Möt en brodös – Heléne Forsberg

På den allomfattande första frågan ”Vem är du Heléne?” får vi ett lika allomfattande svar, ”En skapande person”.

Det är i första hand nyfikenheten och inte disciplinen som driver Heléne. Många egna företagare med kreativa yrken säger att daglig disciplin är viktig, men hos Helene finns lusten att varje morgon utforska vad dagens skapande bär med sig.  Inte bara varje morgon förresten, skapandet finns med henne alla veckans dagar och dygnet runt.

Dagen börjar oftast med ett broderipass. Det finns många fördelar med det. Dels kräver det inte lika mycket förberedelser som andra aktiviteter och dels underlättas det av att Helene tagit för vana att avsluta broderiet kvällen innan på ett sådant sätt att det bara är att sätta igång nästa dag. Dessutom finns det alltid flera broderier i olika stadier igång samtidigt, att välja på efter humör och lust.

I hennes ateljé finns både ordning och kaos. Ordning och städat, med materialet sorterat, men också kaos när trådar och garn ligger utspridda kring platsen där hon arbetar. Med broderi är det gärna sittande på golvet, i tystnad och koncentration.

Vid sidan av broderi har måleriet alltid funnits. Idag är det närmast ett heltidsarbete med uppdrag, utställningar och kurser. I måleriet arbetar Heléne snabbt och intuitivt, och ofta i samarbete med skolor som uppdragsgivare. Hon inspirerar gärna andra till att våga skapa fritt med färg och fantasi.

Barndomen och uppväxten på en bondgård gör att det är självklart att arbeta med naturmaterial som ull och lin.

– Hemma på gården hade vi får och mamma tog till vara ullen till bl.a. tovning. Jag fick alltid vara delaktig i den kreativa miljön vilket var fantastiskt!

Mormor var den som lärde Helene som barn att sticka, och även farmor ägnade sig åt hantverk i olika former.

– I efterhand har jag insett att de båda hade förmågan och begåvningen att skapa i form och färg, säger Heléne. Skillnaden var att deras skapande oftast var nyttostyrt; stickade tröjor, vävda mattor och vackert broderade hemtextilier.

Apropås form och färg var det just en tvåårig folkhögskoleutbildning i Färg och form som blev avgörande för att sluta med administration och kontorsarbete för att ägna sig helt åt konst och konsthantverk. Det är nu lite mer än tio år sedan och inte en enda dag har Heléne ångrat det beslutet. Men klokt nog ångrar hon inte de tjugo åren på kontor.

– Det har varit en slingrig väg till där jag är idag men alla erfarenheter jag gjort har format mig och jag är på en bra plats i livet nu, säger Heléne med eftertänksamhet.

Vi talar lite om naturen som ständig och daglig inspiration och om hur färgskalan i måleriet och broderiet påverkas av årstiderna när Heléne utbrister:

– Sätergläntan! Vi måste prata om Sätergläntan. Sedan 2009 har jag gått en sommarkurs nästan årligen och förutom att det alltid varit alldeles fantastiskt har det varit avgörande för den livsstilsförändring jag gjorde för tio år sedan. För broderandet har de kurserna varit helt avgörande.

Så här långt in i samtalet fyller jag på med egna erfarenheter av både Sätergläntan och av att brodera. Det är enda gången Heléne tydligt protesterar.

– Jag håller inte med om att broderi är så rogivande och meditativt. När jag broderar är det aktivt och nyfiket. Jag planerar, skissar, tänker och experimenterar med olika material. Vill gärna utmana mig själv med knepiga former och motiv för att testa hur jag kan lösa olika problem. Det kräver mycket tankemöda. Jag vill bli färdig, gå vidare med nästa steg. Ordning och reda. Se momenten bli klara, montera och städa undan, och börja på något nytt.

Sedan 2012 är Heléne medlem i Skapande broderi Stockholm och två år var hon även ledamot i styrelsen. Hon har deltagit på föreningens alla utställningar.

Länk till Helénes webb http://heleneforsberg.se/index.html

Heléne Forsberg.
Dela denna post:
Facebooktwittermail

2 kommentarer på “Möt en brodös – Heléne Forsberg

  1. underbart att läsa din cv. jag vill gärna få info om kommande utställning!

  2. Härligt Helene att få ta del av din skaparvardag !!
    Din hantverksskicklighet går hand i hand med din “nyfikenhet” gällande nya lösningar i dina projekt/utmaningar ! God fortsättning !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *