Möt en brodös – Heli Saarne

Heli Saarne
Med en stoppfot, sytrådar i flera färgnyanser och varianter, samt en saklig kreativitet skapar Heli Saarne sina maskinbroderade landskap så lockande verkliga att man vill gå in i dem – förflytta sig i fantasin och bara sitta där på en sten. Allt började med en kurs i applikation på TBV i Eskilstuna, där Heli bodde en tid. En dag visade kursledaren hur man kan brodera med symaskin och resten är som man säger, historia.
Helis rötter är djupa och stadiga. Den finska dialekten och den stora familjen i Finland finns kvar även om hon bott största delen av sitt vuxna liv i Sverige. Valet att i dag bo i Stockholm gör bland annat att restiden till hemmalandet blir kortare.

Drygt trettio år gammal och med en sjuksköterskeexamen och flera års yrkeserfarenhet kom Heli till Sverige tack vare kärlek och äktenskap. Då som nu var en utbildad sjuksköterska eftertraktad, så det var lätt att få jobb och välja var man ville arbeta. Det blev flera orter i Sverige och också på olika typer av arbetsplatser; sjukhem, laboratorier, äldreboenden och även som dagmamma. Men det var under tiden i Eskilstuna, på ett äldreboende för dementa, som arbetsbördan tidvis blev så tung och frustrerande att det behövdes något som skingrade tankarna. För Heli blev det fritt maskinbroderi. Kurskamraterna från Eskilstuna har fortfarande kontakt så när Heli och Skapande Broderi Stockholm har utställning kommer de trogna vännerna.
Det är lätt att se hur noggrannheten från yrket har följt med in i broderiet. Det är inga hastverk och heller inte några vidlyftiga fantasier. Grunden är ofta en förlaga i form av ett foto. Natur och gamla hus är favoritmotiv. Tyget är oftast i lakansväv, ibland linne, och trådarna i bomull eller rayon. ”Rayon ger en fin lyster och” säger Heli som den ansvarstagande person hon är, ”bättre ur miljöaspekten.”
När vi frågar hur ett broderitillfälle ser ut ler Heli. ”Jag vill inte verka avvisande men eftersom jag sitter i vardagsrummet och syr är det skönt att då och då få några veckor på rad utan gäster. Då kan både symaskinen och materialet ligga framme. Sådana veckor vill jag helst inte bryta koncentrationen, och ibland inte ens laga mat.”
Det har blivit både utställningar och beställningar genom åren och ett fåtal verk har hon också sålt. Inte för att de är svårsålda, ”Jag ger hellre bort till familj och vänner”, säger Heli.
År 2013 flyttade Heli tillbaka till Stockholm och ville då komma in i ett nytt skapande och inspirerande textilt sammanhang. Genom en tillfällighet googlade hon på orden skapande broderi och hamnade direkt på föreningens webb. Till vår lycka har hon varit med på alla utställningar föreningen haft och kommer också att vara med på utställningen 2018, Postal Art på Postmuseum.
I december 2018 håller Heli två endagarskurser i maskinbroderi på ABF i Stockholm. ”Jag har hållit flera kurser, både i Finland och Stockholm. På kurserna i december kommer jag att gå igenom grunderna för maskinbroderi och också visa hur man kan arbeta med bilder som inspiration.” säger Heli. ”Jag brukar säga att maskinbroderiet är det bästa jag fick med mig från Eskilstuna. Tänk om jag kan ge inspiration vidare till andra”! Vi som sett Helis verk är övertygade om det.

Heli Saarne, brodös
Heli Saarne, brodös
Fiskeläget Helgumannen på Fårö
Fiskeläget Helgumannen på Fårö, maskinbroderi
Broderat stenblock, maskinbroderi
Maskinbroderat stenblock
Tredimensionellt höstlövsbroderi
Tredimensionellt höstlövsbroderi
Dela denna post:
Facebooktwittermail

3 kommentarer på “Möt en brodös – Heli Saarne

  1. Tänk om det blir ett före och efter för mig också när jag har gått kursen. Just nu laddar jag … och längtar till kursdagen.

  2. Underbara skapelser ! Färg och form sammankopplade med skickligt handalag ger fantastiskt resultat ! Imponerande !!

  3. Fantastiskt vackra bilder! Det ska bli så roligt att vara med på din kurs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *