt tryck och broderi komplettera varandra.”

image image image

Vad är skillnaden mellan blocktryck och screentryck?
Vid blocktryck rollas färg på en stämpel som sedan trycks mot tyget.

image

Vid screentryck används en ram med ett motiv på en genomsläpplig membran. De delar som inte ska släppa igenom färg isoleras. Man trycker genom att placera ramen på tyget. Sedan läggs en sträng färg vid sidan om motivet. Färgen dras därefter med en spatel över ramen. Man drar bara en gång med en jämn och bestämd rörelse. Ju mer man lutar spateln desto mer färg pressas genom membranen.

image

Förberedelse av arbetsyta, färg och fixering är gemensam för de båda tryckmetoderna.

Uppföljning
Under någon av vårens broderiträffar visar vi varandra broderier som skapats med våra tryck som grund.

Du kanske vill trycka ett eget motiv med thermoscreen. Ann-Marie Alskogs har utrustning för att tillverka ramar. Hennes tips innan du skickar in en beställning: “Välj hellre ett mindre motiv än ett större om du är nybörjare. Det är svårt att få bra resultat med stora enfärgade ytor, välj hellre motiv med tunna streck.” Ann-Maries hemsida finns HÄR->

Foton i detta inlägg: Ingela Gréau, Heli Saarne och Ulla-Britt Önnestam

Dela denna post:
Facebooktwittermail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *